Следва

Бристъл. Градът на Massive Atack, Банкси и пънкарските потайни местенца

Питай ме, питай ме. Какви са начините за трайно и ефикасно избелване, попитахме д-р Панов

Специалният проект на ViewSоfia, чрез който имаш възможност да задаваш конкретни въпроси към конкретни...

All About Life преди 14 години

Специалният проект на ViewSоfia, чрез който имаш възможност да задаваш конкретни въпроси към конкретни медицински специалист, още на втория ден от публикуването доказа, че една подобна връзка между пациенти и лекари е изключително полезна.

Всички специалисти са на линия за твоите тревоги,проблеми и болежки, а ние сме щастливи, че се превръщаме в медиатор на подобна комуникация.

Имаме десетки въпроси от читатели, които чакат своя отговор, започваме с първи, който получихме на електронната ни поща, свързан с процеса избелване на зъбите.

Здравейте ViewSofia и редактори от любимото ми интернет местенце,

Прочетох за поредната ви инициатива, свързана с онлайн консултациите с лекари специалисти от различни области и бързам да задам отдавна терзаещ ме въпрос за процедурата избелване на зъбите. Това ми е мечта, но, първо, ми се струва много скъпо, второ, имам пломби по предните зъби и се притеснявам, че ще се нуждаят от смяна след избелването, от което процедурата се усложнява.

А и не знам дали си струва предвид слуховете оттук-оттам, че избелването няма траен ефект.



Въпросът ми конкретно към д-р Панов е за ефикасните методи за избелване и колко траен е ефектът на холивудската усмивка. Също така има ли вреден ефект върху зъбите, колко степени на избелване може да се постигнат най-много и има ли смисъл от популярните методи за изсветляване с препарати от аптеките. Пробвала съм такива, които се рекламират постоянно, но няма видим ефект.

Благодаря ви предварително за вниманието и може ли да включите и един добър психолог, имам дори конкретен въпрос, свързан със страх от старо заболяване, което всеки ден ми наслагва допълнителен стрес.

Благодаря ви много!

Ваш верен читател,
Галена Симеонова


Отговаря д-р Панов

Постигането на блестяща усмивка всъщност е лесно, но преди това да ви разкажа малко за причините, процедурата и конкретно по въпросите, които интересуват вашата читателка.

Причини за потъмняването
С времето зъбите започват да се оцветяват в следствие на консумацията на някои храни и напитки – кафе, чай, кола, червено вино, шоколад, горски плодове и други.

Пушенето или неправилната хигиена са най-разпространените виновници за потъмняването и пожълтяването на зъбите.

Избелването на зъбите е най-достъпният и популярен начин да направиш усмивката си като тази на холивудска звезда, въпреки че на много от тях не са им истински.

Както казва госпожицата, на пазара се предлагат широка гама от продукти за избелване - пасти, гелове, лентички, шини и др. Всички тези препарати имат ефект, но той не е така изразен.

За да се получи добър и дълготраен резултат е необходимо да се извърши под наблюдението и контрола на зъболекар.

Ето няколко начина за избелване на зъболекарския стол:

Механичното почистване се извършва с помощта на ултразвук или „Air flow” система за полиране със сода. Така се почистват никотиновите налепи, натрупан зъбен камък и плака. За някои пациенти е достатъчно „да видят зъбите си” без наслоявания и да са доволни от вида си.

При тях не е необходимо друго освен да спазват инструкциите за хигиена и контролни прегледи.

Химично избелване се прилага за изсветляване на основния цвят на зъба. Това не е нито вредно, нито опасно, ако се направи както трябва под контрола на лекар.

Активното вещество в повечето препарати е Карбамиден пероксид под формата на гел в различни концентрации.

Концентрацията варира в зависимост от метода на избелване и времето, за което искаме да получим резултат. Независимо от метода, първата стъпка е професионална хигиена на устата и преглед от зъболекар.

В зависимост какво избелване ще се назначи от зъболекаря, то може да се извърши на различни места.

У дома!
На пациента се изработват индивидуални шини, които пасват точно на зъбите. В тях се поставя избелващият гел и пациентът ги носи определени часове в денонощието. Ако спи с шините, са препоръчителни по-ниски концентрации на гела, заради дългия период на носене.

По-високите проценти изискват по-кратко третиране. Зъбите се измиват всеки път преди поставянето на шината, за да се улесни действието на гела. След процедурата, отново се измиват, за да се отстранят остатъците от гела. През целия период на избелването и две седмици след приключването му, не се употребяват никакви оцветяващи вещества- цигари, червено вино, кола, плодови сокове, малини, къпини, боровинки и т.н.

В кабинета! Правят се една или две процедури на зъболекарския стол. Гела се поставя директно върху зъбите. Концентрацията е висока и действието му се ускорява с една специална лампа насочена към зъбите. Освен Карбамиден, може да се използва и Водороден пероксид като активна съставка. Амбулаторното избелване е по- инвазивен метод, но резултата е незабавен. Отново две седмици се забраняват пигментиращи вещества.

Как се процедира с умъртвените зъби
Потъмняването на т.нар. „умъртвени зъби” може да има две причини: 1.от разпад на пулпата /нерва/ на зъба след травма или хронично възпаление без симптоми; 2.от лечението- когато се постави пълнеж, който оцветява зъба.
Първо трябва да се отстрани причината - остатъците от пулпа или пълнежа. Едно съвременно и добре направено ендодонтско лечение не оцветява зъба. Ако след това все още има нужда от корекция на цвета, може да се постави избелващ гел вътре в кухината на зъба, както и по повърхността му.

При химичното избелване, в повечето случаи се получава някаква чувствителност на зъбите. Колко силна и дискомфортна ще е тя, зависи от няколко неща.

Наличието на кариеси и процепи между пломбата и стените на зъба, позволява на гела да навлезе в дълбочина и да предизвика дразнене.

Възпалените венци също са чувствителни. Затова е важно да се консултирате със зъболекаря си и да отстраните тези проблеми навреме. Най-важно е индивидуалното усещане на пациента. Има хора, които понасят добре действието на гела.

Дразненето изчезва 2-3 часа след като се свали шината. При пациенти, които имат висока чувствителност се препоръчват по- ниски концентрации, по-кратко носене на шината, но по- често. Избягва се топло, студено, кисело, сладко. При клиничното избелване може да има дискомфорт дори от въздуха при говор и усмивка.

Колко време?

Домашното избелване е най-продължително. Около 14-16 дни. Предимството е, че процеса е плавен и пациента може да спре в момента, в който е доволен от цвета на зъбите си. Може да редува избелването с реминерализиращ гел, който да намали чувствителността и да подобри комфорта му. Пациента си има индивидуални шини и след време може да повтори процедурата само с 1-2 шприци гел. Не е необходим целият комплект, за да освежи отново цвета на зъбите си.

Офисното /в кабинета/ избелване отнема 1 или 2 пъти по 1,5-2 часа. Ефекта е бърз и впечатляващ. Не може да се контролира степента на избелване. Процедурата е форсирана и реминерализиращия гел започва да се прилага след това. В първите дни чувствителността е висока и неприятна. За ново избелване е нужно ново посещение в кабинета.


Избелени зъби                                                                         Преди избелването

Какъв е ефектът и колко трае?
Резултатът зависи от първоначалния цвят, който сте определили заедно със зъболекаря. Стабилен цвят се получава 2 седмици след приключване на избелването.

Реалните очаквания са за два тона по-светли зъби. Ако това не ви удовлетворява може да направите още един курс след около 30-40 дни.

Вътрешните оцветявания от антибиотици или флуор изискват по- продължително избелване и трудно се получава оптимален резултат. Зъбните протези, както и корони, мостове и пломби не могат да бъдат избелени и трябва да бъдат подменени.

Ефективността на избелването зависи и от дисциплината на пациента да спазва инструкциите за носене на шините и да внимава с употребата на пигменти. Начина на живот определя и трайността на резултата. Колко често употребявате цигари, кафе, чай, вино.... 

Цената на избелването е между 500 и 600 лева в различните клиники и ако спазвате всички препоръки, ефектът е за години  /най-често 3 или дори 4/.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.