Следва

Чемена Камали е новият творчески директор на Chloé

Кецове + Рокли: Lagerfeld, Valentino и Gucci го предпочитат така

От Valentino до Gucci, маратонките тази пролет се носят с елегантна рокля! 

All fashion преди 3 седмици

С уговорката, че най-елегантният избор са белите кецове, комбинацията беше главен герой в ревютата на Седмиците на модата за пролет-лято 2024. Безброй вариации на най-удобните обувки на света, от класиките през футуристичните модели, до прозрачните версии, най-секси от всички. Пиерпаоло Пичоли, тогава още творчески директор на Valentino, постави началото на обсесията елегантен тоалет плюс кецове. Намек за оригиналното спортно призвание на всеки човек, небоящ се от физическа активност и дълги разстояния, кецът за пролетта и лятото дойде в неутрални и шикозни цветове като оптично бяло и перлено сиво, подметката с лека платформа, върхът - овален, горната част - олекотена и мрежеста, а усещането - за елегантен минимализъм, който се адаптира към всеки тип облекло.


Valentino


Valentino

За Valentino елегантният тоалет е с кецове и дълга рокля

На модния подиум Valentino видяхме интензивна игра на контрасти, която направи тоалетите абсолютно разкошни. Съвременна концепция за елегантност, която изоставя официалния външен вид, за да погледне към „леката мода“, която ще продължи да разцъфва и в най-горещия сезон. Така маратонките се превръщат в идеалния, макар и неочакван аксесоар за дългите рокли от мрежа и тюл, искрящи с кристали и мъниста, или за рипсената плетена рокля с изработка, която напомня пиластрите на колоните, в изискан монохромен общ вид.


Trend Report: напълно прозрачни полиValentino


Valentino

Освен това, белите маратонки дискретно придружават течната флорална рокля със сложна геометрична изрезка, която подчертава талията, подписа на Piccioli, и смекчават формалността на разкошни рокли с издълбана макраме бродерия, която напомня за флората и фауната около нас. Във Valentino небрежното се превръща в новото класическо, но съвременно облекло, благодарение на многото едва доловими изискани детайли.


Valentino


Valentino

Маратонки + малки черни рокли от Gucci

Gucci пък представи кожени маратонки с дебела подметка и винтидж привлекателност на модния подиум в шоуто за пролет-лято 2024, първото, проектирано от новия творчески директор Сабато Де Сарно, с емблематичната лента на марката в мрежа на езика. Основен модел, който пресича различни стилове, но който изумява, когато се комбинира с по-елегантните и чувствени малки черни рокли: много къси с горнища без презрамки или дантелени бюстиета, винаги в името на минимализма и официалната изтънченост. Мода, която със сигурност ще бъде оценена от Gen Z, които отдавна са прегърнали тенденцията да излизат вечер, облечени в черна мини рокля (най-добре в тясна версия по тялото ) с модерни кецове.


We Love: роклята върху тишърта като преди 30 годиниGucci


Gucci

Маратонки и елегантни дрехи, произходът на тенденцията

В основата на тенденцията стои гениалността и творческата визия на Карл Лагерфелд, който в средата на 90-те години, гледайки по-младите клиенти на Chanel, представя маратонки, носени с вечерни рокли, и след това се осмелява, двадесет години по-късно, да вкара идеята и във висшата мода. Всъщност през 2014 г. Лагерфелд преобръща кодовете на елегантността, като въвежда буквално скъпоценни маратонки - с бродерии и апликации от цветя, блясък и сребро - на модните подиуми за висша мода за първи път, проправяйки пътя за нов и по-свободен начин за възприемане на концепцията за елегантност (вижте още: На Schiaparelli маратонките: един американец в Париж). 

More All fashion