Следва

Vetements Пролет 2024 - огромен, не просто голям

Поне 115 000 лева ще ни струва пуловера с черната овца на принцеса Даяна - търгът е на 7 септември

Принцесата го носи през 80-те години

All fashion преди 8 месеца

Дреха, собственост на принцеса Даяна, отново се предлага на търг. Този път почитателите на нейния стил ще могат да си купят емблематичния пуловер Black Sheep. Наддаването ще е в  Sotheby's на 7 септември, а стойността на артикула се оценява на 40-70 хиляди паунда първоначално.

За първи път Даяна облича пуловера с много бели и една черна овца на червен фон през 1981 г. за един от мачовете по поло на принц Чарлз, за ​​когото тогава е сгодена. Пуловерът се възприема като символ на статута на аутсайдер на принцесата в кралското семейство.

Моделът е произведен от Warm & Wonderful, а принцесата го хареса толкова много, че когато пуловерът се къса, секретарката й моли марката да изпрати на Даяна нов (вижте още: Легендарната черна овца на принцеса Даяна в продажба пак).

Досега се смяташе, че оригиналният пуловер (именно скъсаният) е изгубен. Той обаче е открит в кутия на тавана на сградата, където се помещава офисът на Warm & Wonderful: „През март тази година, докато ровехме из тавана за стара кройка, намерихме малка кутия. Скрит вътре, опакован в памучно трико, лежеше оригиналният червен пуловер на Даяна от 1981 г."

През януари друга дреха на покойната принцеса Даяна бе разиграна на търг от Sotheby’s - става дума за вечерната рокля от лилаво кадифе, декорирана със златни копчета на гърба, която Ди носи през 1991-ва. Дрехата е дело на моделиера Виктор Еделщайн, който я създава през 1989 година, а Даяна позира с нея на официална съвместна снимка с Чарлз, направена от лорд Сноудън. През 1997-ма Ди позира със същата патладжанена рокля с корсет за списание Vanity Fair, пак в нея е, когато позира за официален кралски маслен портрет. Роклята отива на търг на Christie’s точно месец след гибелта на принцесата през 1997 г., и е продадена за 24 000 долара, които са преведени на Кралската болница Марсдън и Фондацията аза борба със СПИН. През януари тази година роклята бе разиграна на търг за втори път - колекционер плати близо половин милион паунда при прогнозна стойност от 100 000 лири.


 

More All fashion

Истории от живота: защо Милано (а не Рим) е столицата на италианската мода

All fashion преди 23 часа

Отговорът е в историята. В допълнение към производствените райони, посветени на местните индустрии, Италия може да се похвали с три града, които носят модата в сърцето си: Милано, Рим и Флоренция.

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Dries Van Noten, с бретон и в цвят

All fashion преди 23 часа

Майстор на цветовете и комбинирането им, Dries Van Noten посвещава своята есенна колекция на смелите жени, които рискуват (сами знаем колко често се случва това) и си правят бретон. „За мен това означава смелост, но и предпазливост... В някои отношения тези жени са много нежни, но в същото време много силни.“ И добавя: „Става въпрос за стил, не за мода.“

Истории от червения килим: кой какво показа в последните 12 месеца

All fashion преди 1 ден

В навечерието на Оскари 2024 и два месеца преди поредната Met Gala, две събития, които обещават изключителни модни моменти, припомняме на какво най-добро станахме свидетели във високия моден клас през изминалите месеци. Купища луди и незабравими модни моменти, от монохромната червена визия на Риана на Super Bowl до детайлната рокля на Кайли Дженър с лъвска глава, подписана от Скиапарели на Седмицата на модата в Париж, звездите оставиха силен стилов отпечатък.