Следва

Английският виртуоз Nic Fanciulli за първи път в Ялта

43 уникални корици, разказващи историята на Rolling Stone, ще участват в изложба

Rolling Stone те кани на 20-и април (вторник) в 15,30 часа в столичния ресторант NINО (ул. Черковна 47) на изложба...

Events преди 13 години

Rolling Stone те кани на 20-и април (вторник) в 15,30 часа в столичния ресторант NINО (ул. Черковна 47) на изложба, на която ще бъдат изложени 43 от най-значимите и култови корици на списанието, за да се запознаете сами с магията, която представлява тази форма на изкуство.

Изложбата ще продължи до 30 април, като работното време на заведението е от 11,00 до 1,00.

Първият брой на Rolling Stone излиза на 9 ноември 1967 г. Тогава на първата страница на скромния, сгънат през средата лист вестникарска хартия, който представлява списанието, грее снимка на Джон Ленън, която рекламира филма с негово участие How I Won the War.

Четиридесет и три години по-късно Rolling Stone е най-влиятелното списание в света на поп културата, а корицата му е институция сама по себе си.

Отначало новините на първа страница продават списанието. Но когато към екипа се присъединява Ани Лийбъвиц, студентката по изкуство от Ел Ей, тя превръща корицата на Rolling Stone в особен вид занаят, който вече не се влияе от чистата случайност.

За 43 години пред обектива на фотографи като Лийбъвиц, Хърб Риц, Марк Селигър и Дейвид Лашапел застават различни музиканти, актьори, режисьори и политици, а Rolling Stone се превръща в поп културна икона – списанието, което среща музиката с живота.

От промоционалната снимка на Ленън, която още от първия брой чертае пътищата на музиката и политиката, кръстосващи се на страниците на списанието, през развятата коса на Боб Марли, която скрива част от логото на изданието, така че да се чете “roll one” (свий си един), и кадъра на усмихнатия млад Елвис Пресли, с който се отбелязва смъртта на Краля, до снимката на сгушилия се в Йоко Оно гол Ленън, заснета броени часове преди той да бъде застрелян в Ню Йорк, кориците на Rolling Stone не следват рамкирания и шаблонен поглед върху личностите и събитията, а стават събитие сами по себе си.

Rolling Stone не се съобразява и с налагания от мениджърите имидж на отделните звезди – когато Лашапел снима Бритни Спиърс през 1999 г. с разкопчана блузка, мениджърът на позиращата с девствеността си тогава сладникава тийн идолка казва: “Какво, по дяволите, правите?” Но именно на корицата на Rolling Stone Бритни показва за първи път сексапил.

Водещата на MTV и бивша плеймейтка с руса коса и сини очи Джени Маккарти пък за първи път изглежда несекси на корицата на Rolling Stone и самата тя много се радва на този ефект, тъй като показва нейната същност.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.