Advertisement
 

Openly Feminist: Петя Кирилова-Грейди и блогът й, който ядоса някои хора и вдъхнови много други

Петя Кирилова-Грейди е...

Петя Кирилова-Грейди е най-откритата феминистка, която говори български. И, логично, е вече известна с това. Петя има няколко важни качества: следи внимателно какво се случва в публичното пространство; разбира какво се случва всъщност; и изобщо не се притеснява да каже какво мисли, дори и то да противоречи на догмите, с които отдавна сме свикнали да се съобразяваме.

Всичките й добри идеи са събрани в образцовия блог OpenlyFeminist.com, който вече две години става все по-популярен.

Коментари: 5

P
petya (2010/05/18 / 03:35)
Много ви благодаря за милите думи, извинявам се, че чак сега успявам да отговоря на коментарите ви. @MaxandCo: Със съпругът ми искахме да имаме едно и също фамилно име, което да символизира старта на новото ни семейство. Когато се женехме, обаче, той живееше в Щатите, а аз в България. Оказа се, че схемата с имената е доста сложна в България. Направихме опит да преговаряме с лелката в гражданското, но тя не пожела да ни помогне и така аз просто добавих неговото име към моето. Знам, че това не е задоволително обяснение... но така се случи при нас. Логистика. Пиши ми на [email protected], от къде се познаваме? Пусто любопитство! @Manuelcheto: Радвам се, че блога ти харесва. В момента има само два български блога, които анализират социални, културни и политически събития от феминистка гледна точка. Много малък брой хора коментират необятно поле от въпроси и проблеми. Когато има повече такива блогове или повече хора, които имат желание да коментират през феминистка призма ще бъде по-лесно да има повече разнообразие в темите, които обсъждаме и начините, по които го правим. @sha: Абсолютно съм съгласна с твоето наблюдение. Очевидно всеки има право да се държи както си пожелае, да харесва каквото си поиска. Аз създадох блога си, за да подтикна жените да се замислят дали изборите, които правят са техни или правят А, Б и В, защото "така трябва" или пък защото така са ги възпитали. Много ще се радвам да продължим разговора в блога ми!
S
sha (2010/04/23 / 23:17)
В България такива и подобни организации и течения липсват!Напълно!Всички жени масово се прехласват по рекламите с полуголи жени,за да угодят на мъжете си може би.Не знам.Но на мен ми е писнало от такива снимки и плакати,защото съм жена и не ми се гледат женски гърди!За такова изказване съм била оплювана нееднократно,но мнението ми си остава същото!
M
maxandco (2010/04/23 / 13:28)
Знам, че всеки има различно усещане по въпроса за името след брака. Затова ще се радвам повече жени да споделят своето мнение. Предполагам, че от предишния ми коментар е станало ясно, че аз съм от по-радикално настроените. Естествено въпросът за идентичността и комфорта са много индивидуални и уважавам избора на всеки, стига да има мисъл в цялата работа, а не сляпо следване на "традициите".
M
Manuelcheto (2010/04/23 / 12:53)
Евала. Това е един от малкото феминистки блогове, които звучат наистина обосновано. maxandco, за мен писането на фамилията с тире е най-доброто решение. За мен показва обвързаност, любов, а не общоприетото подчинение или пък "собственост" на мъжа.
M
maxandco (2010/04/23 / 12:41)
Поздравления за това, което правиш, Петя! Познаваме се от много години, но сега няма да обяснявам откъде. Доколкото разбирам "Грейди" е името на съпруга ти. Много ме смущават жените, които приемат името на мъжа си, пък било то и с тире. Интересно ми е да разбера мотивите ти за това.

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.