HBO България продуцира два български документални филма

За първи път в своята история HBO България /част от НВО Централна Европа/ продуцира два български...

За първи път в своята история HBO България /част от НВО Централна Европа/ продуцира два български документални филма, дело на АГИТПРОП.

„Бетонни фараони” разказва за колоритния свят на калдарашите, а „Хотел Рай” - за трудният живот на ромите в Ямбол.

Двете заглавия ще се излъчват премиерно по HBO през месеците май и юли. ТВ премиерата на „Бетонни фараони” е на 6 май, четвъртък, от 21:05 часа, с повторение на 24 май, отново от 21:05 ч.

Премиерата на втората българска НВО оригинална продукция, създадена от АГИТПРОП – „Хотел рай” - ще бъде на 1 юли, четвъртък, също като част от месечната рубрика на НВО за документално кино „Без цензура”.

С това първо по рода си сътрудничество с български продуценти, НВО България отчита тенденцията и желанието на зрителите у нас, като започва да инвестира в местна за региона документалистика.

Първите две реализирани заглавия по този проект на НВО България – „Бетонни фараони” и „Хотел „Рай” - са вече факт и ще бъдат излъчени в рубриката “Без цензура”, където българските НВО зрители вече са гледали премиерно за ТВ екран българските документалните заглавия „Проблемът с комарите и други истории” „Георги и пеперудите” и „Коридор №8”.

„Зрителите тук харесват документални филми, които са фокусирани върху теми от ежедневието, но за които обикновено не се говори открито и лесно,” казва Стефан Даковски, Мениджър за НВО България и НВО Adria.

„В България очевидно се правят качествени документални филми, които отразяват общочовешки въпроси по универсално разбираем начин и НВО с радост започна да финансира подобни продукции, които да бъдат видяни от НВО зрителя в България, Хърватия, Словения, Сърбия и Черна гора (НВО Adria)“, допълва той.

„БЕТОННИ ФАРАОНИ”Сценарист и режисьор Йордан Тодоров
Стилът на живот и смърт при калдарашите.

Виждали ли сте чешма, от която текат вино и ракия? А къща в петнадесет цвята, съчетаваща естетиката на Древна Гърция с PVC дограма в уникалния стил роко-бароко?

Плазмен телевизор под земята? Добре дошли в колоритния свят на калдарашите – общност, наброяваща не повече от 1 млн. души по целия свят.

“Бетонни фараони” е едно пътешествие сред стила на живот и традициите на една от най-затворените и интригуващи ромски групи. Филмът среща зрителите с харизматичен цигански барон и разказва за актуалните тенденции в ромските погребения.

Камерата на Борис Мисирков и Георги Богданов показва подземните домове от африкански гранит, обзаведени с легла, гардероби, стереоуредби и включен мобилен телефон за директна връзка с другия свят.

Философията на екзотичния ритуал един от героите на „Бетонни фараони” обяснява с калдарашкото вярване, че: „Ние живеем над земята временно, а под земята сме вечно”.

„Бетонни фараони” е една възхвала на живота във всичките му измерения – тук и в отвъдното.”, разказва Мартичка Божилова, продуцент от АГИТПРОП.

ХОТЕЛ „РАЙ”

Сценарист и режисьор София ТЗАВЕЛЛА
Животът на ромите в Хотел „Рай”: последния социалистически опит за социализация на ромското население в Ямбол.

Младият Демир мечтае за сватба. Но бетонният цигански блок, в който живее на края на провинциален град в България, не е място за романтични начинания. Преди 25 години тук е имало всичко за един панелен социалистически рай: от паркет до домофон, мечтания ТЕЦ, улични лампи, пейки под ябълковите дървета пред входовете.Някой нарекъл мястото Хотел „Рай” и така останало. Обаче с годините блокът постепенно се променял. Паркетът изчезнал. Водата спряла. Светлините изгаснали. Днес всеки от 1 500-те обитатели на блока има план как да си върне мечтата по изгубения Рай.

Документалният филм ни предлага уникалната възможност да прекосим полето зад Хотел „Рай”, там, където небето и земята се сливат, в една история за панелна интеграция, любов, мизерия, много мечти, малко поезия и една циганска сватба.“Бетонни фараони” ще се излъчи на 6 май и на 24 май 21.05 ч. само по HBO в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Македония.

„Хотел Рай” е с НВО премиера на 1 юли.
 

Коментари: 1

S
sha (2010/04/08 / 15:15)
Само филми за цигани???За пореден път се акцентира върху циганското население на България.Целите са ми ясни,но защо българските политици допускат да се изгражда такъв образ на България пред света??Тук няма ли българи,които да заслужават вниманието на света,няма ли български деца ,които да представят страната ни,няма ли проблеми и ценности български,които да види и опознае света.Все пак името на държавата е България ,а не Цигания?!Срам и пошлост!

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.