Следва

Големите модни изложби: Ирис ван Херпен в Musée des Arts Décoratifs в Париж

Всички носят: чантата любимка Jackie 1961

Кръстена на първата дама Жаклин Кенеди, Gucci Jackie 1961 е голямото бижу сред чантите. Има красиви, има желани, има иконични дамски чанти, но Джаки на Гучи е нещо извънредно.

All fashion преди 3 седмици

Jackie 1961 на Gucci е инвестиция в емоция. Днес, за пролетта на 2024-та, тя вече е от мека кожа и в куп модерни вариации. 

Иконите се променят, но тя винаги остава вярна на себе си. Тази типична форма, при която дръжките са едно цяло с чантата, превърна един прост функционален елемент в отличителен детайл. От този момент нататък формата на чувалче се превърна в култ, до такава степен, че се интерпретира от всеки стилист или творчески директор, минал през Gucci. Кожи от всякакъв вид, канаваца с лого с двойно „G“, макси или микро формат, с по-дълги или по-къси дръжки, както и с метален синджир, са сред десетките варианти на Джаки 1961 на Гучи. Преоткриваме я отново и отново, без да губем нища от иконичния й статут. Този аксесоар надхвърля конкретните жени, които са я носили в десетилетията назад, за да се превърне в evergreen. Съогтветно нямаше как да не се появи и на Седмицата на модата в Милано: Сабато Де Сарно обяви една от двете си любими чанти (другата е Bamboo) и за шоуто на Gucci Пролет/Лято 2024 я интерпретира майсторски, изтупвайки праха от традиционното наследство с щипка авторство. 

Формата е като на оригинала и е запазена непокътната, буталото като закопчалка отново е тук, и можем да я имаме като чанта през рамо, така и като месинджър, т.е. през рамо, също и в мини вариант, обещаващ да се превърне в колекционерска мания. Какви тогава са промените? Не само тъмночервеният щрих я прави по-завладяваща, но и изборът на материал: новият креативен директор избира мека кожа, цитирайки по този начин първите модели от 60-те години, онези, обичани заради тяхната лекота и гъвкавост. В лъскава версия е предложението Mini Jackie Gucci, безкрайно приятно за носене в ръка или ефирно преметната през рамо.

И така, днес чантата на Джаки Кенеди от 1961 г. отново е мека и не само: Де Сарно й придава нова сладост, предлагайки нови размери, които преминават от класическата чанта, носена под мишницата (и надничаща зад гърба, защото това е "начинът", по който се носи, което я превръща в двоен култ) през дръжки от тънки верижки до смело и екстремно минимализиране. 

Историята на чантата Gucci Jackie от 1961 г. (и нейното американско име)

Сред архивите и в някои винтидж магазини можете да намерите някои модели, чиято форма предусеща раждането на тази чанта, която се превърна в it-bag: те датират предимно от края на 50-те години на миналия век - малки аксесоари за "чанта", характеризиращи се с фина изработка на тъканите или с меката си кожа. Въпреки това, годината е 1961, когато това бижу е представено за първи път, с криволичещата си извивка и златната закопчалка, наричана още "бутало". Чантата веднага се превръща в култово парче, обичано дори от международния джет сет.


Джаки Кенеди Онасис

Сред нейните "почитатели" е и Жаклин Кенеди, една от най-популярните жени на XX век, когато говорим за стил и "хубаво обличане". Между 60-те и 70-те години на миналия век бившата първа дама е затрупана от клюки за сватбата й с Аристотел Онасис: тя изоставя пастелните нюанси и пикси шапките, за да покаже костюми с панталон и тренчкоти. Всяко нейно излизане се отразява в международните таблоиди, като мадам Кенеди е снимана поне няколко пъти с тази чанта. В случая с първата дама, чантата е емблематичен аксесоар, максимален израз на онази изискана и модерна елегантност, присъща на идентичността на италианската модна къща. Така се ражда Gucci Jackie 1961.


You would have been 93... 20 винтидж кадъра в чест на Джаки Кенеди


Съвременни звездни дами

След различни ристайлинг интервенции: 1999, 2009 и 2019 са години, в които добре познатата чанта Gucci it-bag се появи по нови креативни начини, превръщайки се също в елегантна и изискана чанта за мъже. Капитонирането с шеврон, произведено в Италия (къде другаде?) е необикновена работа, като по този начин съчетава функционалност и красота, изразени с голямо разнообразие от нюанси и материали. Общо казано, това е вещ, на коята е невъзможно да се устои.

В началото на 2023 г. Gucci представи нова кампания, която отдава почит на емблематичната дизайнерска чанта, в която рекламно лице стана американската актриса Дакота Джонсън. Колекцията се предлага в три размера: мини, малък и среден, винаги характеризиращи се с характерната заоблена линия, която подчертава ексклузивното затваряне на буталото и качеството на материалите, независимо дали е естествена пълнозърнеста кожа, лачена кожа или от принтиран с GG плат. Презрамката е по-дълга и подвижна, от кожа или верижка, и подчертава гъвкавостта и практичността на Jackie 1961 Gucci. Типичен случай на икона, надскачаща иконата си.


Дакота Джонсън е новият посланик на класиката Gucci Jackie 1961 bag, отива й


Любимка на стрийт стайла

Дакота е само една от знаменитостите притежателки на Jackie 1961: между седмиците на модата и профилите в Instagram забелязваме как звездни дами и модни икони я носят, комбинирайки с всичко - рокли, атлазени костюми, дънки. Модерни формули, които подмладяват тази вечна класика, която нормира историята на модата и обичаите, и която днес се завръща по-жива от всякога благодарение на нови вариации.

 

More All fashion