Следва

Яник Синер победи Григор Димитров на Маями Оупън, с което стана втори, а Гришо - девети в света

10 ефекта, които смяната на времето има върху нашето тяло, включително мозъка

Един час напред или назад може да предизвика хронопробив, който повлиява здравето на нашия организъм. Малко като джет лаг.

All About Life преди 1 седмица

Промяната на времето и нейните ефекти върху тялото: какво се случва в нощта на събота срещу неделя, 31 март 2024 г.

В нощта между събота и неделя се върнахме към лятното часово време, т.е. стрелките на часовника се преместиха с час напред. В превод: 2 сутринта автоматично стана 3. И ако при всяка смяна на часа се чувствате уморени, стресирани, раздразнителни, винаги ни се спи, но се мъчим да заспим и никога не разбираме колко е часът? Нищо странно, на всеки се случва да се почувства разсинхронизиран, когато настъпи лятното или стандартното часово време, когато преместим часовника с час напред или назад.

Изглежда невъзможно, но разликата от само един час в сравнение с нашите навици, консолидирани с месеци, е в състояние да причини хронопробив в мозъка, тоест промяна на нашето възприятие за време, заедно със серия от ефекти върху тялото, вариращи от обикновена умора до по-сериозни проблеми.

Някои медицински изследвания показват, че в понеделник след смяната на времето има 24% увеличение на инфарктите , 8% на инсултите и 8% на пътните произшествия в сравнение с всеки друг понеделник от годината. В допълнение, кръвните изследвания, извършени в понеделник сутрин след лятното часово време, могат да разкрият повишаване на нивата на кортизол, както и на кръвното налягане.

Тази промяна в нашия биологичен часовник засяга организма, здравето, тялото, а също и мозъка с ефекти, които се проявяват различно за всеки човек, но които по различен начин са общи за всички, до степен, че мнозинството хора мразят смяната на времето и държат на премахването й.

През 2018 г. проучване на Европейската комисия попита гражданите дали подкрепят запазването на лятното часово време или искат да го премахнат. 4,6 милиона души поискаха да се премахне лятното часово време, поради което Европейският парламент реши, че всяка страна е свободна да реши самостоятелно казуса. С избухването на пандемията от 2020 г. и повишенията на цените на електроенергията през 2022 г. тази тема вече не се обсъждаше.

Защо всъщност сменяме времето?

Лятното часово време, което започва в последния уикенд на март в нощта между събота и неделя и премества часовника с един час напред, е установено в Италия през 1916 г. по време на Първата световна война, за да стане окончателно през 1966 г. Мотивацията зад него е възможността за по-голямо използване на слънчевата светлина през лятото, като по този начин се пести електроенергия.

Зимното часове време (което настъпва в последния уикенд на октомври, премествайки стрелките с един час назад) е естественото време, което следва движението на Слънцето и съвпада с часовата зона на нашата страна.

10 ефекта от смяната на времето върху здравето, тялото и ума

Всички знаем, че смяната на времето оказва влияние върху нашия организъм, защото я усещаме ясно няколко дни (понякога дори до 3 седмици) след преместването на стрелките на часовника. Чувстваме се особено и неспокойно. Но промяната на времето всъщност има специфични ефекти върху нас на метаболитно, хормонално, сърдечно-съдово и хуморално ниво, а също така оказва влияние върху нашия мозък. Ето кои са.

Нарушения на съня - най-разпространеният ефект е дисбаланс в нашия циркаден ритъм, който установява съня и бодърстването. Може да сме особено сънливи през деня, но да заспиваме трудно вечер, като се събуждаме вече уморени. Нарушеният сън несъмнено може да повлияе на качеството на деня ни.

Загуба на концентрация – нарушената почивка неизбежно води до намаляване на концентрацията през деня и отражение върху работата. Концентрирането може да е значително по-трудно от обикновено.

Умората - лош и малко сън, по-дълги дни в сравнение с навиците от предишните месеци, както се случва с настъпването на лятото, неизбежно ще засили чувството на изтощение.

Повишен апетит - когато спите по-малко, се чувствате по-гладни, особено за сладки храни. С промяната на времето сте склонни да ядете повече.

Повишени нива на кортизол - лишаването от сън и произтичащото от това общо неразположение повишават нивата на стрес и тревожност, които съответстват на повишаването на кортизола в кръвта, хормонът, който във високи количества указва стресов начин на живот.

Увеличаване на инфарктите и инсултите - подчертана е връзката между риска от увеличаване на тези сърдечно-съдови проблеми и смяната на времето. Причините винаги трябва да се търсят в нарастването на стреса поради смяната на биологичния часовник и циркадния ритъм.

Ефекти върху амигдалата - тази малка бадемовидна част от мозъка е най-дълбоката и "древна" част от нашия мозък и носи голяма отговорност: да ни накара да реагираме незабавно на това, което ни се случва, да ни накара да извършваме рефлексни действия. От друга страна, това е и най-консервативната част от нашия ум, тази, която се съпротивлява на промените. Поради тази причина то реагира на смяната на часовото време и отделя хормони на стреса, активирайки невробиологични механизми, които със сигурност не ни помагат да се справим с лятното време.

Психологически ефекти – смяната на времето оказва влияние върху настроението, засилва се раздразнителността, промените в ентусиазма и тъгата, чувството на дискомфорт и психическото объркване.

Сезонно афективно разстройство - тази психофизична промяна се проявява особено през есента с връщането на слънчевото време и се състои от разстройства на настроението и депресивни симптоми, свързани с намаляването на дневната светлина.

Намаляване на витамин D - това се случва по-специално, когато се върнем към стандартното време и посрещнем деня с час по-малко светлина. По-малко слънце и по-малко живот на открито се равняват на по-малко производство на витамин D , който е от съществено значение за нашето тяло.

Как най-добре да се справите с промяната на времето

Тези мерки могат да ни помогнат да управляваме по-добре промяната на времето и повторното синхронизиране.

Физическата активност – спортът е един от най-добрите начини за синхронизиране на биологичния часовник. Извършването на физическа активност помага за освобождаване от стреса и релаксация. Избягвайте обаче да ходите на фитнес твърде късно през нощта, тъй като това може да причини неблагоприятен ефект.

Светлина – да планирате деня си, като следвате светлината на Слънцето, е най-добрият начин да се адаптирате към промяната. Оставете щората отворена и се оставете да бъдете събудени от слънчевата светлина, навлизаща в стаята. Не мързелувайте в леглото, а станете рано и започнете деня дори по-рано от обикновено, като получавате достатъчно светлина сутрин и следобед. Вечер обаче се откажете от екраните на смартфони или телевизори, защото синята им светлина влияе негативно върху производството на мелатонин, който е от съществено значение за възстановяването на фазите на сън и бодърстване.

Добавки с мелатонин – приемането на мелатонин вечер половин час преди лягане помага да заспите по-бързо и да имате по-дълбок сън. За да се справите най-добре с промяната на времето, започнете да приемате добавки с мелатонин няколко дни преди лятното време.

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 6 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.