Следва

За продан: легендарната прозрачна рокля на Кейт

From the Heart to the Hands: туптящото сърце на Dolce&Gabbana е в Милано до 31 юли

Акцентите на вечерта, от синия килим до встъпителното събитие на изложбата в Palazzo Reale, която е любовното писмо на Доменико Долче и Стефано Габана към италианската култура и занаятчийство. 

All fashion преди 1 месец

Деми Мур, Шер, Наоми Кембъл, Изабела Роселини, Лупита Нионго, Бианка Балти, Роузи Хънтингтън-Уайтли, Мариакарла Боскано бяха малка част от гост-звездите на откриващата вечер на изложбата Dal Cuore Alle Mani: Dolce&Gabbana, почитаща Haute Couture, изящните бижута и 40-годишната кариера на Доменико Долче и Стефано Габана. Грандиозно число международни звезди дефилираха на синия килим в музея Palazzo Reale в Милано, който от 7 април до 31 юли е домакин на пътуващата изложба, курирана от Флоранс Мюлер, в чест на ръчно изработените продукти на модната къща. Изложба, която спира дъха на посетителите благодарение на историята, която разказва, в 10 стаи, не само за модата, но и за всеки аспект на Made in Italy, от киното през изкуството до италианската (вкл. кулинарна) култура.

Това, което се случи по време на празничното парти обаче беше нещо повече от купон със звездни посетители. 

Това бе важен момент от празнуването на марката, родена през 1984 г., от звездите, които в продължение на десетилетия са верни приятели на Долбе и Габана. Изабела Роселини имаше нелеката задача да произнесе встъпителната реч: „В Италия имаме поговорка: дрехите не правят човека. Но съм съгласна с режисьора Виторио де Сика, който я промени на Clothes Make the Monk. Дрехите са език, който ние, актьорите, използваме през цялото време, за да създадем нашите герои. А Доменико и Стефано мислят като Виторио де Сика: те изразяват себе си чрез дрехите си."

Актрисата и модел се запознава с двамата дизайнери в Ню Йорк и работи с тях по първата рекламна кампания на марката, дело на Стивън Мейзъл. Работата, която свършват, е емблематична и днес: виждаме героизирани истински жени, като във филмите на Роберто Роселини, великите икони на киното - от София Лорен до Ана Маняни, и типичните жестове на Bel Paese, които излизат на сцената. Италианското в цялата му чистота, с дистанцирането от черната дантела и изцяло черното, така типично за сицилианските жени в миналото. Нищо оттогава не е в състояние да бъде толкова сексапилно, както заявява самата Роселини: „Усмивката на устните и сълзите в очите“. Думите, използвани от Ориана Фалачи, за да опише Средиземноморието: това е сравнението, използвано от актрисата по време на нейната реч, за да опише изкуството на Доменико Долче и Стефано Габана - оживели филми, изкуство, архитектура, опера, сладкарство и културата на ръчната изработка made in Italy. 

Да опишеш изложбата е трудна мисия: това е преживяване, в което трябва да се потопиш със собствените си очи и душа, оставяйки за миг света навън. Всяка стая разказва основна тема за модната къща. Посреща ни ръчно изработената стая, потопена в прегръдките на картините на Anh Duong, вдъхновени от Голямото турне на колекциите Haute Couture на Dolce&Gabbana. Продължаваме през пространство, посветено на обработката на венецианско стъкло, сред огледала и полилеи и тяхното въздействащо дрънчене на заден план, за да се озовем в стаята на Il Gattopardo от Лукино Висконти, постоянна препратка във визията на Dolce&Gabbana.

Продължаваме с предаността към изкуството в ателието La Sartoria, където всеки петък ще бъде възможно да се види семинарна практика с присъствието на същите шивачи и занаятчии, които работят там. Пътуването продължава с акцент върху ренесансовата архитектура, върху сицилианските традиции, върху почитта към майстора от бароковия период Джакомо Серпота, върху гръцките божества и накрая върху Операта, любима на стилистите.


Деми Мур


Шер


Наоми Кембъл


Бианка Балти


Роузи Хънтингтън-Уайтли


Тео Джеймс


Лупита Нионго


Изабела Роселини


Хелън Мирън


Лили Джеймс


Анитта


Кити Спенсър


Ева Херцигова със сина си Георги


Алтън Мейсън


Люсиен Лавиконт

Изложбата From the Heart to the Hands е в Palazzo Reale Museum в Милано до 31 юли 2024 г. 

More All fashion

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

All fashion преди 4 дни

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично.