Следва

Истории от живота: Мери Кърк и Уолис Симпсън, двете жени и предателството

Протеин за вечеря? Може, ако "бърз" и други важни детайли

Какво не знаем за протеина? Можем ли да си го набавяме по алтернативен начин? Кой от всички е най-подходящ за нас? Диетолози споделят мнение

Food преди 1 година

Постоянно слушаме за ползите от протеина - основният строителен материал на нашето тяло, който прави мускулите и кожата ни префектни, освен че е крайно необходим за производството на хормони. Изключително важно е да знаете, че протеините, за разлика от мазнините и въглехидратите, не могат да се акумулират, така че си струва да следите съдържанието им в диетата си.

За какво е нужен протеинът?

● Поддържане на имунитета чрез образуване на антитела за борба с инфекциозни заболявания.

● Нормализиране на водния баланс благодарение на глобулина и албумина, които спомагат за задържането на вода в клетките.

● Скеле на телесните тъкани: протеините са влакна, които помагат за втвърдяването на клетките.

Протеин или растителен протеин - какво да изберем?

Диетолозите обичат да говорят за ефективността на храните с високо съдържание на протеини. Основният плюс тук е, че протеинът е отговорен за ситостта - по този начин интуитивно намаляваме съдържанието на калории в диетата. Но не всички протеини са полезни.

Протеинът е изключително ценен за нас, тъй като съдържа онези аминокиселини, които организмът не може да синтезира сам. Можем да си го набавим основно чрез млечните продукти, яйцата, рибата и някои меса, където се съдържа в най-големи количества. Растителните протеини не съдържат необходимия набор от аминокиселини и се усвояват много по-слабо. За да се получат всички полезни вещества, е необходимо да се комбинират растителни и животински протеини.

Протеинът в диетата влияе ли на загубата на тегло?

Проучване, проведено във Вашингтон, доказва ползите от протеина в диетата за отслабване. В експеримента участват момичета с наднормено тегло. В продължение на три месеца те се придържат към диета с необходимата доза протеин (до 30%). Резултатът показва, че всички участници са свалили средно около 5 кг, като никой от тях не е проследил дневния си калориен прием. В допълнение, протеинът позволява да поддържате теглото си по време на връщане към обичайната диета.

Има ли нормална консумация на протеин?

Препоръчителното количество протеинов прием варира в зависимост от индивидуалните особености на човека – възраст, пол, тегло, мускулна маса и физическа активност. Някои казват, че нормата е 0,8 g на килограм тегло, докато други експерти опровергават това и смятат, че такава доза не е достатъчна. Средно възприетото според различни международни нормативи е, че за жена с тегло от 60 до 70 kg ще са необходими 1,2 g протеин, а за мъж с тегло от 70 до 90 kg - 1,5 g протеин.

Как да разберете, че имате липса на протеин в организма?

Ако нивото на протеин в организма е недостатъчно, могат да се развият симптоми на "протеинов глад":

  • слаба коса;
  • загуба на мускулна маса;
  • постоянно чувство на глад;
  • бавно заздравяване на драскотини и рани;
  • чести инфекциозни заболявания.

Ако забележите тези симптоми, трябва да се консултирате със специалист.

Мога ли да ям протеин за вечеря?

Храносмилането на протеинови храни отнема много време и е сложен процес за нашето тяло, така че трябва да бъдете по-внимателни не само по отношение на вашата вечеря, но и на цялата си диета. В допълнение, високото съдържание на протеини увеличава натоварването на черния дроб и бъбреците.

За вечеря е най-добре да консумирате лесно смилаеми протеини: морски дарове, риба, яйца, тофу. Не забравяйте, че дори леката вечеря трябва да бъде час или два преди лягане, така че тялото да има време да смила храната и да си почине, докато спите, а не да продължи да работите усилено.

Примери за здравословна вечеря с протеин

  • Лека зеленчукова салата - спанак или рукола, зехтин, краставици, чушки, варено яйце и сусам.
  • Печена риба със зеленчуци.
  • Варена пуйка или пиле.
  • Салата с морски дарове.
  • Извара със захаросани плодове.

Тези продукти се класифицират като "бързи" протеини, имат висока степен на усвояване и минимално количество мазнини. Но растителните протеини се класифицират като "бавни" - това са бобови растения, елда, царевица, ориз, пшеница и овес, гъби. Те са незаменими в диетата, тъй като осигуряват ситост и е най-добре да се консумират сутрин. Между другото, важно е да се отбележи, че обезмасленото извара е „бавен“ протеин.

Четете още >>> Ядете ли достатъчно и защо въпросът изобщо не е глупав

More Food

Scandi рецепта: глобално обожаваните шведски кюфтенца

Food преди 2 седмици

Усещаме как идните седмици са последното време, в което имаме ентусиазъм за предимно-месни манджи (преди да дойдат жегите и аз-съм-само-на-салата), затова приготвяме БЛВ (бързо, лесно, вкусно) класическите мини скандинавски кюфтенца! 

Какво представлява пескетарианската диета и здравословна ли е тя?

Food преди 3 месеца

Всички сме запознати с растителното хранене, но не всички можем да се премахнем толкова много храни от живота си. Или може би искате да сте вегетарианец или веган, но просто наистина обичате суши. Така или иначе, пескетарианският начин на живот може да отговаря на вашите предпочитания.