Следва

Еманципацията на жената започва още преди Ева. Коя е Лилит?

"Анатомия на едно падение" със "Златна палма", Коджи Якушо е най-добър актьор и още за наградите в Кан 2023

Наградата "Златна палма" бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение"

Movies & TV преди 10 месеца

Японският актьор Коджи Якушо получи наградата за най-добър актьор на 76-ия филмов фестивал в Кан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Решение беше обявено тази вечер от журито на на тържествената церемония по обявяване на победителите във Фестивалния дворец на булевард "Кроазет" в Кан.

Актьорът получи наградата за работата си във филма "Съвършени дни" на немския режисьор Вим Вендерс. Якушо изигра ролята на чистач на тоалетни от Токио.

Турската актриса Мерве Диздар спечели наградата за най-добра актриса. Тя беше наградена за работата си във филма на турския режисьор Нури Билге Джейлан "За сухите треви" (Kuru Otlar Ustune). Филмът разказва за живота на учител от Източен Анадол.

Тази година 21 филма участваха в състезателната програма в Кан. Журито бе председателствано от известния шведски режисьор Рубен Йостлунд.

Наградата на журито отиде при филма "Паднали листа" на финландеца Аки Каурисмаки. Финландската романтична комедия разказва за една обикновена любовна история между обикновени хора - служителка в супермаркет и самотен и алкохолизиран работник.

Наградата за най-добър сценарий на кинофестивала в Кан бе присъдена на Юджи Сакамото за филма "Чудовище", режисиран от Хирокадзу Корееда. Японската продукция разказва за привидно спокойно предградие, в което избухва спор между учениците в едно училище. В него са въвлечени постепенно всички представители на местното общество, а след известно време, децата, замесени в училищния спор, изчезват.

Наградата за най-добра режисура бе присъдена на Чан Ан Хунг за филма "Страстта на Доден Буфан".

Наградата Златна палма бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение", предаде Франс прес. Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала.

Така 44-годишната Трие последва примера на колежките си Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно Златната палма през 1993 г. за "Уроци по пиано" и през 2021 г. за "Титан".

Джонатан Глейзър спечели специалната награда на журито за "Зона на интерес".

Филмът пресъздава живота на семейството на комендант от нацисткия лагер на смъртта Аушвиц. С вледеняващ сюжет, продукцията беше най-радикалната в конкурсната надпревара, като оставяше лагера на смъртта извън полезрението и критикуваше способността на хората да продължат да живеят спокойно в непосредствена близост до ужаса.

 

More from View Sofia

"Едно пътуване до Китай" на Дечко Узунов

Events преди 4 години

Динамичният житейски и творчески път на художника Дечко Узунов го отвежда на различни места по света. Една от тези страни е екзотичният Китай. В настоящата изложба, подредена в ХГ "Дечко Узунов", е представен визуален разказ от произведенията на автора, създадени при пътуването му дотам. 

"Тяло Христово" с номинация за Оскар за международен филм и "Върлината" от Кан ще бъдат представени през март на 24 София Филм Фест

Movies & TV преди 4 години

Премиерата на полския филм "Тяло Христово" беше преди няколко месеца в програмата "Венециански дни / Venice Days" на филмовия фестивал във Венеция, където получи наградата "Edipo Re Award" за най-добър филм, както и приза на Europa Cinemas; след това бе представен и в програмата на Торонто - творбата на уважавания полски режисьор Ян Комаса се оказа интересно откритие за почитателите на независимото европейско кино.

More Movies & TV