Следва

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Франция ще регулира със закон инфлуенсърите: край на скритите филтри и популяризирането на козметичната хирургия

Инфлуенсърите могат да бъдат осъдени на до две години затвор и глоба в размер на 300 000 евро, ако не спазват предложените нови правила, които имат за цел да се преборят с измамите и мошеничествата в социалните мрежи

Face преди 10 месеца

Официално: Франция завършва работата по закон, който ще регулира търговските дейности на инфлуенсърите и ще защитава потребителите от евентуални измами. Законът, който вече е одобрен от Националното събрание и Сената, забранява рекламирането на козметични операции и абонаменти за приложения за спортни залагания. Също така задължава инфлуенсърите да посочват дали им е било платено за популяризирането на даден продукт, дали изображенията са били ретуширани и дали фигурата и лицата им са били разкрасени с помощта на изкуствен интелект. При нарушение на правилата, те могат да бъдат осъдени на до две години затвор, глоба в размер на 300 000 евро и да им бъде забранено да извършват търговска дейност в социалните медии.

Стряскащо! Толкова ли е сериозно всичко?

Законодателството, което е подготвено от депутати както от правителството, така и от опозиционните партии, има за цел да постави предпазни мерки в бързо развиващия се сектор. Инфлуенсърите достигат до милиони последователи, които са насърчавани да консумират разнообразно съдържание - от съвети за красота и пътуване до препоръки за инвестиране в акции и криптовалути. Поддръжниците на законопроекта предупреждават, че този нов цифров маркетинг, основан на фалшиво интимни отношения с потребителите, е довел до злоупотреби с рекламни практики.

Примери: популяризирането на предполагаеми "лекарства" срещу рак или козметични продукти, които причиняват косопад. "Светът на влиянието не трябва да бъде зона на беззаконие", пишат в документа Артур Делапорт от Социалистическата партия и Стефан Войета от партията "Ренесанс" (RE) на френския президент Еманюел Макрон (четете още: Какво е Daxxify и ще ни осигури ли трайна младост, както твърдят).

Войета обяснява пред El Pais, че законът има два аспекта: "Освен че се гарантира спазването на действащия закон, на правилата, които съществуват в момента по отношение на рекламата, беше установено, че има някои правила, забрани или задължения, които трябва да бъдат засилени, особено по отношение на прозрачността."

Всичко това идва като естествена реакция на все по-обърканото младо поколение, което буквално живее в социалните мрежи и вече не разполага с нужния инструментариум, за да прецени кое лице е реално и кое не, не е красиво и кое грозно. Факт е, че има бум на пластичната хирургия. Хората просто не искат да остареят или искат да приличат на някой, не могат да приемат себе си и своето лице такова, каквото е. Припомняме случая с манията Кайли Дженър.

Предупреждения за филтриране и забрана на дивите животни

Новият законопроект ще изисква от инфлуенсърите да включват банер, който да показва, че дадена публикация е спонсорирана. Инфлуенсърите ще трябва също така да посочват дали са използвани филтри. Изменение, добавено в Сената, изисква от потребителите на социални медии да посочват дали дадена фигура или лице са създадени с помощта на изкуствен интелект. Желанието е да се предотврати изкривяване на представите за красиво и грозно у младите поколения.

Дефиниране на професията “инфлуенсър”

Законопроектът дава правна дефиниция на професията инфлуенсър, като го определя като човек, който пряко или косвено популяризира стоки, услуги или някаква кауза срещу пари. В него се посочва, че както марката, така и инфлуенсърът са отговорни за това какво съдържание се публикува и че отношенията между тях трябва да бъдат уредени с договор.

15 агенти контролират на нарушенията

Законът налага и по-голяма отговорност на платформите, които вече трябва да разполагат с инструменти за докладване на незаконно съдържание и да предприемат действия, ако е необходимо - да закриват акаунти и да модерират съдържание.

От септември отдел на Министерството на икономиката ще отговаря и за наблюдението на социалните мрежи и отговарянето на постъпили жалби. Първоначално екипът ще се състои от 15 служители, но постепенно контролът ще бъде засилен. По думите му около 60% от 50-те инфлуенсъри, проверени през първото тримесечие на 2023 г., са извършили нарушения.

Сега остава само да се определи окончателният текст на законопроекта, който вече е гласуван от Националното събрание и Сената. Законодателите се надяват, че той ще бъде приет преди лятото и че ще защитава както потребителите, предимно млади хора, така и инфлуенсърите. Властите изчисляват, че във Франция има около 150 000 инфлуенсъри, но само малка част от тях използват неправомерни практики или извършват измами.

Очевидно положението отдавна е излязло извън контрол, щом правителството е принудено да се намесва със закон. Дали мерките ще имат ефект или подрастващите вече са толкова увредени, че естествената красота за тях просто няма значение?

Вижте още >>> Новият тренд в грижата за кожата - любезността

More Face