Следва

Grilled Boots на Рик Оуенс: брутална сексуалност и висша мода в едно

Седмица на модата в Копенхаген: Ganni Spring 2024

Обмисляйки посоката, в която да поеме за пролетта и лятото за 2024, творческият директор на Ganni Дите Рефструп (Ditte Reffstrup) се оказва в позната ситуация: на вечеря, обсъждайки изкуствения интелект със съпруга си и съосновател на Ganni Николай Рефструп. Мистър Рефструп вади своя iPhone и моли AI да измисли насока за колекция на Ganni въз основа на съвсем елементарна информация. „Беше доста плашещо за четене, но и супер интересно.“

Runway преди 3 месеца

Ganni S/S24' действително представлява AI интерация на Ganni Girl, което и откри шоуто, направена в сътрудничество с художничката Сесили Ваагнер Фалкенстрьом. „Помислихме си, защо не опитаме подобно нещо в Ganni, като приемем продукта на изкуствения интелект по положителен начин, нещо като нов приятел" разказва Дите. Отнема три месеца за да получи новот Ganni момиче базови познания, например: едно от нещата което умея най-добре, е да карам колело из града, като истинско Ganni момиче. Гласът по време на шоуто идва от дърветата засадени в центъра на пистата.

Футуризмът се открива и във всяка гънка от дрехиите на датската марка. Блестящи сребристи рокли, каубойски ботуши и костюми със структурни детайли обслужват реалността на Петия елемент - остри рамене и изобилни щампи на леопард и тигър. В микса виждаме и силно рекламираното сътрудничество на Ganni и New Balance, видимо ужасно от далеч с слузесто жълтото си. Най-впечатляващото в шоуто обаче остава един напълно иновативен материал - нова кожена алтернатива, страничен продукт при производството на маслини. Виждаме го като гладко мото яке и секси рокля. В духа на цялата пролетно-лятна колекция са и характерните за бранда пайети, направени от водорасли.

След този повече от успешен експеримент, успешният двигател на Ganni Дите Рефструп признава: "AI изобщо не е нещо лошо, или поне не е нещо от което да се боим".

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани