Следва

Незабравимите кино костюми: изумрудената рокля на Мерилин Монро за първия й Златен глобус

Свръхчувствителност и как да се научим да я управляваме

Свръхчувствителните хора (HSP = highly sensitive person/people) имат много по-емоционален и интензивен начин на усещане, възприемане и обработка на света.

All About Life преди 3 седмици

Какво причинява свръчувствителността и колко е важно себеразбирането?

Чeсто HSP си мислят, че има нещо сбъркано с тях. Те се чувстват изтощени дори при ежедневни задължения, като това да напазаруват в супермаркета, и им се струва невъзможно да имат прекалено много социални контакти, например да прекарат следобед в мола с приятели, а след това да отидат на дискотека, както повечето си връстници. Те се сприятеляват с аутсайдерите, защото мразят несправедливостта. Много от свръхчувствителните хора не знаят, че са такива, а когато го разберат, най-често посещавайки терапевт, им става много по-лесно да разберат себе си и да се справят с емоциите си.

Хуан Карлос Караско, личен треньор на HSP, обяснява, че това е генетична черта на личността, която принадлежи на 15-20% от човешкото население и има общо със сензорната обработка. „Ние се отнасяме към околната среда и към себе си по различен начин, в сравнение с останалите хора. Имаме по-фино настроена невросензорна система и начинът, по който обработваме информацията, също е малко по-сложен. Това означава, че забелязваме много неща, които другите не виждат, притежаваме много остра чувствителност, съпричастност и финес. Мислим прекалено много и се чувстваме малко странно в сравнение с другите. Особено когато става дума за човек, който не знае, че е свръхчуствителен.", казва Караско, който също е HSP.

Андреа Монако, специализиран психолог по теми, свързани с чувствителността, обяснява: „Не става дума за по-слаби ментално хора, нито пък за тенденция. Има безброй научни проучвания, които свързват свръхчувствителността с наличието на биологичен компонент, а именно по-развита нервна система, която осигурява сложна и дълбока невросензорна обработка. Това означава, че HSP имат много по-чувствителен и интензивен начин на усещане, възприемане и обработка на света.“

Как да разберете, че сте HSP?

Караско заявява, че много често срещана грешка е да искаме да залепим етикети без да си даваме сметка, че околната среда и генетиката също играят основна роля. „Има HSP, които са екстроверти и които са интроверти, фенове на забавленията, търсачи на усещания, спокойни, хиперактивни и целия спектър от променливи на характера, които можете да си представите. Поради тази причина мнозина срещат трудности при идентифицирането на HSP. Има обаче четири показателя, които винаги съвпадат и които се считат за задължителни условия за свръхчувствителност. „Имам предвид дълбоката обработка на информацията, свръхстимулацията, способността за схващане на тънкостите и високата емпатия и емоционалност. Тези четири параметъра задължително са налични при свръхчувствителните хора“, продължава Караско.

„Да си HSP означава да забелязваш много неща, които другите не виждат. Означава да притежаваш много остра чувствителност, емпатия и финес, да мислиш много и да се чувстваш малко по-странен в сравнение с другите."

Без филтър на емоциите

Дълбоката обработка на информацията се отнася до начина, по който нашата невросензорна система получава, обработва и съхранява информация. Свръхчувствителният човек няма филтри и се опитва, очевидно неволно, да интегрира всичко, което идва към него. Трябва да разбере всичко и да използва тези данни, за да избегне грешки. Това са личности с тенденция към перфекционизъм. Светът за тях е или бял, или черен. От друга страна, Караско подчертава толерантността към стрес: „Ние сме антени, които получават постоянна информация, която улавяме без да искаме и която ни кара да виждаме неща, малки детайли, които другите не виждат. Ето защо обичаме да сме сами повече от другите и чувстваме дискомфорт, ако прекараме твърде много време на места или в ситуации, изпълнени със стимули."

Живот като HSP

В допълнение към емпатията и способността за възприятие, Караско обяснява, че силно чувствителните хора имат силна интуиция и креативност и са много внимателни, интелигентни и задълбочени. „Тенденцията да обработват информация толкова интензивно може да ги накара да развият мислене, което пречи на способността им да вземат решения и да се справят с промените. Но също така им позволява да намират цялостни решения на проблемите и нови, по-добри начини за правене на нещата."

Андреа Монако подчертава, че свръхчувствителните хора не обичат конфликтите и сблъсъците, защото те включват негативни стимули, които нарушават хармонията и мира им. Има обаче конфликти, които HSP трябва да могат да адресират:

• Опитите да се харесат на другите и да се впишат им причиняват неудобство и дискомфорт, така че е необходимо да се направи оценка на типа връзки, които имат.

• Когато се чувстват несигурни, под натиск или завладeни от емоции, те се дестабилизират. А сравнението с останалите предизвиква вътрешен конфликт. Тогава е важно да си припомнят, че 80% от хората функционират по различен начин - не по-добре, не по-зле, просто различно. Свръхчувствителните хора трябва да работят върху разпознаването и доверието в собствените си сили и способности.

• Благодарение на емпатията и способността да изслушват, те установяват висококачествени взаимоотношения, дори са склонни да прекрачат границите си. Тази ситуация причинява вътрешни и външни конфликти, така че те трябва да се научат да изразяват нуждите си честно и директно, като приоритизират себе си.

Как да управлявате свръхчувствителността и силните емоции, които изпитвате?

Според Хуан Карлос Караско самопознанието и грижата за себе си са най-важните неща. „След като осъзнаете, че сте HSP, че разбирате емоциите по-добре от всеки друг и знаете какво да кажете на другите, за да ги накарате да се почувстват по-добре, помислите върху въпроса: Защо това не работи за мен?"

Задълбоченото познание на свръхчувствителността и как тя се проявява при вас трябва да бъде основен приоритет, според Караско, и това е процес, към който трябва да се подхожда спокойно, търпеливо и с любов към себе си. „Само когато разберете кой сте, ще започнете да разбирате от какво се нуждаете, за да се чувствате добре и да поставите границите си. Следващата стъпка е да станете, да поемете по този път и да го следвате, независимо дали ще успеете да стигнете докрай."

Психологът Андреа Монако напомня, че е от съществено значение за нашето здраве да си правим почивки през деня, да търсим регенериращи моменти, да се грижим за свободното си време и почивка, да имаме здравословна диета, да култивираме стимулиращи взаимоотношения и преди всичко да „търсим пространства за самотата, която ни позволява да преоткрием себе си, да си починем от лудостта, да се възстановим и да презаредим енергията си."

Eто няколко съвета, които биха ви помогнали, ако сте HSP:

• Опитвайте се да балансирате по-добре дните си и ако трябва да напазарувате например, не се срещайте с никого след това, а си починете.

• Правете разходки сред природата поне два пъти месечно за детоксикация.

• Грижете се повече за отношенията с останалите и поставяйте ограничения.

• Слушайте повече себе си и се опитвайте по-малко да се самоосъждате.

• Всеки ден си напомняйте, че е прекрасно да бъдете такива, каквито сте.

More All About Life

Мхм, Micro-cheating и какво е това

All About Life преди 2 седмици

Откакто започнахме сегашната си връзки, с гордост можем да кажем, че не сме преживявали лично феномена „микро-изневяра“. Какво означава това? Къде вирее? И всичко ли е само… BS (bullshit)? Следва пълното обяснение на термина по-долу.