Следва

Trend Report: единственото яке, от което се нуждаем тази пролет, е това!

Седмица на модата в Милано Есен/Зима 2024: примитивите на Marni

Франческо Рисо изпитва необходимостта да направи исторически скок към произхода на човека. На Седмицата на модата в Милано в хартиената пещера Marni дефилира мъжката и женската колекции Есен/Зима 2024/25. Специални гости на шоуто бяха Кание Уест и съпругата му Бианка Ченсори

 

Runway преди 1 месец

Сякаш в машина на времето, Marni ни катапултира в примитивна пещера - тунелите под централната гара на Милано, изцяло покрити с бяла смачкана хартия - за модното ревю за жени и мъже за хладните сезони на 2024/25. С изпълнение на живо на синтезатор и песните на госпъл хор, скулптурните силуети на Francesco Risso дефилират, силно изваяни и чисто структурирани с геометрични рокли, палта и статични пелерини. Примитивни мъже и жени дефилират мълчаливо: „чрез манипулирането на тъканите изградих вътрешен зоопарк за моето мълчание, моето цвилене, моят рев или моето съскане (ако е необходимо)“, казва Рисо в смачканата бележка за пресата. „Като животно с всичките му цветове, окраски и нрави, говоря собствен език. И така, след много години, аз все още съм тук и сглобявам и разглобявам, но откритият нерв на този първоначален импулс расте и се обогатява - със зъбни колела, с планети. От няколко месеца се чудя какво би означавало да се върна към това първоначално състояние на сътворение."

Съвместната колекция Есен/Зима 2024/25 е разделена по цветове и шарки, като се започне с черно и се премине към тъмнокафяво и тъмносиньо, ванилия и шунка розово. Леопардовото е в два варианта, а палтата припомнят първите рок графити. Материалите се съчетават свободно: синтетичната козина е дълга и пенеста, следват трикотажните комбинезони, тоалетите от мохер и кожата. „Като жест на общение, създадохме хартиена пещера на ръка, със сладката вяра, че единственият начин да отпразнуваме този момент е да живеем вътре в нея: усещаме, миришем, наблюдаваме и медитираме. В непрекъснатия и животински акт на копаене към най-дълбоката същност, ние изтрихме максимума от това, което ни задръства: цялата алчност за структури и информация". Франческо Рисо иска да прегърне това послание и го прави чрез разказа на собствената си чувствителност.

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.