Следва

Louis Vuitton Pre-Fall 2023 - тийзърът за шоуто в Сеул и няколко кадъра

Louis Vuitton Cruise 2024 - съвършен превод на фантазията от Никола Гескиер

В продължение на почти 10 години голямото пътуване на Никола Гескиер в Louis Vuitton го отведе до къщата на Джон Лаутнър в Палм Спрингс, музея Нитерой на Оскар Нимайер в Рио и института Салк на Луис Кан в Сан Диего, наред с други архитектурни чудеса на 20-ти век

Runway преди 10 месеца

Неговото круиз шоу този път се случи на различно място: терасовидите градини на Изола Бела, малък частен остров в езерото Маджоре, принадлежал на италианския клан Боромео от 500 години. „Има красиви места в Италия, но езерата са най-мистериозни“, каза Гескиер.

Превозването на хора като Катрин Деньов, Опра Уинфри и Кейт Бланшет, плюс около 1000 други гости до грандиозното място е голямо постижение, но дори мощна компания, каквато е Louis Vuitton, не може да влияе на времето. Дъждът валеше като луд, съответно плановете за шоу по залез слънце и афтърпартито на открито трябваше да бъдат отменени, въпреки че бе направена перфектната организация нещата да се случат по конец. 

Вълшебно е да видите тези дрехи да се разхождат из божествените градини на мястото, с техните тропически овощни дървета, разцъфнали в сянката на Алпите. Езерото създава свой собствен климат, а Ghesquière е силно вдъхновен от водната среда. „Започнахме с идеята, че момичетата излизат от водата, като русалки от вълшебно езеро, за да се трансформират в нещо друго“, разказа той. Обяснението обединява колекция от много различни предложения, което е логично, предвид маниера на Гескиер. Той е дизайнер с пределно свободна мисъл, особено когато е далеч от Париж с неговите окови, макар и красиви. Неговата Cruise 2024 колекция е нито повече, нито по-малко, една научно-фантастична фантазия, примесена с мечтателността на приказка.

Всичко започна с екипировка за гмуркане с нашийници, подобни на перки, и декорации от водни капчици. Чифт якета за гмуркане бяха изкусно принтирани по начин, който извиква усещането за надвисналите вълни на Кацушика Хокусай и съществата, които може би живеят под тях. Гескиер съчета неопренови костюми с потници с пищни придворни роби, както и богато апликирани с пайети поли в мащаба на русалка с военноморски якета. Бароковата шапка е изработена по поръчка за шоуто от ателие в Рим, което работи за операта и киното. Това беше първото изложение на френската къща в Италия (навременен избор, като се има предвид, че новият главен изпълнителен директор Пиетро Бекари е италианец) и Гескиер очевидно държеше да отдаде почит на занаятчийското наследство на страната.

След това русалките на подиума се усетиха по-стабилно на земята. Припомняме, че преди малко повече от три седмици дизайнерът на Louis Vuitton и екипът му бяха в Сеул за предесенното шоу, което постави акцент върху готовите за улицата, спортно-бляскави силуети, които изглеждаха специално създадени за този процъфтяващ град. Тук ежедневните му дрехи включват кашмирени пуловери в меки пастелни цветове, които той описва като "италиански" цветове, „копчета“ и „дънки“ от бродирана дантела и разкошни брокати и палта с класическа кройка, които покриват рокли на цветя с пайети, вдъхновени от насажденията на острова.

„Към края русалката се превръща в цвете, но може би не в цвете, което реално съществува“, каза Гескиер. Тази негова идея доведе до величествена група дълги рокли в повече от онези пастелни нюанси, които квалифицираме като истинска новина за дизайнера, който обикновено избягва роклите на пистата на LV. Видяхме деликатни и смели едновременно силуети и изработки, смесица от коприна, жоржет, органза и дантела - от меко драпираните корсажи и пуф ръкави до скулптурните, люлеещи се подгъви. Кой се нуждае от мистериозни езера, когато имате силата на въображението? Кой иска спокоен лукс, когато можете да имате пелерина на ниво висша мода с перли от капчици вода или ватирано яке от дамаска с виверна, еднорог и други легендарни същества? Завладяващо, великолепно шоу - LV Cuise 2023! 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.