Следва

Face to Face - Боряна Златкова

Face to Face - Николай Пачев

Има ли в България модни експерти от световно ниво? Настрани от роклите тип торта и неугледните десени се отличава вкуса и...

Interviews преди 16 години
Има ли в България модни експерти от световно ниво? Настрани от роклите тип торта и неугледните десени се отличава вкуса и стандарта на истинските модни класики, иновативно и свежо представени от младия български дизайнер и моден критик Николай Пачев.

През 2005 той се явява на конкурса за млади модни дизайнери "Мителмода"<@SITE_URLstrong> в Италия. И го печели. Решенията, които журито оценява като гениални,са от естествени материи и постигнат почти само чрез възли силует.

Аксесоарите към тях за също изцяло естествени (седеф, кравешки рог), а за чантите използва уникалността на бродираните гоблени.

Напълно в синхрон с модните тенденции на тази година и като че ли с поглед право напред в следващата. С други думи поглед в бъдещето, който ни се стори пределно интересен и сметнахме, че ще е не по-малко интересен и за вас.

<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> VS: От какво черпиш вдъхновение като творец, има ли някакъв главен фактор?
НП:<@SITE_URLstrong> Сутрин в началото на деня пия много кафе. След като се събудя, в резултат на това, започват да ми хрумват много и различни идеи. Иначе като вдъхновение – абсолютно всевъзможни неща може да ме вдъхновят. Но никога буквално. Например, като правя мода никога не ме вдъхновява мода. Като правя фотография, никога не ме вдъхновява друга фотография. Винаги е комплексно.

VS: Мислиш ли, че има нещо като денимът или костюмът на Шанел, което предстои да се изобрети? Нещо, което сякаш никога няма да излезе от гардероба ни?
НП:<@SITE_URLstrong> Без да изпадам в някаква абсолютна конкретика, защото прогнозирането е много сложна материя... Но ми се ще да вярвам, че да. Не обичам фрази от сорта на “всичко е измислено и трябва само да се интерпретира”. ОК, трябва да се стъпи на нещо... Но мисълта, че можем да открием топлата вода, на мен лично ми харесва и каквито неща да са опитите в тази насока, са интересни.

VS: А има ли нещо в детството ти, което да е придало такава насоченост на бъдещето ти? Ив Сен Лоран твърди, че дължи всичко на елегантната си майка, на която се възхищавал от дете. Ти имаш ли някаква такава фигура?
НП:<@SITE_URLstrong> Аз съм единственият в нашето семейство, ние сме много разностранни. Всеки е в тотално различна област. Дядо ми е японист, баща ми се занимава с търговия, а майка ми е икономист, другият ми дядо е лекар. Напълно различни сме, но смея да твърдя, че произлизам от семейство интелектуалци, което ми е създало някаква дресировка да се интересувам и това е важното.

VS: На този конкурс, който спечели в Италия, какво смяташ, че те отличи от многобройните други дизайнери? <@SITE_URLstrong>
НП:<@SITE_URLstrong> Според мен страхотни хора на този конкурс не взеха награда. Лично за мен това беше първият ми проект с изцяло модна насоченост. Концепцията не беше нищо абстрактно, напротив, беше по-конкретно дизайнерска концепция. Аз твърдя, че правя това и това нещо конструктивно и то изгражда една определена естетика, която има комерсиално значение. И мисля, че това оцениха в мен, че нещата бяха много по същество, без много различно изживяване в тях. А в същото време, тя си беше една авангардна колекция, не ставаше дума за никаква конфекция в нея.

VS: Интересуваш се и от интериорен дизайн?
НП:<@SITE_URLstrong> Да, навремето кандидатствах и архитектура, но така се стекоха нещата, че се занимавам с мода основно. Привърженик съм на теорията, че всеки трябва да работи това, което е учил, аз интериор не съм учил. Но пък дойде много конкретно предложение и аз, така да се каже, имах времето. И реших да пробвам, то пък взе, че се получи. И дойде второ, трето и така от време на време правя и интериори. Но всеки път, когато някой ме пита за интериор казвам, че това е на шега някак си.

VS: А прилагаш ли някои принципи, които си учил в модата и в интериора?<@SITE_URLstrong>
НП:<@SITE_URLstrong> Разбира се, композицията си е композиция и общите познания по приложно изкуство винаги помагат. Освен това, ако обърнем поглед към световния подиум, Джанфранко Фере е дипломиран архитект, всички знаем, че Армани има линия за обзавеждане и т.н. Така, че дизайнът си е дизайн и чисто теоретично е израз на вкус, което има значение и в двете сфери.

VS: Завършил си моден дизайн в Нов Български Университет, какво можеш да кажеш за средата там?
НП:<@SITE_URLstrong> Очарован съм и много щастлив, че попаднах там.

VS: Смяташ ли, че метерологичното време влияе някак на тенденциите в модата? В последно време се наблюдава едно удължаване на дъждовния сезон, в повечето страни от стария континент и едновременно с това излиза на мода лака, който не пропуска и не се цапа толкова. Дали има някаква зависимост или е чиста случайност? <@SITE_URLstrong>
НП:<@SITE_URLstrong> Чисто за избора на дрехи. Специално за лакът, не знам, той е плод на някакъв стремеж, през последните години, да се прави химическа обработка на естествените материали и така, малко по-малко, се стигна до много лакирани латекс или кожа и т.н. Иначе, разбира се, че се променят дрехите, чисто географски погледнато. Модата в Италия е много по-лятна от скандинавската мода. Тренчът не е толкова активен там , колкото в Швеция, където всеки сезон присъства много активно.

VS: Като се разхождаш по софийските улици, има ли нещо, което ти прави силно впечатление и има ли нещо, което ако можеш, би казал на всички хора?<@SITE_URLstrong>
НП:<@SITE_URLstrong> Има хора по софийските улици, които ги засичам, без да ги познавам и страшно много ми харесват. Съответно има и хора, при които сарказма веднага пламва (смее се). Да речем, в Чехия винаги ми е правило впечатление, че има хора, които са просто интересни. Чисто, без това да е тенденция за сезона. Много ми се ще да започнем в България да се обличаме модерно, без това да е излязло вече 5 пъти на сесии във Vogue<@SITE_URLstrong>. Някак си уличната култура да не е обвързана с модата, а да си живее своя собствен живот.

VS: Можеш ли да изброиш няколко предмета или аксесоари, които са белег на стил и които сам използваш в ежедневието си?<@SITE_URLstrong>
НП:<@SITE_URLstrong> Ами, аз не използвам много аксесоари... Винаги ходя с часовник, защото често закъснявам (смее се). Колан, винаги имам колан, портмоне, разбира се. Ключодържател със страшно много ключове, които ми пречат. Още нямам Ipod, още съм на дискмен и винаги е в мен, защото обичам да слушам музика. Движа се на музика, постоянно съм в движение. А от детайлите на облеклото – джобове. Много обичам джобове, защото изброените по-горе трябва да бъдат прибрани някъде. От време на време ходя и с чанта, обичам спортни чанти, най-ми харесват на Puma<@SITE_URLstrong>. Ризи, имам много ризи, обичам ги и обичам деним. Имам и много шапки (Gap, <@SITE_URLstrong>Kenvelo<@SITE_URLstrong>). Ходя основно със спортни обувки, ретро моделите от 70те - класически Adidas<@SITE_URLstrong> и Camper<@SITE_URLstrong>.

More from View Sofia

More Interviews