Следва

Най-добрите сериали за 2023 (досега)

Първият в света балет с изкуствен интелект е факт и заема централно място в операта в Лайпциг

Сложно преплитане на дух, материя и изкуствен интелект, спектакълът е нещо невиждано досега

Events преди 10 месеца

От 29 май до 8 юли 2023 г. Лайпцигският балет представя FUSION - мултидисциплинарна балетна продукция, която разширява границите на изкуството и технологиите. Режисиран и композиран от художника и технолог Хари Йеф, известен още като Reeps100, този спектакъл има за цел да създаде първия в света балет с изкуствен интелект.

Хари Йеф (също така създател на VOICE GEMS, набор от дигитални произведения на изкуството, генерирани от глас) използва изкуствен интелект, като DALL-E 2 и Midjourney, за да създаде серия от въображаеми балетни танцьори въз основа на портретите на 35-те международни балетиста, участващи в продукцията. Изкуственият интелект е послужил и като вдъхновение за сценографията, костюмите и хореографията.

Сюжетът на FUSION разглежда сложното взаимодействие между човека, изкуствения интелект и природата, като черпи вдъхновение от концепцията на Платон за разделеното "аз", където се търси единство и баланс. Воден от хореографията на Марио Шрьодер и сценографията на Пол Золер, балетът визуално изобразява пътуването към хармонията, изследвайки хипнотизиращото съчетание на светлина, вода и сенки.

Художникът и музикант, работещ с изкуствен интелект, Хари Йеф използва собствения си глас, който действа като катализатор на изследването, придружен от генеративни синтетични гласове, които допринасят за неземния музикален пейзаж. Постоянното обучение на Йеф с технологии за глас и изкуствен интелект му е осигурило впечатляващо ниво на контрол върху гласа, наподобяващо постчовешко и машинно качество. Този музикален спектакъл на живо преплита взаимовръзките между човека, машината и природата, като цели да вникне в хармоничното съжителство на тези елементи, обещавайки да предефинира границите на съвременния балет.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 20 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?