Следва

Потомъкът на княжески род Никълъс Голицин е новият посланик на Fendi

Улица Sainte-Anne: Токио в Париж

Не е нужно да ходим чак до Токио, за да усетим духа му. Една улица в Париж идеално пресъздава атмосферата на великия японски град 

All About Life преди 5 месеца

"Малкото Токио": така е наречен японският квартал на Париж, спретнат триъгълник, образуван около улица "Света Анна" и ограничен от булевард "Опера", улица "Ришельо" и малко по-надолу от улица "Малките Шампиони". Всъщност това е доста нов квартал, тъй като първите бизнесмени от Япония пристигат там едва през 60-те години на миналия век, но въпреки това той успява да се разшири и развие, докато се превърне в малко отражение на Страната на изгряващото слънце. Именно там са разположени десетки японски ресторанти и магазини с всякакви глезотии. Просто слезте от метрото на станция Pyramides и ще се озовете на една ръка разстояние. Ще се удивите от очарователните парижки сгради в стил Хаусман и съседните им азиатски ресторанти.

Суши и рамен

Тръгнете надолу по улицата и ще откриете всички възможни японски (и виетнамски) ресторанти. От ръчно изработени юфки и рамен до разнообразно навито суши - всичко това се намира на Rue Saint-Anne. Ресторантите са малки и доста претъпкани, тъй като това е изключително популярно място за хранене за местните жители. Елате рано (рано за французите може да бъде и в 7 часа вечерта) или се пригответе да почакате малко.

Aki Boulangerie

В тази наполовина френска, наполовина японска пекарна ухае на невъобразимо количество редки японски специалитети като кабуки, дораяки, мочи, матча и сладкиши с вкус на юзу. Тъй като е много известна в квартала, понякога е претъпкана заради успеха си - за това обаче има основателна причина! Интересни за посещение са също така сестринският магазин Mochi Mochi, разположен няколко сгради по-надолу, който очевидно е специализиран в мочи, и Aki Café, разположено малко по-високо на улица Sainte-Anne, в което можете да намерите същите сладкиши, както и приятни и топли японски ястия за из път.

Площад Louvois

Не пропускайте да стъпите и на очарователния площад Louvois, който се намира точно зад ъгъла и е идеалното място за пикник. Там има и малка детска площадка, ако сте добре придружени. 

Колоните Buren

В непосредствена близост до улица Ришельо, в двора на Кралския дворец, се намира артистичната инсталация Les Deux Plateaux ("двете платна"), по-известна като колоните Бурен, реализирана през 1986 г. от Даниел Бурен.

Първоначално тя е поръчана от министъра на културата Джак Ланг, който искал да попречи на хората да паркират колите си в двора.

Оттогава колоните, или по-скоро малките черно-бели цилиндри, са се превърнали в избрано място за срещи на жителите и в идеалното място за артистична почивка след дълго ходене. 

Проходът Choiseul

Построен между 1825 и 1927 г., днес той е най-дългият от всички покрити пасажи в Париж. Можете да стигнете до него от входа, намиращ се на rue des Petits-Champs, и да изминете 190 метра по пътека, облицована с високи аркади под стъклен покрив, сред витрини на магазини и ресторанти от целия свят, макар и все още предимно азиатски. Пасажът е отворен за посетители от понеделник до събота, от 8 до 20 ч.

Японската книжарница Junku

Няма нищо по-хубаво от това да се потопите в японската култура като се отбиете в книжарница. Разположена малко встрани от останалата част на квартала, книжарницата Junku предлага широка гама от списания, книги и манга, както на френски, така и на японски език. Независимо дали търсите нов роман за четене, или просто се любувате на добре поддържаните рафтове, там винаги ви очаква по японски топла и приветлива атмосфера.

Четете още >>> Днес сме на тапас: най-добрите 5 рецепти за чиста испанска наслада

More All About Life

Написаните желания се сбъдвали. Вижте как да изпратите писмото си до Дядо Коледа

All About Life преди 3 дни

Една от най-обичаните традиции по коледните празници е свързана с писането на писмо до Дядо Коледа. Деца от всички възрасти нетърпеливо описват мечтаните подаръци, а възрастните с носталгия се връщат към топлите и радостни спомени, когато с вълнение и старание са изброявали желанията си за това какво искат да открият под елхата