Следва

„Безтегловност“ на Калия Калъчева в Ракурси

"Наследници", култовата милиардерска драма, приключи - обобщението

"Наследници" се оказа велико филмово приключение. Изгледахме финалния епизод  през уикенда, респективно продължаваме да съпреживяваме 

Movies & TV преди 10 месеца

Сюжетът в нашумялата драма на HBO за медийна династия подобна на семейството на милиардера Рупърт Мърдок, предполага затъналост до гушата в интриги в рамките на една силно оплетена фамилия, в която традиционното семейно родство е почти последна грижа поради нестихващите борби за власт. Шоуто се оказа тотален хит, произведе хиляди мемета, закова пред екраните милионна публика и получи рейтинг от 8.8 от 10 в IMDb.

Сюжетът

Сюжетът се върти около борбата за власт и милиарди в рамките на семейния бизнес: четири непо - бебета се опитват да се окажат избраните за наследник на властния си баща, главният герой Логан Рой, основател и главен изпълнителен директор на Waystar Royco, крупна медийна компания. В продължение на четири сезона зрителите наблюдават безкрайни машинации, интриги, предателства и помирения, изиграни просто перфектно. Отличният сценарий със закачливи детайли и брилянтната актьорска игра всъщност правят сериала толкова вълнуващ. Според слуховете, това се дължи на факта, че единият от синовете на медийния магнат Рупърт Мърдок, послужил за прототип на Логан Рой, е споделял интимни семейни и бизнес истории от тесния семеен кръг със сценарния екип на проекта. В четвъртия сезон неуморимият Логан, който до последно не желае да се оттегли и да даде юздите на властта в ръцете на децата си, умира, и борбата за власт между наследниците се разгръща с нова сила.

Основните герои

Логан Рой е изигран от Брайън Кокс, който спечели наградата "Златен глобус" за тази си велика роля. Най-големият син на медийния магнат, Конър, се играе от Алън Рък, който е и най-слабо заинтересуваният от бизнес домогванията на родствениците си син. Всъщност трите по-малки деца от втория брак на мистър Рой - Кендъл, Роман и Шив са, които главно късат ризи в жестоката битка за власт и пари в милиардерското фемили.

Тримата са изиграни съответно от Джеръми Стронг, по-малкия брат на Маколи Кълкин - Киърън Кълкин и Сара Снук. И тримата са номинирани за наградите "Златен глобус" за ролите си. Второстепенните герои на шоуто се оказаха не по-малко ярки, а играта им също е широко обсъждана. Самият проект получи наградите на Гилдията на актьорите, Еми и Златен глобус за най-добър актьорски състав и най-добър телевизионен сериал. Режисьори, сценаристи и продуценти, известни с такива сензационни проекти като Game of Thrones, Black Mirror и Shameless, работят с извънреден успех върху създаването на "Наследници".


Кендъл(Джеръми Стронг), Шив(Сара Снук) и Роман Рой(Кийран Кълкин)

Историята на семейството на Рупърт Мърдок в основата на сюжета

Смята се, че историята на семейството на медийния магнат Рупърт Мърдок лежи в основата на сценария на "Наследници". Основателят на News Corp и 21st Century Fox, струващи 17 милиарда долара, изправи синовете си Лаклан и Джеймс един срещу друг за власт в своята компания. Мърдок има и дъщеря Елизабет, която също взима участие в семейния бизнес. Според мнозина именно тази троица се превръща в прототипа на героите на Кендъл, Роман и Шивон Рой.


Лаклан, Рупърт и Джеймс Мърдок

Семейните драми и задкулисието в живота на богатите хора

Публиката обожава "Наследници", защото в сериала се говори за това, което вълнува мнозина: пари, сложни семейни отношения, детски травми, малтретиране. „За аудиторията, предимно от средната класа, сериалът предложи както поглед зад кулисите на живота на свръхбогатите, така и успокоителната увереност, че може би тези животи, въпреки скъпите дрънкулки, които ги украсяват, всъщност не са особено приятни. Защото това, което сега знаем, е, че някои от най-богатите хора в света са получили точно това, което са искали, а някои, въпреки богатството си, не са го получили. Независимо от "късмета" в първия случай, много от тях са нещастни", пише The New York Times .

Диалог и нецензурен език

Остроумен, язвителен, саркастичен, провокативен диалог с нецензурен език заемат централно място в сериала. Почти всяка сцена с участието на Логан Рой завършва с вика "F **ck off" - някакъв вид подчертаване на високия му статус и нежеланието да се съобразява с мнението на другите. Всички герои не само се състезават помежду си в способността да се подиграват и нараняват един друг в разговор, но и прикриват своите слабости и страхове с остроумия, остри думи и вулгарни шеги, използвайки ги като броня. „Мисля, че баща ми искаше да каже, че би било по-добре, ако мама беше родила отварачка за консерви, защото тогава поне щеше да има полза от теб“, казва например Роман Рой на своя „безполезен“ брат Кендъл в една от сцените на семейния конфликт. Освен това диалозите са виртуозно доближени до стила на общуване в реалния живот.

Саундтрак и интро

Саундтракът и скрийнсейвърът на вече култовия "Наследници" също изиграват значителна роля за успеха на сериала. Видеото, което предхожда всеки епизод, показва уж документални кадри от семейните архиви на главния герой. В изрезката от видеото "от различни години" неговите наследници все още не са пораснали и нямат идея за големите "радости" на живота. Въпреки това, докато растат и в кадър започват да проблясват небостъргачи и офиса на семейна компания, напрежението осезаемо расте. Авторът на саундтрака, композиторът Никълъс Брител, известен с работата си по музикалната драма "Обсесия", обясни, че се е опитал да направи музиката за проекта едновременно величествена и иронична. Определено му се е получило.

Препоръчваме да отделите дългите часове, нужни за гледане на четирите сезона, обещаваме,че ще се насладите на макс.   

More Movies & TV