Следва

„Безтегловност“ на Калия Калъчева в Ракурси

"Наследници", култовата милиардерска драма, приключи - обобщението

"Наследници" се оказа велико филмово приключение. Изгледахме финалния епизод  през уикенда, респективно продължаваме да съпреживяваме 

Movies & TV преди 1 година

Сюжетът в нашумялата драма на HBO за медийна династия подобна на семейството на милиардера Рупърт Мърдок, предполага затъналост до гушата в интриги в рамките на една силно оплетена фамилия, в която традиционното семейно родство е почти последна грижа поради нестихващите борби за власт. Шоуто се оказа тотален хит, произведе хиляди мемета, закова пред екраните милионна публика и получи рейтинг от 8.8 от 10 в IMDb.

Сюжетът

Сюжетът се върти около борбата за власт и милиарди в рамките на семейния бизнес: четири непо - бебета се опитват да се окажат избраните за наследник на властния си баща, главният герой Логан Рой, основател и главен изпълнителен директор на Waystar Royco, крупна медийна компания. В продължение на четири сезона зрителите наблюдават безкрайни машинации, интриги, предателства и помирения, изиграни просто перфектно. Отличният сценарий със закачливи детайли и брилянтната актьорска игра всъщност правят сериала толкова вълнуващ. Според слуховете, това се дължи на факта, че единият от синовете на медийния магнат Рупърт Мърдок, послужил за прототип на Логан Рой, е споделял интимни семейни и бизнес истории от тесния семеен кръг със сценарния екип на проекта. В четвъртия сезон неуморимият Логан, който до последно не желае да се оттегли и да даде юздите на властта в ръцете на децата си, умира, и борбата за власт между наследниците се разгръща с нова сила.

Основните герои

Логан Рой е изигран от Брайън Кокс, който спечели наградата "Златен глобус" за тази си велика роля. Най-големият син на медийния магнат, Конър, се играе от Алън Рък, който е и най-слабо заинтересуваният от бизнес домогванията на родствениците си син. Всъщност трите по-малки деца от втория брак на мистър Рой - Кендъл, Роман и Шив са, които главно късат ризи в жестоката битка за власт и пари в милиардерското фемили.

Тримата са изиграни съответно от Джеръми Стронг, по-малкия брат на Маколи Кълкин - Киърън Кълкин и Сара Снук. И тримата са номинирани за наградите "Златен глобус" за ролите си. Второстепенните герои на шоуто се оказаха не по-малко ярки, а играта им също е широко обсъждана. Самият проект получи наградите на Гилдията на актьорите, Еми и Златен глобус за най-добър актьорски състав и най-добър телевизионен сериал. Режисьори, сценаристи и продуценти, известни с такива сензационни проекти като Game of Thrones, Black Mirror и Shameless, работят с извънреден успех върху създаването на "Наследници".


Кендъл(Джеръми Стронг), Шив(Сара Снук) и Роман Рой(Кийран Кълкин)

Историята на семейството на Рупърт Мърдок в основата на сюжета

Смята се, че историята на семейството на медийния магнат Рупърт Мърдок лежи в основата на сценария на "Наследници". Основателят на News Corp и 21st Century Fox, струващи 17 милиарда долара, изправи синовете си Лаклан и Джеймс един срещу друг за власт в своята компания. Мърдок има и дъщеря Елизабет, която също взима участие в семейния бизнес. Според мнозина именно тази троица се превръща в прототипа на героите на Кендъл, Роман и Шивон Рой.


Лаклан, Рупърт и Джеймс Мърдок

Семейните драми и задкулисието в живота на богатите хора

Публиката обожава "Наследници", защото в сериала се говори за това, което вълнува мнозина: пари, сложни семейни отношения, детски травми, малтретиране. „За аудиторията, предимно от средната класа, сериалът предложи както поглед зад кулисите на живота на свръхбогатите, така и успокоителната увереност, че може би тези животи, въпреки скъпите дрънкулки, които ги украсяват, всъщност не са особено приятни. Защото това, което сега знаем, е, че някои от най-богатите хора в света са получили точно това, което са искали, а някои, въпреки богатството си, не са го получили. Независимо от "късмета" в първия случай, много от тях са нещастни", пише The New York Times .

Диалог и нецензурен език

Остроумен, язвителен, саркастичен, провокативен диалог с нецензурен език заемат централно място в сериала. Почти всяка сцена с участието на Логан Рой завършва с вика "F **ck off" - някакъв вид подчертаване на високия му статус и нежеланието да се съобразява с мнението на другите. Всички герои не само се състезават помежду си в способността да се подиграват и нараняват един друг в разговор, но и прикриват своите слабости и страхове с остроумия, остри думи и вулгарни шеги, използвайки ги като броня. „Мисля, че баща ми искаше да каже, че би било по-добре, ако мама беше родила отварачка за консерви, защото тогава поне щеше да има полза от теб“, казва например Роман Рой на своя „безполезен“ брат Кендъл в една от сцените на семейния конфликт. Освен това диалозите са виртуозно доближени до стила на общуване в реалния живот.

Саундтрак и интро

Саундтракът и скрийнсейвърът на вече култовия "Наследници" също изиграват значителна роля за успеха на сериала. Видеото, което предхожда всеки епизод, показва уж документални кадри от семейните архиви на главния герой. В изрезката от видеото "от различни години" неговите наследници все още не са пораснали и нямат идея за големите "радости" на живота. Въпреки това, докато растат и в кадър започват да проблясват небостъргачи и офиса на семейна компания, напрежението осезаемо расте. Авторът на саундтрака, композиторът Никълъс Брител, известен с работата си по музикалната драма "Обсесия", обясни, че се е опитал да направи музиката за проекта едновременно величествена и иронична. Определено му се е получило.

Препоръчваме да отделите дългите часове, нужни за гледане на четирите сезона, обещаваме,че ще се насладите на макс.   

More from View Sofia

Един откъс от книгата „Домът на Gucci” от Сара Фордън, от който става ясно откъде тръгват нещата

Books преди 2 години

Преди дни издателство Ciela пусна на пазара книгата на Сара Гей Фордън "Домът на Gucci. Една истинска история за убийство, лудост, блясък и алчност ” - именно тя е в основата на сценария на новия филм на Ридли Скот. Часове след премиерата, публикуваме откъс за конфликта между Родолфо Гучи и сина му Маурицио, причинен от Патриция Реджани, тогава годеница на Маурицио, която години по-късно ще се окаже поръчителката на убийството му.  

More Movies & TV