Следва

Бела Хадид стартира с Perfect след дългата пауза

С любов от мен за мен: 10 self-care практики за по-добро самочувствие

“Да обикнеш себе си означава да дадеш началото на доживотен романс”, Оскар Уайлд. 

All About Life преди 2 месеца

Новата година започна, а с нея и купищата работни ангажименти и грижи за дома и семейството, съпътствани от постоянното тичане по задачи. В цялата тази суматоха от отговорности, последното, за което мислим е как се чувстваме. Всъщност, малките ритуали, посветени на нас самите, трябва да бъдат неизменна част от ежедневния ни график и винаги да намираме време за тях, а не да ги забравяме в десета глуха на списъка със задачи.

"Култивирането на любов към себе си, намаляването на самокритичността, поставянето на граници, почивката, доброто хранене и грижата за тялото, ума и духа чрез практики за грижа за себе си е трансформиращо пътуване, което ни дава възможност да водим пълноценен и балансиран живот", споделя холистичният психиатър д-р Анна Юсим. И защото животът е твърде кратък, за да го прекарваме в стрес и тревога, днес споделяме 10 лесни self-care практики, които вдъхват увереност и да намаляват чувството на напрежение.

1. Поемете дълбоко въздух (няколко пъти)

Включването на дълбоко дишане в ежедневието е най-лесната грижа за себе си, защото по същество това е една от основните дейности на всяко човешко същество. Вдишваме и издишваме по цял ден, но контролираното дишане може да успокои забързания ум и да укрепи физическото здраве. Така нервната система се успокоява и свежа доза кислород достига до всяка клетка на тялото. В крайна сметка какъв по-добър начин за кратък миг на релакс от няколко дълбоки вдишвания?

2. Дигитален детокс

Социалите мрежи са всичко друго, но не и източник на щастливо съзнание. Негативизмът и хейтът могат да повилияят повече от отрицателно на настроението и самочувствието ни. Изтриването на всички социални приложения, дори за кратко, е генерално решение, което малко хора биха взели. Затова ви съветваме да започнете дигиталния си детокс като ограничите времето, което прекарвате пред екрана всеки ден, и премахнете акаунтите, които повишават нивата ви на стрес. Иначе казано - бърз и лесен начин за по-спокойно ежедневие.

3. Започнете да си водите дневник

Воденето на дневник помага за намаляване на стреса, изчистването на съзнанието и осигуряването на по-спокоен емоционален пейзаж. Купете си един от онези безумно стилни дневници или планери, които винаги сте искали, но никога не сте си позволявали. Записвайте в тях всички неща, за които сте благодарни. Това е практика, която насърчава устойчивостта, намалява тревожността и предпазва от депресия.

4. Приоритизирайте почивката

Подобно на дишането, почивката е неразделна част от това да бъдеш човек. Достатъчното количество сън намалява риска от различни здравословни проблеми и болести, като дава на системите на тялото време за възстановяване и детоксикация. Отдавна е доказано, че добрият сън води до по-добро настроение и по-добро психическо благополучие - факт, който повечето от нас са научили по трудния начин.

5. Правете нещата, които обичате

Не е задължително грижата за себе си да се изразява в непознати за вас практики, достатъчно е да отделите време на любимо хоби, което ви радва. Самата дейност няма значение, стига да ви доставя истинско удоволствие. Това може да е готвенето, реденето на пъзели, градинарството или плетенето - важното е да е лесно за изпълнение и да ви разсейва от тревогите.

6. Делегирайте задачи

Най-добрата грижа за себе си не се свежда до добавяне на нови елементи към и без това натоварения ви график, а по-скоро до отстраняване на част от тях. Умението да делегирате е изключително важно и сега е моментът да го усъвършенствате. Помолете любим човек, приятел или член на семейството да ви помогне с някоя задача, като например да вземе нещо от магазина, да се погрижи за детето или домашния любимец, докато вие си почивате.

7. Кажете "Да" на СПА деня

Кой има време за СПА? Вие имате! Изберете си масаж, процедура за лице или друга част на тялото, която отдавна искате да пробвате. Маникюрът или педикюрът също са прекрасни начини да се поглезите. Отпуснете се, не мислете за нищо друго, освен за това колко по-уверени и красиви ще сте, когато процедурата приключи.

8. Разтегнете се

Упражненията от всякакъв вид повишават серотонина, а разтягането е най-добрият начин да се отпуснете преди, след или вместо физическа активност. Оставете настрана всички устройства, които притежавате, пуснете си любима музика и дайте на мозъка почивка. Освен това, редовните тренировки и разтягането ще доведат до изключителни резултати във физическата ви форма (вижте още: Тренираме крака с Холи Бери, готиния й треньор и безплатно work out приложение).

9. Разходете се

Разходките са отличен метод за релаксация (освен ако не е люти зима, разбира се). Ходенето подобрява качеството на съня и стимулира производството на ендорфини. Важно е обаче да имате предвид, че разходите сред природата - в парка, гората или планината, носят повече ползи, отколкото тези в градска среда. Ако не обичате да се разхождате сами - хванете под ръка някоя приятелка и се отправете на мини пътешествие. Няма да усетите кога се счупили рекорда си за най-много извървени крачки (вижте още: Health bomb: 30 минути "тиха разходка" и It'll all be alright).

10. Разговаряйте

Комуникацията със семейството и приятелите ви е от полза, както за вас, така и за тях. Разговорите и срещите с любимите ви хора подхранват чувството на принадлежност, което укрепва психологическата ви устойчивост. 

More All About Life