Следва

24 SELF MADE: "Наполовина" на YANA, Гена и Григовор

Адски съм уморен! Вземи ТЕЗИ мерки

Загуба на енергия, абсолютно нежелание за ставане от леглото, постоянна сънливост - всичко това са последствията от лудия ритъм на големия град и безкрайния стрес. И все пак, начин има, хайде заедно да пробваме да преборим постоянната умора

 

Health преди 11 месеца

Преумората е особено очевидна следобед, а симптомите могат да бъдат главоболие, пълна или частична загуба на внимание и дори намалена зрителна острота. Уви, работещият човек се сблъска с проблема доста често, остава само да се намерят начини за справяне с трудното състояние по осъществим начин.

Откажете се от кафето

Митът, който отдавна и здраво се е вкоренил в съзнанието ни, че кафето връща загубената енергия, облекчава сънливостта и в резултат на това повишава ефективността, е само отчасти верен. Да, наистина, кофеинът помага за активиране на мозъка и може да повиши общия тонус на тялото, но не за дълго и в малки количества. Превишаването на дневната норма заплашва да влоши общото състояние. Защо? Много е просто: кофеинът бързо премахва влагата от тялото ни, а дехидратацията, както знаете, от своя страна води до умора. Факт е, че при липса на необходимото количество вода в тялото, налягането рязко пада, кръвообращението се забавя, което означава, че тялото получава много по-малко кислород, отколкото всъщност се нуждае.

Не забравяйте за petit dejeune или малките зареждащи хапвания

При първите симптоми на силна умора и обща слабост на тялото, организирайте си лека ободряваща закуска. Важно е към въпроса за менюто да се подходи с цялата отговорност. Изобщо не трябва да ядете сладко или мазно, напротив, включете в диетата си банани или цитрусови плодове, които допринасят за генерирането на енергия, салата с пресни билки и домати е също толкова добра в този случай, защото доматите имат високо съдържание на аминокиселини, които работят не по-лошо от всяка енергийна напитка.

Отнесете се сериозно към закуската сутрин

Нищо чудно, че закуската се счита за почти най-важното хранене за деня, това е храненето,  предназначено да енергизира тялото и да ви осигури прилив на енергия за необходимия брой часове. Най-добрият вариант? Макар че звучи сложно - порция качамак или поне филия пълнозърнест хляб. Магическият им ефект върху тялото се дължи на голямото количество фибри, които се намират в излишък и в двата продукта. Можете също така да добавите кисело мляко, сирене или няколко портокала - цитрусовите плодове имат отлично тонизиращо свойство. В допълнение, такава питателна и най-важното здравословна закуска ще ви помогне да поддържате в добра форма не само мозъка, но и фигурата (прочетете още: Чаша портокалов сок всяка сутрин? Обезателно, с малки предупреждения).

Не забравяйте обяда

Често, заринати от задачи, забравяме за ежедневното обедно хранене, отлагайки на пръв поглед ненужната процедура за вечерта, но всъщност обядът е този, който гарантира вашето бодро състояние през останалата част от работния ден. Освен това трябва внимателно да обмислите обедното меню: на вашата трапеза трябва да присъстват храни, богати на желязо, защото именно липсата му в организма е основната причина за бързата преумора. Така че, например, порция говежди черен дроб, мазна риба или порция яйца са перфектни.

Проветрете офиса

Увлечени от изпълнението на отговорни задачи, не забелязваме колко задушно е работното ни пространство, а свежият въздух е един от най-необходимите фактори в борбата с хроничната умора. Факт е, че една от основните причини за умората е хипоксията, или по-просто казано, липсата на кислород. Насилете се да отворите прозореца дори в студено време и нека проветряването на стаята да стане навик. Ако се страхувате от настинка, тогава не трябва да държите крилото отворено твърде дълго, две или три минути са достатъчни за положителен ефект, защото дори за това кратко време въздухът в офиса ви ще има време да се "обърне". 

Планирайте внимателно вечерта си

След като се върнете вкъщи от работа, не се стремете веднага да започнете да вършите домакинската работа, дайте си време за почивка, и, оптимално, легнете преди полунощ - в този случай тялото ви ще има всички шансове да си почине напълно през нощта и да натрупа сили за новия работен ден. Освен това опитайте да си вземете овлажнител за въздуха . много е важно! През зимата особено, поради работещите на пълен капацитет радиатори, въздухът става толкова сух, че може да навреди на тялото, тъй като прекомерната сухота провокира мигрена, тежест в главата и дори безсъние, а с овлажнителя ще се отървете не само от неприятните симптоми, но и от сухотата на кожата, от която повечето от нас страдат през студеното време на годината. 

Влейте повече положителни емоции в деня си

Преди да заспите, измислете занимание за следващия ден, което ще ви хареса. Резервирайте фризьор, час за маникюр или бързо отскачане до магазина за нова дрешка. Факт е, че според психолозите очакването за приятно събитие прави сутрешното ставане лесно и почти безболезнено, защото увереността, че днес ви очаква не само рутина, но и приятна лична емоция, значително ще ви ободри. 

More from View Sofia

Кой е Юпитер? Всичко за планетата на ЩАСТИЕТО, нейните теми и влияния

Astro преди 1 година

Юпитер, планетата на ЩАСТИЕТО, е ужасно важен. Не само защото наблжиава сезонът на Стрелеца (знакът, свързан с планетата), но и защото настроението, просперитетът и късметът ни в голям процент от случаите зависят от него - разказваме как да разчетете разположението му в картата си, аспектите с другите планети, начините, по които влияе на ежедневието и как кулминацията и експанзията, светкавицата на тази планета, ни насочват към по-висша цел 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.