Следва

The one & only: Майли Сайръс за британския Vogue

Джоли пусна Jolie - луксозна мода за вечността

Устойчивост, рециклиране, шивачи и творци от цял свят - Atelier Jolie е висша мода с висша цел

All fashion преди 11 месеца

Новината, че биографичния филм за оперната звезда Мария Калас (на режисьора Пабло Лорен) с участието на Анджелина Джоли ще бъде представен на кинофестивала с Кан тази година, още не е е утаила, а вече имаме нова. Актрисата, която по-рано обяви, че е подала заявление за регистрация на собствена марка за луксозни дрехи и бижута с името Atelier Jolie, вече се готви за първия си launch. Джоли работи върху бранда си от година и половина. Марката обхваща всичко – от бижута по поръчка до мода по поръчка, освен това целта е създаването на устойчива мода и разчита на вече създадени, но неизползвани тъкани, както и на стари използвани материали.

Джоли публикува новината в профила си в Instagram, а в сайта на ателието остави лично и много вдъхновяващо послание:

Всеки може да създава. Защо тогава жадуваме за дизайнерски етикети? Защо просто да купуваме дизайна на друг човек, когато можем да създадем сами? Всички можем да събираме, оценяваме и да се влияем от дизайна на другите. Но най-висшата форма на себеизразяване - и вярвам, че най-забавната - е да създаваме за себе си.

Модата е изкуство, с което съм имала възможност да си играя през годините. Проектирала съм дрехи и съм се учила от най-добрите шивачи. Дизайнерите често скицират или одобряват проектите, но шивачите са тези, които правят разликата и с които наистина обичам да творя. И все пак, тези творци рядко получават признанието и уважението, което заслужават.

Изграждам място, където креативните хора могат да си сътрудничат с квалифицирано и разнообразно семейство от експертни шивачи, моделиери и занаятчии от цял свят. Място за забавление. За да създаване на свои собствени дизайни. За откриване на себе си.

Ще използваме само остатъчни, качествени винтидж материали и вече мъртви наличности. Ще можете да поправяте или рециклирате части от гардероба си, които желаете да съживите, като ги усъвършенствате и вдъхвате нов живот на това, което е можело да бъде изхвърлено, и създавате качествени дрехи с лично значение.

Надяваме се да създадем общност на творчество и вдъхновение, независимо от социално-икономическия произход. Ще обръщаме внимание на хората, които играят роля във всяко творение. Ще съберем разнообразен екип, включително стажантски програми за бежанци и други талантливи, недооценени групи, с достойни позиции, основани на умения. И тъй като работим със световни занаятчии и творци, се надяваме да помогнем да се сподели богатството на тяхното културно наследство и да се подкрепи развитието на малките бизнеси.

Всичко това е ново, а аз съм по-скоро артист, отколкото бизнесдама. Надявам се да се видим там и да бъда една от многото, които творят заедно с вас в рамките на нашия нов творчески колектив.

Бъдете с мен. Надявам се това да се развие заедно с вас.

Atelier Jolie е насочена към монохромни, минималистични, предимно анонимни модели (с изключение на аксесоарите), които гарантират, че историята е за Нея, а не за модата, която носи. Личният стил на Джоли е бил обект на безброй коментари - какво носи на летището, обувките ѝ, горнищата ѝ - и всичко това е предизвиквало милиони кликвания през годините. Напоследък модният ѝ избор, както и този на децата ѝ в тийнейджърска възраст, подчертават значението на повторното носене и рециклиране на стари дрехи. Например, на премиерата на филма на “Marvel” дъщерите ѝ Шайло и Захара носеха дрехи от архива на известната си майка.

Всяка година повече от 100 милиона тона текстилни отпадъци се озовават на сметищата. Atelier Jolie е създадено, за да се справи с тази криза. Atelier Jolie иска да се присъедини към другите в усилията им да демократизират модната индустрия, позволявайки на клиентите да имат достъп до колектив от изгряващи дизайнери и майстори занаятчии.

Джоли подготвя онлайн инструмент за намиране на производители на облекла, които използват стари материали, за да създават уникални изделия, които въплъщават личното творчество и цел.

Пожелаваме на мадам Анджелина много успех в новото начинание!

Четете още >>> Анджелина Джоли в памет на майка си, починала от рак: "Моля ви, грижете се за себе си"

More All fashion