Следва

Канелата е отлична за духа и тялото: защо и как

Ръководство за успешна година: как да реализирате целите си през 2024?

Новогодишните обещания обикновено не са най-подходящият начин да организирате живота си през следващите месеци. 

All About Life преди 2 месеца

Новогодишните обещания възникнали преди повече от четири хилядолетия като форма на бартерна търговия сред вавилонците. В началото на всяка година те обещавали на боговете да изплатят дълговете си и да върнат всички взети назаем предмети в замяна на богата реколта. По-късно, ранните християни също използвали обещанията, които давали сами на себе си, като повод за задълбочен размисъл относно грешките, които са допуснали, и това как да ги предотвратят в бъдеще, за да станат по-добри.

Така традицията да си обещаваме по нещо всяка година достигнала и до нас. Това обикновено се случва в онзи последни десетина дни от годината, когато си даваме сметка, че ни е време за промяна. Тогава грабваме лист и химикал и си записваме, че в новата година ще спортуваме по-често, ще четем повече книги, ще излизаме с приятели, ще отслабнем с поне 3 килограма и още, и още, и още обещания. 

Замисляли ли сте се обаче, колко от тях наистина ни помагат и за колко от тях се сещаме, след като лавината от работа отново ни затрупа? Всъщност, според психотерапевти, грандиозните обещания към себе си водят и до грандиозен бърнаут. Това се случва, защото тези резолюции често са неясни и нереалистични, понякога се правят по прищявка и най-често са свързани с промени, които изглеждат желани, но са твърде мъгляви, за да бъдат постигнати.

За да реализирате така желаната трансформация, трябва да подходите по нов начин и да замените обещанията с намерения. А как да го направите? Издаваме на секундата >>>

Открийте вашето "Защо?”

В основата си обещанията, които даваме сами на себе си, са свързани с цели, които искаме да постигнем. В този случай обаче, рядко подхождаме осъзнато към задаването на целта и затова се проваляме.

Успешното определяне на намеренията, започва с отговора на въпроса “Защо?”. Защо искаме да имаме повече време за себе си? Защо искаме да сме по-успешни? Това е едно пътуване, свързано не толкова с правенето и постигането, колкото с това да бъдеш и да станеш. Въпросът е какво искаме да добавим към живота си, а не какво искаме да изключим.

Намеренията, които си поставяме, могат да бъдат големи и да звучат така - "Възнамерявам да бъда най-добрият партньор, който мога да бъда", "Избирам да приемам нещата по-малко лично", "Избирам смелостта пред удобството". Но могат да бъдат и малки и фокусирани върху по-кратки времеви периоди - "Ще живея повече в настоящия момент" или "Днес искам да бъда най-готиния баща на света.”

В книгата си “Мястото на душата”, писателят Гари Зукав казва: "Намерението не е само желание. То е използване на волята ви. Всяко действие, мисъл и чувство са мотивирани от намерение и това намерение е причина, която съществува като едно цяло с последицата. Намерението ви създава вашата реалност."

А какво се случва когато намерения липсват?

Липсата на намерения води не само до неосъществяване на целите ви, но и ви кара да реагирате безразсъдно и несъзнателно, оставяйки обстоятелствата да диктуват как да живеете живота си. Швейцарският психиатър Карл Юнг го описва красноречиво: "Докато не направите несъзнаваното съзнавано, то ще направлява живота ви и вие ще го наричате съдба."

Науката зад намеренията

Определянето и поставянето на точни намерения активира ретикуларната формация - автоматичен механизъм в мозъка, който насочва вниманието към съответната информация. Мислете за нея като за филтър между съзнанието и подсъзнанието. Тя приема инструкции от съзнанието и ги предава на подсъзнанието ви.

Формацията гарантира, че очите ви ще видят това, което мозъкът ви търси. Когато си поставяте намерения, тя изпраща сигнал до подсъзнанието, че очаквате дадено събитие да се случи в близкото бъдеще.

Ако решите: "Възнамерявам да задълбоча връзката с партньора до мен”, то ретикуларната формация ще ви помогне да го направите, като насочи фокуса и вниманието ви към всяка възможност да се протегнете към желаната цел и планираното бъдеще. С изненада ще откриете, че забелязвате все повече моменти, които задълбочават отношенията с човека до вас. Подсъзнанието ви ще гарантира, че изпълнявате оптимално това, което съзнателният ви ум му е наредил да направи.

Зукав вярва, че определянето на намерения е "в основата на създаването на автентична сила". Така че, следващият път, в който решите, че ви е време за промяна, може би ще бъде по-добре да забавите темпото, да помислите и да зададете осъзнатите си намерения, а не грандиозните и нереализуеми обещания.

More All About Life