Следва

Най-добрите сериали за 2023 (досега)

Първият в света балет с изкуствен интелект е факт и заема централно място в операта в Лайпциг

Сложно преплитане на дух, материя и изкуствен интелект, спектакълът е нещо невиждано досега

Events преди 3 месеца

От 29 май до 8 юли 2023 г. Лайпцигският балет представя FUSION - мултидисциплинарна балетна продукция, която разширява границите на изкуството и технологиите. Режисиран и композиран от художника и технолог Хари Йеф, известен още като Reeps100, този спектакъл има за цел да създаде първия в света балет с изкуствен интелект.

Хари Йеф (също така създател на VOICE GEMS, набор от дигитални произведения на изкуството, генерирани от глас) използва изкуствен интелект, като DALL-E 2 и Midjourney, за да създаде серия от въображаеми балетни танцьори въз основа на портретите на 35-те международни балетиста, участващи в продукцията. Изкуственият интелект е послужил и като вдъхновение за сценографията, костюмите и хореографията.

Сюжетът на FUSION разглежда сложното взаимодействие между човека, изкуствения интелект и природата, като черпи вдъхновение от концепцията на Платон за разделеното "аз", където се търси единство и баланс. Воден от хореографията на Марио Шрьодер и сценографията на Пол Золер, балетът визуално изобразява пътуването към хармонията, изследвайки хипнотизиращото съчетание на светлина, вода и сенки.

Художникът и музикант, работещ с изкуствен интелект, Хари Йеф използва собствения си глас, който действа като катализатор на изследването, придружен от генеративни синтетични гласове, които допринасят за неземния музикален пейзаж. Постоянното обучение на Йеф с технологии за глас и изкуствен интелект му е осигурило впечатляващо ниво на контрол върху гласа, наподобяващо постчовешко и машинно качество. Този музикален спектакъл на живо преплита взаимовръзките между човека, машината и природата, като цели да вникне в хармоничното съжителство на тези елементи, обещавайки да предефинира границите на съвременния балет.

More Events

Задължителна изложба в Париж: Музеят Монмартър и жените сюрреалисти

Events преди 3 месеца

Музеят на Монмартър приветства жените авангардистки, оставили своя отпечатък върху сюрреалистичното движение от началото на 20 век, на които историята (често) забравя да отдаде почит. Изложбата ще продължи до 10 септември 2023 г.