Следва

Великолепната сесия на Моника Белучи за ODDA

Защо Барби Кралица Камила е добра идея и пропусната възможност едновременно

Кралицата на Великобритания Камила получи като подарък Барби по свой образ и подобие и това е първият път, в който имаме Барби на по-зряла възраст. Дали това е стъпка в полза на възрастовата толерантност от страна на куклата, която никога не остарява? Не точно…

Celebrities преди 3 месеца

Барби, подарена на кралица Камила, е първата "стара" Барби. Сериозно постижение за куклата, която никога не остарява и историята накратко…

По време на прием в Бъкингамския дворец 76-годишната кралица Камила получи като подарък кукла Барби, изкопирала собствения й облик. Русокоса, със сини очи и облечена точно като нея, в синя рокля и черно сако. 

При вида на куклата Камила избухна в радостен смях и откровено призна: „Отне ми 50 години“ , имайки предвид факта, че Барби, макар и много подобна на кралицата, всъщност е доста по-млада, отколкото е Камила днес.

„Прекалена“ Барби, но не прекалено

Повод за подаръка бе събитие в подкрепа на фондация "Жените по света" (WOW), на която Камила е почетен президент, и която се ангажира с подкрепа на правата на жените. Барби Камила е знак на почит към ангажимента на кралицата към всички жени по света, символично представени от най-известната кукла.

Барби на кралица Камила би била перфектната възможност да представи една възрастна жена в един свят – този на Барби – където най-обичаната кукла в света никога не остарява. Барби е родена като икона на съвършенството - висока и слаба блондинка, която плахо се разграничава от добавянето на други женски типажи към своята вселена, поне докъм 80-те и 90-те години, когато започва да се разнообразява чрез включване и на други отличителни характеристики, ограничавани до този момент, напр. кестенява коса. Въпреки това, едва наскоро Mattel, компанията, която произвежда Барби, проправи пътя към по-голямо множество женски фигури, представящи Барби.

Вече имаме Барби със синдром на Даун, Барби с различни увреждания или изображения на известни хора, които уважават техните специфични характеристики, както в случая с Барби на Бебе Вио.

Възрастовото разнообразие обаче има да извърви дълъг път

Следователно Барбито на Камила би било идеалната възможност за достигане на ново ниво на приобщаване, което Mattel все още не е изследвала, а именно възрастовото разнообразие. Барби вече не е перфектната кукла, която никога не остарява, а реалистичен образ, който показва естествения ход на времето. Барби на Камила трябваше да е Барби над 70, с бръчките, характерни за възрастта на кралицата. Само тогава това би било автентично и честно представяне. Въпреки че съпругата на краля заяви, че „Всеки трябва да има своя собствена Барби“, ние си представяме, че с нейния британски хумор тя би оценила повече една по-реалистична Барби. Накратко, Барби на Камила можеше да бъде прекрасна идея, но вместо това се оказа пропусната възможност да представи женската красота на всяка възраст.

Остарялата Барби, измислена от английска компания


„Прекрасната“ Барби, представена от английската компания Lottie, е представянето на възрастовото разнообразие, което все още липсва

Тъй като все още няма реално представяне на възрастта на жената след 60-70 от Барби, британската компания Lottie (която работи, за да помогне на пенсионерите да намерят свои общности и домове) си представи каква би била Барби днес, ако има шанса да остарее. Създадена през 1959 г. с външен вид на 19-годишна, Барби днес щеше да бъде на 83 години. Защо да не го представим така, както трябва да бъде? „За по-младите поколения е изключително важно да станат свидетели на представянето на възрастта в медиите, да разберат и оценят различните етапи от живота“, пишат от Лоти. „Нашата Барби е пример, който предизвиква стереотипите и може да вдъхнови хората да прегърнат всеки етап от живота с увереност и гордост. От съществено значение е младите хора да станат свидетели на красотата на остаряването, за да се създаде свят, в който пътуването през живота на всеки бива празнувано. Заедно можем да поведем пътя към бъдеще, в което всички хора се виждат, приемат и празнуват, независимо от възрастта им." 

More Celebrities

Сълзи в очите на I am: Celine Dion

Celebrities преди 1 ден

Селин Дион направи рядка, но значима публична изява. 56-годишната певица, която се оттегли от сцената, след като беше диагностицирана с неизлечим рядък синдром, сега отново е в светлината на прожекторите, за да популяризира документалния си филм I Am: Celine Dion.  

"Тя не е французойка": критики към Vogue за корицата с Джиджи Хадид, посветена на Олимпиадата в Париж

Celebrities преди 3 дни

Френският Vogue е жестоко критикуван онлайн, защото избра американката Джиджи Хадид, вместо френски модел, за корицата на специалния си брой, посветен на Олимпиадата в Париж.