Следва

Май май: Селена Гомес с ново гадже

Изумителната Беса Лугичи ще пее във втората вечер на Pravets Art Nights

Нежна, много хубава и с приказен сопранов глас, косовската певица ще изнесе дългоочаквания си концерт в България на 22 юли, на 60 километра от София, в изящната феерия на новооткрития Hayatt Regency Pravets Resort 

All About Life преди 7 месеца

Разказвали сме често за музикалните нощи край езерото в Правец, по традиция провеждани през магичния юли. Тази година събитието се завръща с две наситени с музика вечери - на 21 и 22 юли, а сред гостите са титанични имена от музикалната сцена, сред които световноизвестната тромпетистка Лусиен Реноден Вари, оркестърът на Софийската филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров, чудесния ни тенор Михаил Михайлов и една екзотична жена, чийто глас те кара да настръхнеш. 

Поканихме красивата Беса Лугичи на разговор по повод предстоящото й гостуване у нас, получи се хубав разговор, четем и очакваме 22 юли с цялото си нетърпение:  

View Sofia: Едно от най-приятните преживявания за почитателите на изкуството е да чуят на живо име/изпълнител/група, който са сравнително непознати, много млади, истински открития. Разкажете ни повече за Беса Лугичи - знаем за големите ви професионални успехи, но какво не знаем за красивата Беса в личен план. Как започнахте с музиката, вокалната кариера ли беше първият ви избор или работата с гласа дойде след заниманията с, например, пианото или цигулката?

Беса Лугичи: Благодаря ви за интервюто. На първо място, за мен е огромно удоволствие да отговоря на тези въпроси. За мен майка ми твърди, че съм започнала да пея, преди да проговоря. Спомням си, че аз самата пеех през цялото време. Не бях дете, което ходи да играе с останалите. Много ми харесваше да пея, да рисувам и да пиша. Разбира се, ходех и да играя с тях, но за мен това беше моето бягство. След това, тъй като забелязаха, че наистина се интересувам от музика, просто ме изпратиха в музикалното училище и започнах с кларинета. Тогава около нас се водеше война, която спираше всички дейности. Трябваше да спра да свиря на този инструмент. Напуснахме града. Когато положението се успокои се върнахме у дома и започнах да уча, да ходя в средното музикално училище и именно там започнах да пея. След това нещата тръгнаха. Продължих с университета, с магистърска степен, с докторантура, и в същото време изпълнявах опери. От самото начало, от гимназията досега, инвестирам повече от времето си в музиката и пеенето. Вложих много от себе си, бях много отдадена на професията си и обожавах да я упражнявам. Много се интересувам от техниката и от начина, по който се развива звукът, как се създава звукът, как се управлява, как се познава техниката, как се навлиза в дълбочина, как се прави музика и как се оцветява. От малка се стремя да науча повече и да знам повече за това, не само за изпълнението, но и за проблемите, които имаме при създаването на музика. Толкова съм благодарна за всички мои учители, особено на Христина Ангелакова, която беше богиня за мен, един от онези учители, които ще останат винаги до мен. Не само защото ме научи да пея, но и защото ме научи как да мисля, как да живея и как да обичам музиката.

V.S.: Как трябва да се подготви един немузикант, но любител на вълшебната класическа музика и великолепната природа, сред която тя ще звучи, когато говорим за рецитала ви във втората вечер на Pravets Art Nights, в която ще си партнирате на сцената с прекрасния български тенор Михаил Михайлов? Имате ли любими сред ариите и дуетите, които ще представите и общо - обичате ли тези зареждащи концерти и как бихте дефинирали магията им? Защото между реалната постановка на оперна сцена и концерта има разлика.

Б.Л.: Хората трябва да дойдат, без да съдят. Просто да дойдат и да се насладят на музиката, защото ние ще се опитаме да свършим работата си по най-добрия начин. Тъй като я обичаме, тъй като сме отдадени на нея, мисля, че тя ще намери начин да влезе в умовете и сърцата им. Разбира се, за мен е огромно удоволствие да пея в Правец. Това беше моят дом, преди да започна да идвам на наистина почти всяко издание, защото трябваше да се уча и да се изявявам, но също така много се наслаждавах на атмосферата, на начина, по който беше създадена. Хората, които работеха по него. Така че за мен това е познато място и нямам търпение да се върна.

Познавам и тенора, известният български певец Михаил Михайлов. Правили сме заедно "Бохеми". Направихме и концерт заедно и нямам търпение да се върна и да пеем заедно прекрасните дуети, които включихме в програмата. Ариите, които ще изпълня, са от "Травиата", "Лучия ди Ламермур", "Regnavane e il Silenzio", "Русалка", "Бохеми", дуета от „Бохеми с Михайлов, а накрая имаме и няколко парчета от оперетите на Лехар. Музиката е много красива и приятна. Хората ще я харесат. Тя е известна, вълшебна е. Изобщо не е лесна за изпълнение, но наистина стига до сърцето. Това не е такава музика, която те притеснява. Тя е красива. И аз определено нямам търпение да се насладя на тази красива вечер. Разбира се, има разлика между изпълнението на концерт и на опера. Но и двете, мисля, са важни и еднакви като значение за мен. Защото в една опера има история, която трябва да започне и да завърши. В концерта просто вземаш най-важните моменти от операта, за да изразиш и да доставиш на хората удоволствието да чуят такава красота. Мисля, че зрителите трябва да дойдат и да се насладят на тази красива музика и да я изживеят от съвсем близо, да бъдат заедно и да я почувстват.

V.S: Как работите с оркестъра на Софийска филхармония и Маестро Тодоров, разкажете ни малко от случващото се зад кулисите в подготовката на концерта?   

Б.Л.: О, Боже мой. За мен е огромно удоволствие да работя с маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония. Имала съм това удоволствие и преди, но този път ще бъде като гала концерт и наистина нямам търпение. Лесно се работи с Маестро Тодоров. Той е страхотен човек, отдаден на работата си и на музиката, и се опитва да направи всичко възможно, за да помогне на нас, на певците. Той има маниер на общуване, който прекрасно описва личността му. Винаги е усмихнат, винаги с отношение. Той не е човек, който съди и те кара да работиш усилено, а намира начин да те поведе директно към музиката и да те улесни да изразиш всичките си чувства, да покажеш цялата си работа и цялото си изкуство пред публиката, за да могат хората да му се насладят пълноценно. Това е благодарение на него.

V.S: Как протича лятото на един ангажиран млад музикант? Ще имате ли време за почивка?

Б.Л: Ами, ще се опитам да намеря няколко дни. Трябва да намеря време за почивка, защото годината беше трудна. Но трябва да подготвям също нови дебюти и нова програма. Използвам времето си в момента да работя и тъй като имам още изяви до първата седмица на август, се опитвам да направя всичко възможно да работя и да науча колкото се може повече, за да мога да имам малко пространство за почивка и след това да се върна в края на август с нов график и много работа, репетиции и изяви.

V.S: Когато човек гледа толкова красива жена, логично се пита, как устоявате на ухажванията на феновете? Изобщо, как общувате извън сцената и колегиалната среда - фен ли сте на социалните медии, на някакво хоби, на нещо друго - плаж, диско, малки приятелски бягства, разкажете ни? 

Б.Л: Опитвам се да балансирам. Защото наистина имам нужда от това, искам да имам време за кафе през деня с приятелите си или за обяд със семейството си, или за вечеря със съпруга си. Имам нужда от този баланс. Искам да кажа, да не е само музиката, защото тогава няма да е толкова забавно. Въпреки че, когато си на сцената, винаги имаш чувството и отговорността да ставаш все по-добър и по-добър, да си добре подготвен и да се чувстваш в безопасност на сцената и да правиш много репетиции. Но пък и срещите с други хора извън сцената са ми много нужни. Всяка вечер си правя списък с нещата, които искам да направя, а през останалата част от деня се опитвам да се наслаждавам, както правят другите хора. Май успявам да се справям, не ми липсват забавления, излизания, питиетата с приятели и семейството, моментите с дъщеря ми, с всички. Искам да бъда дъщеря. Искам да бъда майка. Искам да бъда приятел. Искам да бъда съпруга. И певица, разбира се, но просто не искам да пропусна нищо с любимите хора, защото това е животът.

V.S.: Как подготвяте сценичните си тоалети? С какъв ансамбъл да ви очакваме на 22 юли в Правец?

Б.Л. Отдавам голяма значение на костюма си, на това, как изглеждам, на присъствието си. Ако се чувствам комфортно, определено мога да пея и по-лесно. Външният вид се отразява на пеенето ти в известен смисъл. Трябва да се чувстваш удобно, да се чувстваш красива, да се чувстваш добре, за да можеш след това да дадеш 100 % от себе си в изпълнението и да пееш от сърце. Грижа се за начина, по който изглеждам, и за начина, по който се представям. Мисля, че това буди уважение и у публиката, защото тя трябва да се наслади на всичко, което правиш на сцената, и на всичко, което даваш на сцената. Това е ценно. Трябва да е така. Подготвям роклите си за Правец с помощта на моите модни дизайнери, които са и мои приятели и са наистина страхотни. Те правят нещо специално. Но това ще бъде изненада.

V.S.:Как отдъхвате след концерт?

Б.Л: Когато имам време, просто си почивам. Имам нужда от това, но обикновено не разполагам с такъв лукс. Успявам да намеря някакви два, три дни, може би да излезем на плаж или на басейн, или някъде на спа, на планина... Или просто да си остана вкъщи, да си почина. Това е неочакван начин за почивка за някои, но за мен е чудесен, защото наистина имам нужда от тази домашна атмосфера. Понякога наистина у дома се чувствам сякаш съм на почивка.

V.S.: Как зареждате чувствителната си природа на артист - кои са любимите ви занимания, любимите моменти от ежедневието, най-енергизиращите случки или срещи?

Б.Л: Обичам ранните сутрини, разходките, плуването. Предпочитам да ходя пеша сутрин. Пиенето на кафе с приятелите ми е като малък ритуал за мен. Играта с дъщеря ми също е прекрасно релаксиращо време за мен, а и за нея. Или пък да излезем със съпруга ми късно вечер с приятели. Това също е малко бягство от рутината. Чувствам се себе си с това, а също и със сестра ми и нашите дълги разговори. Правя дълги разходки сама, обичам и да чета.  Обикновено не предпочитам да слушам музика и в свободното си време. Искам да бъда с хора. Искам да разговарям с хората, да се забавлявам, да се смея и да живея момента.

V.S.: Пожелайте нещо на българската си публика в аванс, до гостуването ви остават по-малко от две седмици, нямаме търпение! 

Б.Л.: Иска ми се хората да се насладят на нашия концерт. Преди всичко искам да ги поканя да бъдат там, да почувстват тази разкошна музика и да станат част от тази прекрасна нощ, която ни очаква. Моля, ако имате време, ако искате да избягате малко от рутината, елате и се присъединете към тази бляскава вечер, която ни очаква съвсем скоро. Благодаря ви за интервюто и ще се видим в Правец.

................................................................................................................................................................

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец. Миналия месец хотелът в Правец отвори врати под името Hyatt Regency Pravets Resort, след грандиозно обновление и вече част от престижната световна верига Hyatt. Фестивалът също променя формата и името си с амбицията да отговаря на високите стандарти на домакините.
Световноизвестни музиканти и певци ще се включат в първото издание на Pravets Art Nights на 21 и 22 юли, а своеобразен домакин ще бъде най-престижният български оркестър – Софийска филхармония.

Pravets Art Nights е наследник на MozArt Festival, с организатор сдружение „Моцартови празници“ и подкрепа на община Правец, който бе създаден преди 18 години по идея на Христина Ангелакова, негов дългогодишен творчески двигател.

Тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари ще се включи в първия концерт на Софийската филхармония на 21 юли. Френската музикантка Реноден Вари е приветствана като „тромпетна сензация“ от класическото радио KDFC, победител е в категорията „Révélation“ на Victoires de la Musique Classique 2016 и е обявена за една от трийсетте отличени в класацията 30 Under 30 на Classic FM от Джулиан Лойд Уебър през 2021. Изключителното ѝ майсторство в интерпретиране както на класически, така и на джазов репертоар, прави присъствието ѝ на съвременната концертна сцена уникално. Реноден Вари концертира с Филхармоничния оркестър на Монте Карло и диригента Саша Гьотцел, записва за Warner Classics, има наградата „Opus Klassik“ в категорията за млад артист.  

Изисканото косовско сопрано и любима ученичка на Христина Ангелакова,
Беса Лугичи, и един от най-добрите ни тенори Михаил Михайлов ще блестят на сцената на 22 юли със стилна програма от обичани оперни арии и дуети. Публиката ще чуе и „Музика на водата“ и „Музика на фойерверките“ от Хендел, представени от националния оркестър. Очакват ни още феерия от фойерверки и приказната красота на езерото на Правец.

More All About Life

Takeaway.com отличи 17-те най-добри ресторанта в България

All About Life преди 10 часа

Кои са най-добрите ресторанти в България? Takeaway.com знае отговора! Победителите от Takeaway.com Awards 2023 година, избрани с гласове на потребителите, вече са ясни. Кой получи наградите в различните категории на регионално и национално ниво, разберете от следващите редове.

Мхм, Micro-cheating и какво е това

All About Life преди 2 седмици

Откакто започнахме сегашната си връзки, с гордост можем да кажем, че не сме преживявали лично феномена „микро-изневяра“. Какво означава това? Къде вирее? И всичко ли е само… BS (bullshit)? Следва пълното обяснение на термина по-долу.