Следва

Изящната Даниел Славик за завръщането си в Balenciaga в най-любимата рокля на Кристобал

Седмица на висшата мода в Париж: Balenciaga Couture Fall 2023

Това е 52-рата кутюр колекция в историята и трета за Демна, и за пореден път демонстрира колко уверен се чувства дизайнерът във висшата мода. Той лично потвърди тезата, като казва, че създаването на дрехи като цяло е най-щастливият процес и особено висшата мода, която за него е нещо пределно специално. Освен всичко, именно кутюра е връзката между миналото и настоящето, нещо, без което модата не може

Runway преди 1 година

Като доказателство за горното, ревюто бе открито от реплика на черна кадифена рокля от архивите на Кристобал Баленсиага. Тя бе демонстрирана от Даниел Славик (Daniel Slavik), която получи роклята като подарък от креативния директор на френската модна къща Демна. Преди година Гвасалия убеди най-верния модел на Balenciaga (от 1964 до 1968 г.) да се върне на модния подиум, а Славик призна, че любимата й рокля е именно тази от есенно-зимната модна колекция от 1966 г.

След това видяхме цяла галактика от нескромно майсторски тоалети, в различна степен подчертаващи курса на интерпретация на дрехите като нещо извън времето, пространството и трендовете, избран от маестро Демна Гвасалия. И така, луксозните модни тоалети в пера и с пухкава пола и изцяло бродирани с пайети дойдоха наравно с бизнес костюмите (включително мъжки) и овърсайз бомбърите с висока яка, класически за епохата на Демна в марката.

Според творческия директор на Balenciaga, ако се вгледате внимателно в колекцията, можете да намерите много неща, но най-вече изключително сложни техники (голямата тенденция в кутюра). Така например, "коженото" палто е изработено от ленено платно, което екипът рисува на ръка, докато класическите палта и шалове са „изваяни“ така, че да предадат ефекта на вятъра възможно най-естествено. На финала на шоуто идеята на Гвасалия достигна кулминацията си, когато Елиза Дъглас се разходи по пистата в лъскава и хромирана, но с 3D отпечатана броня с разширена пола. Дизайнерът добави, че дрехата му напомня за Жана д'Арк и самия него. „Защото през целия си живот съм страдал заради това, което нося.“

Цялата колекция Balenciaga Haute Couture Fall 2023 е в галерията >>> 

More Runway

Dior Haute Couture AW25: ако гръцките богини спортуваха

Runway преди 1 седмица

Мария Грация Кюри ли е най-модерният дизайнер днес? Този въпрос си зададохме, виждайки новата колекция висша мода на италианската дизайнерка за френската модна къща. Мария Грация просто изостави традицията на корсажите и представи иновативен Sporty Couture.

Alexis Mabille и Stephane Rolland Haute Couture 2025 - Ода за мечтата за Париж

Runway преди 2 седмици

Двамата френски дизайнери създадоха и показаха колакциите си съвместно на Седмицата на висшата мода в Париж. За фантастичните силуети аплодисментите се оказаха нестихващи, а причината е разказаната история, или по-скоро мит, за Париж, който никога не спи.