Следва

We Love: поредният гащеризон на Амал Клуни

Мъжката Gucci Spring 2024: ода за Horsebit Loafer

Модната къща отдаде почит на Horsebit Loafer и показа колекцията си за пролет-лято 2024 с помощта на арт инсталации и невиждани визуални ефекти 

All fashion преди 8 месеца

Луксозната къща Gucci представи своята мъжка колекция Spring 2024, с която отбеляза 70-годишнината от създаването на една от емблемите на марката Gucci Horsebit Loafer. Събитието Gucci Horsebit Society отдава почит на мокасините-икони чрез инсталации, в които участват десет международни артисти, дизайнери и творци. Шоуто, организирано в Spazio Maiocchi и курирано от Алесио Аскари, представи мултидисциплинарно изследване на символиката на Horsebit Loafer. То съчетава мода, изкуство и аудио-визуални средства, за да създаде революционни интерпретации.

Изложбата e допълнена от продължителен пърформанс на Кандела Капитан, испанска художничка и хореографка, както и DJ сетове на парижкия лейбъл за електронна музика Ed Banger.

Моделът "Horsebit" е създаден от Алдо Гучи през 1953 г. като украшение за мокасини и с годините се превръща в символ на общността, която Къщата въплъщава.(Вижте още: "Да си велика колекция, да си Gucci, Spring 2023 READY-TO-WEAR!")

Ревюто на Gucci Horsebit Society преосмисля Horsebit, като слива традицията с духа на артистичната култура. Идеята за това оживява чрез многоизмерна "къща", състояща се от сетивна и квазидомашна среда със специално създадени за събитието произведения на изкуството. Десетте художници, създали арт инсталациите, показват своите творби в неочаквани беседи, представяйки абстрактна и творческа гледна точка към вечното лого на Horsebit.

В двора на Spazio Maiocchi e представенo концептуаленo "патио", проектиранo от базирания в Бруклин руски архитект и мултимедиен артист Хари Нуриев от Crosby Studios, който използва Horsebit в дизайна на мебели.

Анна Франческини, визуален артист, курира "кабинет на любопитствата" фокусиран върху реликви от архивите на Gucci. В основното пространство на галерията посетителите sa посрещнати от театрална "трапезария" със сюрреалистична маса, създадена от американския скулптор Леви Питърс, и изложба на причудливи същества от канадския дигитален художник Blatant Space.

В киносалона върви филм на британския фотограф и режисьор Bolade Banjo, документиращ историята на Horsebit чрез исторически снимки и съвременни кадри. Гостите се потопяват в преживяването, заобиколени от "светлинни скулптури", изработени от Gyuhan Lee, южнокорейски дизайнер, който интерпретира символа на Horsebit, използвайки метода за изработка на хартия ханджи.

Изложбата представя и развитието на модела Horsebit Loafer с течение на времето. От появата си през 1953 г. мокасините символизират по-свободна и непринудена елегантност, която през 60-те години на ХХ век е възприета от артисти като Франсис Форд Копола, Фред Астер и Ален Делон.

През 80-те години на ХХ век Horsebit става символ и на жените, които градят успешна кариера, а през 90-те години на ХХ век логото на Horsebit е преработено, за да отразява изтънчената естетика на Gucci. През последните години, интерпретациите на Horsebit от страна на модната къща доведоха до създаването на чехлите Princetown.


Кампанията на Gucci Пролет 2023: идеята зад Twinsburg Duality


След арт инсталациите, в стаята "гардероб" e показана мъжката колекция на Gucci Spring 2024, което дава възможност за мета дискусия между колекцията и наследството на модела Horsebit Loafer.

More All fashion

Не е тих лукс, а Max Mara: лукс и тишина по дефиниция на Седмицата на модата в Милано Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Колекцията на италианската марка Есен/Зима 2024/2025 трябва не само да се гледа, но преди всичко да се докосва (и да се носи). И не си позволявайте да опростите всичко това да лесния етикет "тих лукс".  

Миналото: 20 "вехти", но епични кадъра от Лондонската седмица на модата

All fashion преди 4 дни

Тазгодишното издание стартира на 16 февруари, за да приключи в късните часове на утрешния ден. Следим внимателно показаното на подиума и не спираме да твърдим, че Седмицата на модата в британската столица има физиономия, характер и история, с които не могат да се похвалят посестримите й в Ню Йорк, Милано и дори Париж, вижте.