Следва

Безумно автентично: шоуто Dolce & Gabbana Alta Moda, посветено на местните занаяти в Пулия

Изящната Даниел Славик за завръщането си в Balenciaga в най-любимата рокля на Кристобал

"Спомням си тази рокля перфектно, помня всичко."

 

All fashion преди 4 месеца

По-рано тази седмица в Париж Демна представи третата си колекция висша мода Balenciaga, която по своята същност отдава почит на автентичната "модна линия" на къщата, демонстрирана през 2021 г., когато дизайнерът лансира първата си свръхлуксозна кутюр колекция. Сякаш пространството беше твърде тясно да побере и визуализира всички акценти от златните дни на Balenciaga – времето, когато основателят на лейбъла, Кристобал Баленсиага, е все още жив и ръководи своя легендарен бизнес. Демна от своя страна настоява един от последните модели на маестрото да фигурира в ревюто му. Даниел Славик, която работи заедно с маестро Баленсиага от 1964 г., до момента, в който той затваря салона си завинаги през 1968 г., откри дефилето, носейки реплика на рокля, която самата тя демонстрира за първи път през 1966 г.

„За мен висшата мода е много тясно свързана с дрехите, не толкова с аксесоарите", споделя Демна зад кулисите след шоуто. „Това е история, която се разказа от само себе си, мост между миналото и настоящето, който искам да пресъздам от първия миг на съществуването му."

Маадам Славик е осезаемият мост между епохите, предлагайки не само живо въплъщение (и ценна съкровищница от спомени) от творчеството на г-н Баленсиага като дизайнер на тогавашния екип на къщата, но и трогателна връзка между миналото и настоящето на лейбъла за онези от нас, които го следят отдалеч.  

Да вдъхнеш живот на дизайн отпреди повече от 50 години не е никак лесно. „Беше много сложно", казва Питър Копинг, бившият дизайнер на Нина Ричи и Оскар де ла Рента, който сега ръководи специалните проекти и ВИП облеклото в Balenciaga. „Съхраняваме автентични снимки от архива на къщага, но това беше единствената отправна точка, която имахме", каза дизайнерът, обяснявайки, че тъй като модната къща не разполага с архивни модели от тази конкретна рокля, те трябва да разчитат на спомените на красивата Славик за детайлите на модела. Черната кадифена рокля от вискоза, за която Славик казва, че е любимата й в кариерата й на модел (дефилирал за гиганти от калибъра на Chanel и Hubert de Givenchy), е носена от нея веднага след като г-н Баленсиага я създава. След това е поръчана не от кой да е, а от самата Грейс Кели, за да я облече на The Scorpion Ball през 1969 г., нейното парти по случай 40-ия й рожден ден. Тя обаче я носи без двойния наниз от перли, който фигурира върху оригинала.


Грейс Кели със същата рокля на 40-тия си рожден ден 

„Може да съм си припомнила едно или две дребни нещица", казва Славик за изработката на роклята, „като например цветята може да са били такива или онакива, но в крайна сметка те я пресъздадоха същата." Миналата година, когато Демна кани Славик да дефилира след пенсионирането й, той й подарява реплика на роклята. Въпросната дреха Славик носи, откривайки ревюто. Трябва да си наистина специална дама, за да ти ушият рокля на Balenciaga не веднъж, а два пъти в живота ти.

„Когато роклята дойде от ателието със същите цветя, идентични с предишните", трогателно си спомня Славик за кадифените рози, изработени от легендарния Maison Lemarié, „за момент се зачудих в коя епоха съм."

Е, в случая с Balenciaga това очевидно няма никакво значение. И днес, както и преди 6 десетилетия, класната дреха си остава класна дреха, класната дама си остава класна дама. За които времето е просто подробност.    

More All fashion