Следва

Long Live Kate Moss: супермоделът на 50

Революцията на парфюмираните ръкавици на Катерина де Медичи

На пръв поглед незначителен аксесоар, пристигнал в Париж от Флоренция с бъдещата кралица, променя историята на Франция и на жените.

All About Life преди 1 месец

Катерина де Медичи е само на 14, когато надзирава подготовката на куфарите, които ще я придружат във Франция, за да се омъжи за втория син на краля – Хенри, Херцог на Орлеан. Годината е 1533. Разбира се, никой не пита Катерина какво мисли за този уреден брак. Все пак нейното банкерско семейство има възможността да се смеси с кралска кръв, а кралят на Франция получава значителна зестра в замяна. В куфарите има аксесоар, който Катерина обожава – ръкавици, парфюмирани с есенции от манастира Санта Мария Новела. Говори се, че цитрусовият парфюм "Acqua della Regina", който все още е в продажба, е посветен на нея. Катерина сменя ръкавиците си повече от веднъж на ден, за да усети различен аромат и да елиминира, доколкото е възможно, лошите миризми, които я заобикалят. Всички знаем, че през Ренесанса хората не са губили излишно време в къпане. Всъщност се е вярвало, че водата предава болести.

Пътуването на тези ръкавици и историята на Катерина де Медичи са едни от стоте истории, които писателката Анабел Хърш иска да включи в книгата си „История на жените в сто предмета“. Тези предмети не включват само традиционно считаните за ценни като картини и археологически находки, но и такива, които присъстват в ежедневния живот на дамите. „Исках да направя разходка из историята, да покажа, че жените са били част от важни моменти като войни, революции, интелектуални движения, затова търсих предмети, които да разкажат точно това. Засегнах и теми като сексуалност, майчинство, връзката с женското тяло. Чак накрая осъзнах, че доста от предметите, които съм избрала, са козметични или модни, но мисля, че има смисъл, защото и двете категории са били важна част от живота на жените – от една страна инструмент за потисничество и обективизиране, но от друга - средство за еманципация и лична изява“, казва авторката.

Когато Катерина де Медичи пристига във Франция, може би намира известна утеха в тези парфюмирани ръкавици, които й напомнят на Флоренция. За всички в Париж тя е „италианката“, но и самата Катерина никога не се отрича от корените си, внасяйки различни културни промени в кралския двор - като се започне от кухнята и се стигне до страничното й седло за езда, за което тя започва да носи дълги гащи, които по онова време са част от гардероба на проститутките. Това, разбира се, предизвиква голям скандал. „Ниска и слаба, с груби черти и очи, изпъкнали като на всички Медичи“, така я описва венецианският посланик Антонио Сориано. Неособено красива за епохата си, Катерина дели дълго време съпруга си с любовницата му Диана, оставайки без деца в продължение на десет години. След това обаче им се раждат 10 наследника. Години на особен натиск, като се има предвид, че след внезапната смърт на брат си, Хенри става наследник на трона, а след това и крал на Франция, което прави Катерина кралица на Франция през 1547г.

Ръкавиците вече не са просто аксесоар, а са аксесоарът на кралицата на Франция. Всички в кралския двор искат да ги носят, но доставката им от Флоренция в такива големи количества е сложна и трябва да се намери друго решение. Град Грас в Прованс е известен с дъбене на кожа. Защо да не започнат да правят там парфюмираните ръкавици? Този процес на ароматизиране е полезен и за премахването на лошите миризми от обработената кожа. Прованс, богат на ароматни билки, е идеалното място за отглеждане на цветя, с меките си температури, много слънчеви дни и плодородна почва. Парфюмираните ръкавици на Катерина де Медичи помагат на Грас да се трансформира и да стане символ на френската парфюмерия, като първо дава началото на производителите на ароматни ръкавици, а по-късно се превръща в меката на създателите на парфюми. „Историята за тези ръкавици много ми хареса, защото често подценяваме доколко жените са повлияли на културата. Много културни обмени са се случили точно заради жени. Те са тези, които е трябвало да се омъжват в други държави, за да укрепят дадени съюзи, и са носели със себе си непознати предмети, различни идеи и нови начини за извършване на дадени дейности. Създавали са културни мостове, емоционални, естетически и интелектуални връзки чрез тези предмети“, продължава Хърш.

Въпреки голямата популярност на парфюмираните ръкавици от Грас, Катерина де Медичи продължава да избира есенциите на нейния доверен парфюмерист Ренато Бианки, който пристига специално заради нея в Париж. Той отваря собствен магазин там и продава най-добрите есенции, използвайки тайните и рецептите, научени в манастира Санта Мария Новела. Именно този магазин допринася за „черната легенда“ за Катерина Медичи, защото според слуховете Рене приготвя отровите в ръкавиците, които кралицата дава на враговете си, за да остане на власт. Няма исторически доказателства за тези убийства. Катерина де Медичи става много могъща жена с голямо влияние. След смъртта на съпруга си тя царува няколко десетилетия вместо твърде малките си деца. Най-известното убийство е това на нейната свекърва Жана III, кралица на Навара, на която са дадени чифт парфюмирани ръкавици малко преди мистериозно да се разболее. Казват, че тъй като дъщерята на Катерина, Маргарет, трябва да се омъжи за бъдещия крал на Навара, майка й иска час по-скоро да освободи трона.

Има историография, по-късно преработена, която приписва на Катерина де Медичи деспотичен и кървав характер. Това са годините на религиозните войни във Франция между католици и протестанти, които завършват с клането в нощта на Сан Бартоломео. Не е ясна ролята на кралицата, но слуховете за Катерина де Медичи продължават през следващите векове и достигат своя апотеоз през 19 век с романа „Кралица Марго“ от Александър Дюма. Както тя, така и нейните парфюмирани ръкавици, така или иначе остават в историята. „Лично аз изпитвам пълно страхопочитание към Катерина. Не ме интересува нейният морал или дали е била мил човек или може би жестока или сексуално покварена. Тя е била жена и чужденка, но е имала власт. Това само по себе си е невероятно. По отношение на културното влияние, тя е променила толкова много неща във Франция и във френската култура. Може би е убивала с отровните си ръкавици, както Медея с отровните си дрехи, не знам, но е интересно как това се смята за нещо абсолютно шокиращо, ако е направено от жена, но е абсолютно нормално, ако е направено от мъж.”, обяснява Хърш относно причините, които са я убедили да включи Катерина де Медичи в книгата си.

More All About Life

Неда Малчева, илюстратор: Digital Scouts е проект, който говори на езика на децата и има силата да ги предпази от онлайн опасностите

All About Life преди 2 дни

Като човек с глас в социалните мрежи, често се включвам в инициативи и кампании, обвързани с безопасността и здравето на децата, отбелязва талантливата художничка и майка на три деца 

Безупречен: стилът на Рая Назарян, новия Парламентарен председател

All About Life преди 2 дни

Рая Назарян е председателят на Народното събрание, избран по-рано днес с гласовете на 131 от депутатите. Харесваме тази красива жена, защото, точно както подобава на зодията ѝ - Дева, работи фино, зад кулисите, без непременна нужда от публичност и очевидно ефективно, за да бъде предложена за най-високия пост в държавата от коалицията, която спечели изборите на 9 юни - ГЕРБ-СДС.

Тенис любов и ок ли е любимият да е партньор и на корта

All About Life преди 3 дни

Две известни тенис двойки – Кейти Бултър и Алекс Де Минор, и Стефанос Циципас и Паула Бадоса, вече, уви, разделени, много често се състезават на смесени двойки на Уимбълдън, който стартира на 1 юли тази година. Но ок ли е играчите да смесват бизнеса судоволствието?  

Керхер представи звеното си за консултация, изграждане и поддържане на “Автомивки”, част от направление “Специален бизнес”

All About Life преди 3 дни

Керхер организира представяне и демонстрация на оборудването за измиване на автомобили - четкови портални и мивки на самообслужване. Експертите на немската компания показаха методологията за правилно измиване на автомобила, когато почистваме сами колите ни. Те обърнаха внимание, че е важно първо да изплакнем автомобила, след това да нанесем препарат отдолу-нагоре, да измием автомобила с четка или гъба, и отново да изплакнем отново отдолу-нагоре.