Следва

Честит празник и честита награда! Георги Господинов спечели “Букър”

Има много кинофестивали, но Кан е един! Обожаваният Майкъл Дъглас в откриващата вечер и Катрин Деньов с почит към Украйна

Фестивал номер 76 в Кан бе открит с блясък, думи на възторг и почит, но не спести и политическия ракурс 

People of art преди 10 месеца

Две легенди - на френското и на американското кино - откриха 76-ото издание на кинофестивала в Кан, Катрин Деньов и Майкъл Дъглас, който получи почетна "Златна палма" за цялостен принос. Всъщност Катрин Деньов се появи изненадващо по време на церемонията, преди световната премиерна прожекция на филма на Майвен с Джони Деп "Жана дю Бари", който е един от най-горещите за сезона.

Водеща на тържествената церемония беше дъщерята на Деньов - Киара Мастрояни. Тя представи журито, ръководено от Рубен Йостлунд, и отбеляза, че Кан е създаден като "акт на съпротива" и че "силата на киното никога не ни е подвеждала".

Йостлунд похвали способността на киното да създава общност, като сподели, че по телевизията в родната му Швеция "единственото нещо, което гледаме заедно, е Евровизия". Двукратният носител на "Златна палма" продължи: "Само фактът, че някой седи до теб в киното и може да се обърне и да те попита какво мислиш... Мисля, че е много важно да имаме една от тези зали, в които виждаме отблизо съдържанието... Това е голямото предимство на киното - гледаме нещата заедно и с нетърпение очаквам да гледаме филмите (с журито), и да водим страхотни, дълбоки разговори."

Мастрояни представи Ума Търман, която връчи на Дъглас почетната "Палма". След като се завъртя лентата с най-важните моменти от кариерата на Дъглас, той получи бурни овации и възкликна от сцената: "Това означава толкова много за мен, защото по света има стотици филмови фестивали, но Кан е само един. Седемдесет и шест години? Аз съм по-стар дори от фестивала", пошегува се той, припомняйки си многото пъти, когато е присъствал на него през своите над 50 години като актьор. "И след годините на COVID-19 и тази ужасна война, която се води, преживяването на този фестивал е напомняне за това колко позитивен е светът... и как филмът може да бъде трансцендентен."

Дъглас с носталгия разказа за пътя, през който е преминал, за да стигне до тук - от работата в Кънектикът в младежките си години, четирите години, прекарани в телевизионната полицейска драма "Улиците на Сан Франциско" заедно с Карл Малден, и за незаличимото влияние на собствения му баща, Кърк Дъглас, и неговата "сила, издръжливост и сърце". За него Дъглас каза: "За публиката той беше Супермен, но за мен той беше моят баща."

След това Мастрояни представи майка си Катрин Деньов, символ на тазгодишния Кан и лице на официалния плакат. Мадам Деньов отдаде почит на Украйна, цитирайки емоционално поетесата Леся Украинка, преди да обяви 76-ия филмов фестивал в Кан за официално открит.

Йостлунд каза още, че постоянното скролване кара хората да изоставят критичното мислене в полза на алгоритъма и че милиардите камери в света са променили поведението ни. "Когато гледате кино, трябва да си изградите позиция", каза той.

През следващите 12 дни той ще гледа 21 филма заедно с колегите си от журито, сред които са Пол Дано, Бри Ларсън и Джулия Дюкурньов.

Дъглас мина по червения килим заедно със съпругата си Катрин Зита-Джоунс и дъщеря си Карис Дъглас. Дуетът майка-дъщеря предпочете еднакви модни брандове за тържествената вечер - рокли на Elie Saab, обувки на Sarah Flint и бижута на Chopard.

Зита-Джоунс изглежда приказно в червена рокля от копринен шифон, а Карис - в дълга бяла дантелена рокля с апликации от цветя.

Това бе семейно събитие и за Ума Търман, придружена на червения килим от сина си Левон Търман-Хоук. Ансамбълът на Търман  - рокля от сатен и драматична червена пелерина на Dior, и бижута на Chopard, ще остане в историята с елегантната си пищност. Ливанецът Ели Сааб облече и Алесандра Амброзио в рокля с качулка, която допълни визията с бижута Pomellato.


Алесандра Амброзио

Бри Ларсън взе първата си визия за фестивала директно от ревюто на Chanel Cruise 2024, като се появи с рокля с високо деколте и дълги ръкави в златисто и бежово, гарнирана с жакет с мъниста. Ансамбълът дебютира на модния подиум в Лос Анджелис едва миналата седмица.


Бри Ларсън

Наоми Кембъл пък показа елегантна рокля на Celine с бижута на Chopard. Стилистът Дженке Ахмед Тайли с гордост показа на седящите до него в театър "Гранд Люмиер" снимки на супермодела на червения килим.

"Това е простота от стария Холивуд и е божествена", каза той, като отбеляза, че Кембъл е добавила бели слънчеви очила към аутфита за дефилето си на червения килим. Вярно много шик. 

Четете още >>> Незабравимите кино костюми: "роклята с дупето" на Мирей Дарк във "Високият рус мъж с черната обувка”

More People of art