Следва

Брайн Адамс идва в София на 8 декември 2023

Марион Котияр в Кан: "Трябва да говорим за жените, които не са били чути”

За новия филм на актрисата, който възкресява майката на режисьорката Мона Ачеш в документалната драма "Малко синьо момиче", представена на специална прожекция в Кан

Movies & TV преди 10 месеца

Много жени са премълчавали и продължават да премълчават мъчителните си истории, всяка със своите страхове и причини. След като открива хиляди снимки, писма и записи на майка си, която се е самоубила, френско-мароканската филмова режисьорка Мона Ачаче изпитва огромно желание да ѝ отдаде почит. В тази трогателна документална драма, подкрепена от Chanel, режисьорката възкресява Карол Ачаче, дъщеря на интелектуалци, сломена от мъжете, в чийто образ се превъплъщава Марион Котияр. Тя буквално ексхумира един живот, изпълнен с тайни и преследван от семейни “демони”.

Chanel отдавна подкрепя избрани филми, а Котияр определено е щастливка да бъде част от това семейство, с присъствието си като жена и актриса. Историята на филма е за жена, която е разрушена от обстоятелствата, просто защото никой не я е чул. Представянето му на фестивала в Кан е начинът тази жена, макар и посмъртно, да бъде чута.

Защо Котияр се заема с толкова интимна история?

"Смятам, че сценарият е великолепен. Това е жест на любов от страна на дъщеря към майка ѝ, въпреки бурните и тежки отношения. Това е жива и дълбока почит към една жена, която не е била чута. Драмата започва с посегателствата над нея, когато е била толкова млада. Тя опитва да говори, иска да бъде изслушана и разбрана, но срещна отказ от страна на хора, които не са в състояние да я изслушат или да видят болката ѝ. Фактът на заснемането на филм, на разказването на тази история, на споделянето на думите ѝ и на това, че тя най-накрая е била изслушана, е нещо много силно и много важно за мен" (четете още: Овиди и "Плътта е тъжна, уви": "Мъжете твърдят, че срокът на годност не е важен, но бързат да си доставят свеж продукт").

Как се потапя в образа

"Има много материали, реквизит, снимки, видеоклипове, записи, писания... Приказен материал, за да се потопя в живота ѝ и да се опитам да разбера достатъчно, за да мога да се въплътя в нея.

Сблъсках се и с много трудности в процеса на работа, по-специално технически трудности, защото във филма понякога звучи моят глас, понякога нейният, а аз придавам тяло на гласа ѝ чрез синхронизация с устни. Трябва да призная, че това наистина е едно от най-трудните неща, които ми се е налагало да правя във филм. Разбрах, че Мона е искала да покаже този процес на превъплъщение и трудността да интерпретираш една жена, която е имала толкова много трудности да живее с близките си. Трябва да кажа, че е обезпокоително, дори дестабилизиращо и неприятно да се видя в тази ситуация и да почувствам обезсърчение, страх, че няма да се справя и че няма да мога да изживея образа, както се изисква във филма.

Мисля, че създаването на филм, който засяга толкова важна тема, е част от процеса на изцеление.

Не знам дали е възможно да се излекуваш напълно, защото всеки има свой собствен път към изцелението. Особено важно е да се задават въпроси, да се осъзнават определени неща. Дори и да е необходимо повече от един филм, за да се излекуваме от дадена травма, мисля, че това е добър начин да започнем този процес. Не знам дали можеш да излекуваш мъртвите, но е важно да ги отпразнуваш и да можеш да говориш за някой, който е страдал толкова много от това, че не е бил чут. Това е много силно и прекрасно нещо, което ме докосва дълбоко."

Четете още >>> ЧРД 53, Наоми Кембъл - звездата празнува в Кан

More from View Sofia

Най-епичното кино на 2022 - 20 световни режисьори избират 20-те топ филма на годината

Movies & TV преди 1 година

Тази година светът се завърна към нормалността, с някои уговорки, разбира се, и всички с трепет поехме към филмовите фестивали и кината, благодарни за честните отзиви, които някои от най-добрите режисьори дават на филмите от списъка ни за гледане. Вижте най-доброто от киното за 2022-ра според най-големите режисьори, това са филмите, които можем да наречем наистина удивителни

More Movies & TV