Следва

Удобна, градска, лека и бяла. Белият топ, най-добрият приятел на градското момиче

Естеството на шопинг манията. Редакторски съвети и рецепти за успешно пазаруване

Ето какво съветва нашият редактор Елена Германова, когато иде реч за истински, ама съвсем истински...

Shopping преди 13 години

Шопингът е точна наука. Също както за решението всяка математическа задача или физичен проблем са ти необходими правилните формули и теореми, така при пазаруването трябва да знаеш основните правила, за да не излезеш накрая на минус.

Шопингът е изкуство. Нужни са усет, въображение, вдъхновение и много практика, за да го овладееш до съвършенство. И естествено – пари, защото „от изкуство, мен, не се пести!”, както казва героят на Коцето Калки в „Мисия Лондон”.

Шопингът е страхотна терапия. Действа безотказно при всякакви душевни болки, мъки и терзания, а научно доказаха, че е полезен за здравето, понеже при пазаруване изгаряме по около 5 калории за 1 минута. Предлага се без лекарско предписание, вместо рецепта използвай малки хартиени листчета с цифри и знаменити българи върху тях.

И понеже обещахме да ти издадем нашите тайни за успешен шопинг, след като изброихме основните му характеристики, ето какви правила следваме ние всеки път, щом гардеробът ни стане скучен и портфейлът позволява.

Ето какво съветва нашият редактор Елена Германова, когато иде реч за истински, ама съвсем истински шопинг ден.
Чети и утре извадки от дневниците на шопинг маниаците, съвети за начинаещи и не чак толкова.

За да си здрав, устойчив и издържлив пазаруващ, са необходими няколко прости, но много важни предпоставки.
Изброявам ги по азбучен ред, а не по значимост.

1. Абсолютна убеденост.



Тук се включва наборът от лични убеждения, някои от тях натрупани с годините, че шопингът е мантра, че лекува успешно, даже и любовно страдание, че носи наслада, равна и по-висока от тази от сухо Мартини в скъпа чаша в уютен бар, и че е задължителна част от важното житейско правило: Животът е прекрасен, трябва да се живее с удоволствие, а пазаруването е част от това!".

2. Бързата работа, срам за майстора!



С грандиозна сила това се отнася и за шопинга, в различния смисъл на думата от това да купиш Пенгасиус за задушаване със зехтинче на връщане от работа.

За добрия, напоителен шопинг се иска време. Ако си майстор, като всяка средно статистическа французойка, например, ще си заплюеш един ден в седмицата, обичайно четвъртък привечер, петък след работа или, ако си по-свободен, защо не в понеделник сутрин, в който задължително и без отклонения ще се метнеш в дълбокото на шопинга. 3 до 4 часа звучат идеално.Средно месечно се връзват 20-тина часа, мда. Може и малко повече.

3. Ведро настроение.



Сега, ако си кисел, неразположен, след зъболекар или просто сърдит, недей веднага. Едно, че не си ти в този момент, второ, няма де е пълен кефа. За да си доставиш максимално настроение, трябва да си психически готов да го получиш. Да напазаруваш означава да си дигнеш адреналина, не го бързай, отдай се на щастието в точния момент.

4. Голям багажник.



Не, че е лошо да мъкнеш по 4 торби във всяка ръка и всички по Графа да те гледат криво, но ако решиш в този ден да купиш пластмасовата маса за лоджийката на 6-ия етаж, на гръб ли да я носиш?
Добрият шопингар винаги има на разположение товарен транспорт. Може и да е колата на гаджето, той трябва да знае, че ти пазаруваш и да е готов да тръгне да товари, когато му звъннеш. Личното автомобилче също върши работа, особено ако двете задни седалки могат да се свалят за да вдигнеш обема на багажника.

5. Десертен блок в чантата.  Задължително.

6. Обувки на нисък, удобен ток, сандали, джапанки или кецове.

Не високи, защото е идиотско. Не бива да се бърка шопинга със среща с готин тип с цел по-нататъшно опознаване, още по-малко с бизнес, а пък най-малко - със събитие, изискващо дрес-код. Шопинга е занятие за свободни духом хора, за хора-артисти, за бохеми.

Направи удоволствието максимално, не се пудри излишно, това е индивидуално удоволствие, няма нужда да приемаш ролята на статист в масово представление и да се съобразяваш с друго, освен със собствения си шопинг-комфорт.

7. Платнена чанта в чантата.



Това не е ново, една грамадна чанта от плат с готина щампичка, дълги дръжки и много лека е задължителен аксесоар, който вадиш, когато назрее момента, и пълниш с покупките.

Адски е грозно с тия найлонови пликчета във всяка ръчичка.

Много лош вкус. Хората отдавна са измислили еко тобрите, а от теб се иска да си уважителен към планетата Земя и когато ти набутат поредното гадно неразградимо пликче, да го върнеш с мила усмивка и да кажеш: "нека спестим това на природата", да благодариш за касовата бележка и да си ги мушнеш, заедно с новата вещ, в платненото съкровище.

8. Пари.

Колкото имаш. Човек знае две и двеста. Чудесен, малко подценяван фокус, който препоръчваме горещо. Когато ти остане по-някой лев в различни моменти, разпредели го уж неволно по джобове, чанти и пликове. Скоро след това забравяш, че си мушнал нещо еди къде си. Намираш случайно и о, да, купуваш си нещо хубавко.

9. Разум.



Малко, не разточително. Служи чудесно в моментите, в които искаш да се хвърлиш стръвно на чифт обувки, струващи колкото пералнята, която плащаш вече 8-ми месец. Или налиташ на вещ, мултиплицирана до този момент в гардероба ти до степен на непреброяемост. Служи също така и в случаите, в които попаднеш на твърде талантлива продавачка, която държи и почти успява да те убеди, че панталоните с паднало до коленете дъно са супер модерни, а на теб ти стоят зашеметяващо. И понеже нито едно от двете не е вярно, викаш разума на помощ и бягаш.

10. Съпричастност и съгласие.



С тези, които те придружават. Въпреки че, пак ще повторим, шопингът е най-сладък, когато е насаме, когато си в настроение да пазаруваш съвместно с някого, трябва да събразиш времетраенето на упражнението, интересите на човека и прочие. В този смисъл е добре да внимаваш с кого шопингираш, рискът да се изнервиш, претрепеш от умора или завършиш упражнението безславно, е твърде голям.
 

More Shopping