Следва

Точки, чертички, петънца - идеалният летен маникюр ала Хейли Бийбър

Кой кой е в семейството на ретинола - продукти, хватки, стъпки

Ретинолът става все по-популярен в антиейдж рутината, но въпросите често са повече от отговорите. За да задоволим любопитството и да предложим правилните насоки, днес даваме думата на експертите в грижата за кожата

Face преди 10 месеца

Примерен въпрос: Под ваше ръководство наскоро купих някои продукти, съдържащи ретинол. Едва сега разбирам, че всъщност пишете за ползите от ретиноидите — друга нова за мен дума! има ли разлика? Трябва ли да търся само продукти, съдържащи ретиноиди?

Отговор: Разбирам вашето объркване! Има разлика в химическата структура на ретиноида спрямо ретинола. Но тъй като бях ужасно зле по химия в гимназията (учителят ми ми позволи да представя биографии на известни химици като алтернативата бе да взривя класната стая), изпратих въпроса ви на брилянтния дерматолог Лоръл Джерати, която също е бивш редактор на списание. Тя е готова да ни насочи какво трябва да знаем.(Вижте още: "Идеална кожа без риск или как да комбинираме витамин С и ретинол")

И така, ретиноидите същите ли са като ретинолите? Думата "ретиноид" се използва за описание на цялото семейство съединения, получени от ретинил палмитат (витамин А). В това семейство процъфтяват четирима братовчеди: ретинол, ретиноева киселина, ретиналдехид и ретинилови естери. Повечето от нас, които не сме химици, сме запознати с производното на витамин А, ретинол. Без да навлизаме в семейната ДНК, това, което трябва да знаем, е, че ретиноевата киселина, която се предлага по рецепта (и в извън аптечните опции Differin Adapalene Gel 0,1% и LaRoche Posay Effaclar Adapalene Gel 0,1%) е по-бързо действаща от ретинола в повечето продукти, който трябва да премине през процес на преобразуване, преди да свърши работата си. Така че отнема повече време, за да видите ефектите.

Д-р Джерати започва с предупреждение.

„Освен бременността и кърменето, има и други причини да не използвате ретиноид с рецепта", казва тя. „Бих изчислила, че 5-10 процента от населението – предимно чувствителни видове кожа – изобщо не могат да понасят локален ретиноид, без значение колко внимателно се опитват да влязат в рутина или каква сила или формула прилагат, или пък колко добре се опитват да компенсират с богат, успокояващ овлажнител (или стария сандвич: овлажнител-ретиноид-овлажнител)."

„Въпреки че повечето от нас могат да научат кожата си да се адаптира към ретиноид чрез постепенно увеличаване на честотата и силата на даден продукт", казва Джерати, „когато ни прави зачервени, лющещи се и раздразнени седмици наред, не си струва да продължаваме. Ако такъв е случаят при теб, остави го. Има и други ефективни съставки за подмладяване на кожата."


Ойлинг, скин-сайклинг, слъгинг: най-новото в личната beauty грижа


Що се отнася до останалите от нас, които не сме бременни и не кърмим, редовната употреба на локален ретиноиден продукт може да направи толкова много за кожата. Дерматоложката го поставя на второ място след слънцезащитния крем по важност за подмладяване. Защо? Защото може да промени траекторията на стареенето на нашата кожа.

Ретиноидите не са за взривяване на лицата ни с възможно най-силната формула, казва Джерати. Те са предназначени за последователна употреба с течение на времето (това може да са две, три, пет или седем нощи седмично). Те могат да помогнат за минимизиране на порите, лечение на претоварени мастни жлези, стимулиране на колагена, изравняване на тена и текстурата на кожата, предотвратяване и лечение на пъпки и много други.

„Почти винаги препоръчвам рецептурния ретиноид третиноин, тъй като той се предлага в различни формулировки и – тъй като е тестван и приготвен като лекарство, а не като козметика – знаете, че ще получите резултати", казва Джерати. „Altreno (третиноин 0,05% лосион) е моят ретиноид по избор. Нанасям го всяка вечер, кожата ми не се чувства прекалено суха или чувствителна."

Що се отнася до избора на най-ефективния извън аптечен продукт с ретинол, Джерати признава, че това може да бъде предизвикателство. Тъй като твърде малко продукти изброяват или посочват тяхната сила или формула на ретиноид, е добре да имате гайд при избора на такъв. Ако информацията не е достатъчна, то потърсете персонализирани препоръки от вашия сертифициран дерматолог. Или прочетете нататък...

„Мразя да се заигравам с името на марката, но реномираните брандове грижа за кожата вдъхват увереност, че техните потребителски продукти са правилно формулирани, тествани и ще дадат резултати", казва Джерати.

Ето и марките, които тя препоръчва: Roc е отдавна известен със своите стабилизирани формули на ретинол и продуктите са склонни да смесват ретинол с антиоксиданти, хиалуронова киселина или други успокояващи съставки, за да ги направят по-малко дразнещи. Друго добро начало е Olay Regenerist Retinol 24 + Peptide Night Face Moisturizer, мека формула, наситена с овлажнители, за да се избегне значително раздразнение. Логично е, че ретинолите, смесени с хидратиращи "залъгалки" като серамиди, ниацинамид, глицерин, диметикон и алое, са по-щадящи и нежни към кожата.

Ретинолът е естествено нестабилна съставка, така че ако е капсулиран — както е в CeraVe Resurfacing Retinol Serum и Alastin Skincare Renewal Retinol 0.5 — можем да бъдем уверени, че няма да се разпадне бързо и да загуби сила във времето.

„Канкапсулираните ретиноли могат също така да проникнат във външния слой на кожата по-ефективно за по-добри резултати", казва Джерати. Формулите с бавно освобождаване като Paula's Choice 1% Retinol Booster също могат да помогнат за намаляване на дразненето. (Тук бившият редактор на списанието предлага аналогия: вместо да погълнете двойно еспресо и да страдате от сърцебиене и нервност, защо не отпивате постепенно и да се насладите на по-плавни дози?)


Ким за Allure с ужасни бюти съвети... точка по точка защо не се вслушваме >>>


Ретиналдехидът (понякога наричан ретинал) е средна съставка - по-мощен от ретинола, но по-мек от предписания третиноин. „Често препоръчвам интензивния крем RetrinAL 0.1 на Avène за чувствителни или комбинирани типове кожа. Препоръчвам го и за нетърпеливи дами, търсещи нежна опция без рецепта; тъй като не е нужно да преминава през толкова много стъпки на химическо преобразуване, за да достигне активната си форма, се очаква да осигури по-бързи резултати от ретинола", казва тя.

И накрая, играете ли на сигурно? Джерати предлага да проверите bakuchiol, модерна съставка, получена от растението Babchi (чието английско име е по-малко привлекателното „пурпурна бълха"). Подобно на ретинола, той стимулира ретиноидния път в кожата. Той е рекламиран като стимул за същата каскада от стимулиране на колагена и изравняване на тонуса на кожата без значително дразнене. Джерати наскоро представи рандомизирано, плацебо-контролирано проучване (наистина малко), сравняващо ретинол и бакучиол. Изследователите доказват, че и двете значително намаляват бръчките и хиперпигментацията, без статистическа разлика помежду им - но бакучиолът се понася по-добре, като потребителите на ретинол съобщават за по-малко парене и лющене. Въпреки това: проучването е наистина ограничено, и окончателно становище все още не е взето.

Не забравяйте, че с ретиноид е най-добре да започнете бавно, с последователна (дори рядка) употреба в началото. Въпреки че може да отнеме три до шест месеца, преди да видите резултатите, е повече от вероятно да намерите роднина на ретиноид, който с радост да наречете свой личен фаворит. 

More Face