Следва

Най-добрите сериали за 2023 (досега)

Първият в света балет с изкуствен интелект е факт и заема централно място в операта в Лайпциг

Сложно преплитане на дух, материя и изкуствен интелект, спектакълът е нещо невиждано досега

Events преди 1 година

От 29 май до 8 юли 2023 г. Лайпцигският балет представя FUSION - мултидисциплинарна балетна продукция, която разширява границите на изкуството и технологиите. Режисиран и композиран от художника и технолог Хари Йеф, известен още като Reeps100, този спектакъл има за цел да създаде първия в света балет с изкуствен интелект.

Хари Йеф (също така създател на VOICE GEMS, набор от дигитални произведения на изкуството, генерирани от глас) използва изкуствен интелект, като DALL-E 2 и Midjourney, за да създаде серия от въображаеми балетни танцьори въз основа на портретите на 35-те международни балетиста, участващи в продукцията. Изкуственият интелект е послужил и като вдъхновение за сценографията, костюмите и хореографията.

Сюжетът на FUSION разглежда сложното взаимодействие между човека, изкуствения интелект и природата, като черпи вдъхновение от концепцията на Платон за разделеното "аз", където се търси единство и баланс. Воден от хореографията на Марио Шрьодер и сценографията на Пол Золер, балетът визуално изобразява пътуването към хармонията, изследвайки хипнотизиращото съчетание на светлина, вода и сенки.

Художникът и музикант, работещ с изкуствен интелект, Хари Йеф използва собствения си глас, който действа като катализатор на изследването, придружен от генеративни синтетични гласове, които допринасят за неземния музикален пейзаж. Постоянното обучение на Йеф с технологии за глас и изкуствен интелект му е осигурило впечатляващо ниво на контрол върху гласа, наподобяващо постчовешко и машинно качество. Този музикален спектакъл на живо преплита взаимовръзките между човека, машината и природата, като цели да вникне в хармоничното съжителство на тези елементи, обещавайки да предефинира границите на съвременния балет.

More Events