logo loader
Следва

Хулия де Нунес играе младата ББ: "С Бардо открих чувствеността" и още

„Безтегловност“ на Калия Калъчева в Ракурси

6 юни – 4 юли 2023

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „Безтегловност“ на Калия Калъчева. За изложбата художничката казва:

Events преди 4 месеца

„Безтегловност е желанието ми за безвремие. Желанието за свобода и обхват на безкрая. Желанието за хармония.

Преди години фрази като „забързаното ежедневие, в което живеем“ ми се струваха абсолютно клише. Сега времето не е бързо, то е скорострелно. Забързано ежедневие не е тривиалност от миналото, за съжаление вече е тенденция, говори се дори за мода. Или може би безсмислено бързане?

Какво пропускаме, докато тичаме към бъдещето? Залезите и изгревите се гонят в един безкраен розов земен рай. Смесват се в един единствен момент, който или чакаме, или сме изпуснали. Отново стремеж за всичкоправене и всичкоможене. Всеобхватно напрежение.

Безтегловността в изложбата разглежда земната повърхност като платформа в космическа илюзия. Подземен космос от диамантни звезди. Желание за всемир. Изстрел в безвремието. Въртележка. Парк на удоволствието. А какво е то? Удоволствието от спечеленото време, удоволствие от безвремие.

С тази изложба представям размислите си от последните месеци - почти година - на скорострелни събития и лични, и обществени. Представям идеята си за момента на настоящето. За спокойствието, момент за любов, бавен момент от време за нещо, което не си направил, а много искаш.“

More Events

Задължителна изложба в Париж: Музеят Монмартър и жените сюрреалисти

Events преди 3 месеца

Музеят на Монмартър приветства жените авангардистки, оставили своя отпечатък върху сюрреалистичното движение от началото на 20 век, на които историята (често) забравя да отдаде почит. Изложбата ще продължи до 10 септември 2023 г.