Следва

Великолепна: Кралица Рания на сватбата на принц Хюсеин

А ти садил ли си дърво?

София, Западен парк, събота сутрин - ползата, смисълът и радостта от споделеното  

All About Life преди 10 месеца

Ранно лято. Събота сутрин. Лежерно, спокойно, свежо. Чаша кафе. Слънцето бавно напича, във въздуха се носи онзи мирис на свежо окосена трева, смесен с аромата на акациите, който можем да усетим само през юни и то след дъжд.

В един от най-красивите паркове на София сме - Западния. Не бяхме идвали тук от момента на цялостната му реновация и определено изненадата (много приятна!) беше голяма. Чисти и широки алеи, деца и големи, усмихнати широко и свежи като розите в розариумите на парка, велосипедисти, кучета, птици... Нови пейки, кътчета за отдих…..Идилия в зелено и почти нереално бягство от града.

Поводът да се порадваме така щастливо на зелена София бе прекрасната инциатива на екипа на Българската банка за развитие, решен да допринесе с лични усилия и енергия за хубостта на неостаряващия ни град. Приятно суетене, отличен "парков" стил - дънки и тишърти, сини шапки с козирки, четки, бои, лопати, транспаранти, хора садят божествено дърво с история... 

Любопитно питаме за каузата - усмихнати служители на Българска банка за развитие и техните семейства (разбирайте деца и кучета) да облагородят в почивния си ден зони за отдих в парка. Синьо и жълто за катерушките, импрегнант за пейките и масите, нито едно боклуче в тревата – и всичко това с настроение и с прекрасната идея да се надгради направеното дотук.

Историята зад свежия уикенд на Българската банка за развитие? От ПР екипа се обръщат към Столична община, конкретно към направление "Зелена система, екология и земеползване'' в лицето на заместник кмета по екология Десислава Бинева, с молба за разрешение. То е издадено мигновено, защото всяко допълнително усилие в полза на София е повече от добре дошло. В отговор на жеста на ББР, госпожа Билева връща жест - красивото и рядко дърво Лиродендрон (Лирово дъвро или още Дърво Лале), подарък за инициативата от СО. Лировото дръвче никак не е избрано случайно – толкова е хубаво, че обичайно се засажда по едно, за да грее отдалеч с приказни жълти цветове.

И дори да звучи изтъркано - истина е, че всеки човек в живота си трябва да посади поне едно дърво. Най-простичкият начин да направиш света по-красиво място, да бъдеш в полза, да оставиш следа. 

В инициативата на ББР миналия уикенд нямаше йерархия. Равни по силата на усилието и готовността си за направата на добро, шефове (на снимката горе Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев, изпълнителни директори на ББР) и служители работиха за общата мисия за още по-зелена София. Инициативата е чудесен пример за съвместни усилия със Столичната община, която се очертава да е само първата от серия други, сред които и „Заедно за по-чиста Витоша“. 

А ти садил ли си дърво? Прекрасно е, опитай! 

More from View Sofia

Очите ми малки, устата ми неестествена: звездите, на които не провървя с пластичните операции

Celebrities преди 3 години

Нито милионите в банковата сметка, нито статутът на звезда могат да гарантират, че ще намерите добър пластичен хирург, който ще си върши работата, така че другите дори да не разберат, че вечната ви младост не е дар на природата. Следват няколко илюстративни примера.

На годишнината от знатния годеж: най-романтичните моменти на принца и принцесата на Уелс дотук

Celebrities преди 1 година

Светът научи коя красавица ще е следващата кралица на Великобритания на 16 ноември 2010 г. Оттогава досега - 12 години обич, три деца и безброй романтични моменти, които днес припомняме с приятно чувство. Същото, което изпитваме, когато четем приказки за хубави момичета и открили ги принцове, завършващи със заветното "и заживели щастливо..." 

Вдъхновяващата Мариан Залцман: "Всяка криза съдържа пътна карта за бъдещето"

Health преди 3 години

Световно признатият пиар и старши вицепрезидент глобални комуникации във Филип Морис Интернешънъл ни споделя своята визия за света след COVID-19. А ние се радваме да чуем словосъчетанията: споделена икономика, по-малко омраза, по-малко разделение.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 4 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.