Следва

"Наследници", култовата милиардерска драма, приключи - обобщението

Критиците за римейка на "Малката русалка" с тъмнокожа актриса - не всичко е толкова лошо

На 26 май излезе дългоочакваният римейк на"Малката русалка", който от няколко години преследва онези, които са свикнали с оригиналната версия на Ариел с червена коса и светла кожа. Експерти, които вече са гледали новата версия с Хали Бейли и Мелиса Маккарти, разказват впечатленията си

Movies & TV преди 10 месеца

Предпоставки за появата на тъмнокожа малка русалка

Филмовото студио "Дисни", което напоследък не може да се похвали с успешни проекти, реши да предприеме отчаяна стъпка: започна да заснема отново своите култови филми, включени в така наречената "Златна колекция". И така, екранизациите на "Цар Лъв", "Красавицата и звяра", "Мулан", "Аладин" вече са пуснати. Очевидно, нямаше как да не се стигне до "Малката русалка".

През 2019 г. Дисни обяви, че чернокожата певица Хали Бейли ще изиграе главната героиня в римейка на любимия на много деца (и не само) анимационен филм. Естествено, тогава върху Хали и студиото падна безкраен порой от критики. Всички смятаха, че такова отклонение от каноните е истинско престъпление срещу феновете. Годините обаче минаха и този път поради коронавируса работата по филма се проточи цели 3 години и всички започнаха постепенно да свикват с това решение.

На 10 септември 2022 г. първият трейлър за новата Малка русалка беше представен на годишното събитие на D23. Именно в него Хали Бейли беше показана в целия си блясък. А през уикенда видеото събра над 100 милиона гледания и зашеметяващ брой нехаресвания. Работата е там, че феновете отново вдигнаха оръжие срещу певицата. Този път обаче имаше и положително развитие: видеоклипове с деца започнаха да се разпространяват в TikTok, които, гледайки новото видео, възкликват: „Мамо, виж! Тя е точно като мен!" Точно такъв положителен отговор от новата целева аудитория потърси студиото.

Какво казват критиците за новата версия на "Малката русалка"

Положителни мнения

Изненадващо, мнозина са оптимисти за представянето на Хали Бейли. Критиците отбелязаха, че въпреки целия натиск, момичето се справя с ролята. „Хали Бейли е единствената причина всяка публика да оправдае решението на Дисни да се върне към класиката. Режисьорът Роб Маршал намери своята Ариел. Просто я чуйте как пее Part of Your World”, призова Variety. И The Wrap отбеляза, че рискованата стъпка не е била напразна: „Това е нов поглед върху любима класика, Disney не се страхуват да вземат приказка и да я направят възможно най-реална. Студиото кани своята публика да се потопи в неизследвани светове заедно с атрактивни и очарователни герои."

Разбира се, критиците не подминаха появата на Мелиса Маккарти, която играе ролята на Урсула, тъмната магьосница на подводното царство. „Маккарти е родена да играе жизнена, злобна вещица, която може да разсмее всеки“, споделя Evening Standard.

Негативни мнения

Разбира се, не всички похвалиха филма. Първо, много хора говорят за ужасните специални ефекти. „Добрият актьорски състав не може да скрие грозната графика и липсата на творческо предизвикателство“, разочаровани са критиците от The Independent. И списание Hollywood Reporter отбеляза, че зрителят няма да получи нищо ново от гледането, освен че ще почувства дежавю. Вестник Guardian смята, че нищо не може да надмине класиката.

Най-безмилостен от всички беше Джони Олексински от New York Post: „Въпреки актьорите на живо, CGI и напълно новият поглед върху Малката русалка, това е просто опит да се правят пари. Картината изглежда по-безжизнена от обикновените 2D карикатури. Магията и душата на анимационните класики на студиото никога няма да бъдат реализирани в този студен, твърде реалистичен подводен свят. И въпреки това студиото продължава да произвежда филми като този."

More Movies & TV