Следва

Trend Report: единственото яке, от което се нуждаем тази пролет, е това!

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично. 

All fashion преди 3 седмици

Зендая, в частност, бе тоталната звезда на въпросното турне. Нейният дългогодишен стилист Лоу Роуч (Law Roach) направи страхотен тематичен гардероб, изграден върху архитектурни силуети и архивни проекти. „Предприехме методично обличане“, разказа Роуч пред Vogue. „Външният вид служи като продължение на гардероба от филма, всичко бе умишлено и целенасочено". 

Разбира се, когато Зендая и Роуч си партнират, както той прави и с Аня Тейлър-Джой, Селин Дион, Наоми Кембъл и други фантастични жени, знаем със сигурност, че показаното на червения килим ще е страхотно. През годините Зендая и Лоу създадоха безброй запомнящи се модни моменти, които кулминираха за Дюн: Част втора. „За първата спирка [от престурнето] не бях гледал филма, така че направих всичко само въз основа на трейлъра“, спомня си Роуч. „Знаех отлично какво да търся.“ Финалният "дюнски" външен вид на Зендая беше представен в Ню Йорк на последната спирка от турнето. Тя носеше рокля на Stéphane Rolland за пролетта на 2024, изпъстрена с остри изрезки и гарнитура, изработена от 3-D злато. „За мен изглежда като това, което преподобната майка [в ролята Шарлот Рамплинг] би носила.“ казва Роуч.


Винтидж Mugler

Канализирането на научнофантастичния футуризъм по елегантен, авангарден начин е нещо, което Роуч и Зендая заковаха по време на турнето. Всъщност работата на дуото стана вирусна, когато Зендая се появи в Лондон, облечена в архивния костюм на робот на Тиери Мюглер от модната колекция на покойния дизайнер за есента на 1995 г. „Беше мечта да го докосна, камо ли да получи одобрението й да го носи, и то по начина, по който го носеше“, казва Роуч. „Кейси Колдуел и неговият архивен екип бяха толкова невероятни, че помогнаха това сътрудничество да се случи.“ Разбира се, когато открива такова ценно парче от модната история, Роуч трябви много да внимава със стайлинга. „Това е на 30 години, изпитвах огромно уважение към майсторството му“, казва той. „Жан-Жак Уркун, човекът, който всъщност го изработва заедно с мосю Мюглер, беше на нашите проби. Именно той помогна на Зендая да го облече вечерта". 


Винтидж Givenchy

В Сеул Зендая и Роуч представиха още един поразителен винтидж момент, когато звездата се вмъкна в роклята на Givenchy от есента на 1999 г., проектирана от покойния Лий Маккуин. „Имам този умствен ролодекс на всички неща, които съм виждал, и когато търсехме тоалет, си казах: „Знам, че съм виждал това Givenchy някъде“, казва Роуч. „Обадих се на собственика на Aralda Vintage и тя все още го имаше. Доставиха ни го в Лондон и го монтирахме там, след което пътувахме с него до Корея.“ Най-добрата част от дизайна на червения килим? Виждайки го осветен от светкавиците на папараците. „Апликациите са пълни с течност и това се случва, когато светлината ги удари“, казва Роуч.

Louis Vuitton


Alaïa

Въпреки че Роуч казва, че винаги има предчувствието, че показването на архив ще зарадва феновете на червения килим, честото решение да го направи произтича от по-лично място. „Ние никога не работим въз основа на това, което мислим, че ще бъде реакцията на някого“, казва Роуч. „Ние обличаме винтидж откакто Зендая и аз започнахме да работим заедно, вече 13 години. Първоначално се появи по необходимост, защото когато започнахме, никой не й даваше дрехи назаем. А аз идвам от винтиджа - имах ретро магазин в Чикаго – така че много от нещата, които тя носеше, бяха неща от моя магазин или ретро парчета".


Bottega Veneta

В наши дни Роуч също вижда устойчиво предимство в използването на архивни проекти, в сравнение с шиенето по поръчка. „Ако наистина ще водим разговори за устойчивост, носенето на нещо, което някой друг притежава, е най-лесният начин да го направим“, казва Роуч. „Красивите дрехи трябва да живеят възможно най-дълго и колкото се може повече животи. Те не трябва просто да спят някъде". Често пъти Роуч казва, че се опитва да направи възможно най-малко промени във външния вид, за да уважи оригиналната цялост на произведението. „Това е абсолютно умишлено“, казва той. „Никога не бих унищожил Лий Маккуин! Но можем да променим малко нещата, защото ги купуваме. Ние не вземаме назаем от търговци на ретро вещи - ние купуваме. Важно е да подкрепяме по-малките предприятия.“


Juun.J

Въпреки че архивният външен вид със сигурност е забележителен, Roach включва и някои нови дизайни в микса. В Мексико Сити двойката подкрепи изгряващия британско-нигерийско-бразилски дизайнер Torishéju Dumi, като избра негова усукана горна част с деколте и макси пола. В Париж Роуч облече Зендая в елегантна бяла рокля Alaïa, която се уви около тялото й като змия. „Обичам процеса на създаване при Alaia“, казва той. „Отпечатан е на 3D, а формата е архитектурна и футуристична.“ Личният фаворит на Роуч е горнището и полата със златно фолио на Louis Vuitton, които Зендая облече на премиерата в Париж. „Споменах една от по-ранните колекции Vuitton на Nicolas Ghesquière, около 2020 г.“, казва той за окончателния дизайн. „С коремните мускули, които се показват, се усещаше толкова младост, но и толкова много приличаше на Dune.“


Torishéju Dumi

След края на престурнето е ясно, че сътрудничеството на Роуч и Зендая на този червен килим  ще остане в историята на модата. „Винаги се опитвам да бъда разказвач повече от всичко друго, а това бе великолепна възможност за разказване“. Близките планове на гениалния стилист? "О, идват Challengers, така че бъдете нащрек.“ Е, бяхме, припомняме тук и тук. И тук, и тук.   

More All fashion