Следва

Марион Котияр в Кан: "Трябва да говорим за жените, които не са били чути”

Simply the best Тина Търнър почина. Поклон пред паметта и великата ѝ кариера!

Кралицата на рокендрола, известна със своите зашеметяващи изпълнения и мощни вокали, почина вчера на 83 години след дълго боледуване в дома си в Кюснахт, Швейцария

Music преди 10 месеца

"С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание", каза в изявление нейният говорител във Великобритания Бърнард Дохърти.

През 2016 г. Търнър е диагностицирана с рак на червата, а през 2017 г. се налага бъбречна трансплантация.

“Тина Търнър беше могъщ изпълнител, който съчетаваше извисяващи се сурови вокали с ослепителна сценична индивидуалност. Тя преодоля бурен личен живот, за да се превърне в един от най-продаваните изпълнители на всички времена през 40-те си години. Без Тина Търнър нямаше да има Бионсе, нямаше да има Риана, нямаше да има Кейти Пери. Нямаше да го има този блестящ пример за толкова много млади изпълнителки и певици, който е и извънредно автентичен", каза за влиянието на Търнър Катори Хол, съавтор на шоуто Tina: The Tina Turner Musical от 2018 г.

Родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, Търнър става известна в края на 60-те години на миналия век като певица на Ike & Tina Turner Revue. През 1976 г. тя напуска съпруга си Айк Търнър, след години на физическо и емоционално насилие, и се отдава на кариерата си, записвайки хитове като What's Love Got To Do With it,  Private Dancer и Simply The Best, с приблизително 180 милиона продадени албума по света, 12 спечелени награди “Грами” и разпродадени турнета на стадиони по целия свят.

В края на 80-те и 90-те години следват мулти платинени албуми, в които са включени синглите "The Best" и "Golden Eye" - за едноименния филм за Джеймс Бонд от 1995 г. Търнър участва и в няколко филма, като през 1985 г. изпълнява главната роля, партнирайки на Мел Гибсън, в касовия “Mad Max Beyond Thunderdome”.

В биографичния филм What's Love Got to Do With It (Какво общо има любовта с това), базиран на автобиографията ѝ от 1986 г. “I, Tina: My Life Story” (Аз, Тина: Моята житейска история), Тина описва жестоката си връзка с Айк и си спомня за няколкото опита за самоубийство през 60-те години на миналия век. В лентата участват Анджела Басет в ролята на Тина и Лорънс Фишбърн в ролята на Айк, и двамата номинирани за "Оскар". Филмът се превръща в голям касов успех, печелейки повече от 60 милиона долара в световен мащаб.

Обичаме не само гласа, но и тоалетите

Търнър често се обръща към дизайнера Боб Маки за своите блестящи, обсипани с кристали тоалети. Носи и модели на приятеля си Азедин Алая, като за корицата на Private Dancer избира именно негова рокля. Извън сцената Търнър често предпочита моделите на Джорджо Армани. Двамата стават близки приятели, след като се запознават в края на 80-те години.

"Гласът на Тина е перфектната комбинация от харизма, чар и сила", каза Армани през 2017 г. "Това, на което се възхищавам най-много в нея, е безграничната ѝ енергия, упоритостта, която показва през годините, начинът ѝ да се развива, но да остава вечно млада."

Спомняме си звездното ѝ изпълнение с Бионсе през 2008 г. на наградите "Грами". Търнър е носителка на отличието на “Кенеди център” за 2005 г., а през 2018 г. получава наградата за цялостно творчество на наградите "Грами", същата година, когато в Лондон се състои премиерата на мюзикъла "Тина Търнър".

През 2021 г., малко преди да бъде въведена в Залата на славата на рокендрола като солов изпълнител, Търнър разказва историята си изцяло за последен път в документалния филм "Тина" на HBO от режисьорите Дан Линдзи и Ти Джей Мартин. Филмът е описан като завършек на дългото и криволичещо пътуване на Търнър към мира. "Мисля, че този документален филм и [мюзикълът] са всичко", казва съпругът ѝ Ървин Бах, с който са заедно от 2013 г.. "Това е завършек." Поклон пред кралицата!

Четете още >>> Всичко, което знаем за новия албум на Бионсе - Renaissance

More from View Sofia

In Memoriam: Жорж Ганчев - такъв, какъвто беше

People of art преди 4 години

България се раздели с една от най-култовите си личности - политикът и общественик Жорж Ганчев. Броени дни преди 80-тата си годишнина (роден на 29-ти август 1939г. в Пловдив), Георги "Жорж" Ганчев си отиде - тъжната вест идва от режисьора Живко Ботев. Ганчев, известен още като български и британски фехтовач - състезател и треньор, британски и американски театрален- и кинодеец, американски и български писател, социален деец, политик, кандидат за президент и какво ли още не, с присъщото му бохемско отношение и неподправено чувство за хумор, заслужава да бъде изпратен подобаващо - с доза самоирония и усмивка към всичко това, което е БИЛО, но повече никога няма да БЪДЕ. Редакцията изказва своите искрени съболезнования на семействтото и близките. Седем години назад в Архива ни откриваме певеца-политик така: (дата на публикуване: 18.12.2012)

More Music