Следва

Delulu тренд: защо всички говорят за това и какво означава странната дума, която произлиза от K-pop културата

Защо се скараха Коко Шанел и Кристиан Диор

Сблъсък на модни титани.

All fashion преди 3 седмици

Модата обича истории за епични дизайнерски битки. Коко Шанел срещу Елза Скиапарели, Карл Лагерфелд срещу Ив Сен Лоран, а днес Гурам Гвасалия срещу Демна. Такива конфликти често определят една епоха, тъй като в тях обикновено се сблъскват водещите дизайнери на своето време. И като правило с противоположни възгледи за модата и живота като цяло. Преди седмици излезе поредицата „Нов поглед: Революция на стила“, базирана на историята за това как Кристиан Диор вдъхва нов живот на следвоенната модна индустрия в Париж, от което обаче в онази епоха не всички са доволни. Сред недоволните е Габриел Шанел, която се превръща в заклет съперник на амбициозния дизайнер.

Да се ​​върнем назад във времето. Париж, 40-те години. Френската столица все още се възстановява от ужасите на нацистката окупация. Известната френска мода избледнява донякъде: много къщи за мода затварят, а останалите в бизнеса са принудени да пестят от материали. Парижката мода е на ръба на изчезване и спешно трябва да бъде спасена. Първият опит прави Люсиен Лелонг, ръководител на Haute Couture Syndicate. Той организира „Театър на модата“ - пътуваща изложба на кукли, облечени в рокли от най-добрите парижки дизайнери. Тя помага донякъде да се възстанови интересът към френската мода, но далеч не решава проблемите. За да върне на Париж титлата модна столица, е необходима истинска революция. И тя не закъснява.  


Жулиет Бинош като Коко Шанел и Бен Менделсон като Кристиан Диор в New Look: A Style Revolution (2024)

Сред участниците в „Театъра на модата“ е Кристиан Диор, амбициозен дизайнер, който преди това е работил за Lelong и все още не е стартирал собствена къща. По това време малко хора знаят името му, но това скоро ще се промени. Осигурил си финансовата подкрепа на текстилния магнат Марсел Бусак, той отваря ателието си на Avenue Montaigne, а през 1947 г. представя първата си колекция. Наречена е Corolle, тоест „корола“ - в чест на силуета, вдъхновен от цветна пъпка. Идеята на Dior е да върне в модата конвенционалната женственост, забравена по време на Втората световна война. За тази цел той преосмисля силуета на „Belle Epoque“: връща корсета и кринолина, подчертава талията и прославя вида на „жената цвете“, необременена с грижи и физически труд. Този радикален обрат от грозната реалност от последните години е шок за мнозина. Пускането на колекцията на Диор обичайно се описва като мигновен триумф, но в действителност реакцията е смесена. Мнозина критикуват Dior, че е непрактичен, консервативен и разточителен. Разбира се, по това време все още има ограничения и купони за продажба на тъкани, а само една плисирана пола от известния барски костюм отнема около пет (!) метра плат.


Кристиан Диор с модели

Но в онези времена за блестяща кариера е достатъчно показаното да се хареса на един човек. Именно това се случва с Dior. Неговият подход към облеклото, за разлика от всеки негов колега, се харесва на Кармел Сноу, главният редактор на Harper's Bazaar и най-влиятелната жена в света на модата по това време. След шоуто тя казва на Кристиан, че „роклите му имат толкова нов външен вид“ - и по този начин случайно дава името на колекция, която ще определи вектора на модата за повече от десетилетие напред. New Look оттогава насам дефинира този романтичен и подчертано женствен стил, с който започва нова модна ера. Парижката мода отново предизвиква оживени дискусии: Dior става главният герой на разгорещени спорове от двете страни на Атлантическия океан. Но успехът му е помрачен от острата критика на колегите му.


Коко Шанел в апартамента си в Риц Париж

Дебютът на дизайнера е посрещнат изключително враждебно от Коко Шанел. По това време легендарната мадмоазел се отдалечава от парижката модна сцена. Тя затваря модната си къща по време на Втората световна война, но не успява да възобнови работата си поради обвинения в отношения с немски офицер. Въпреки това тя следи отблизо всичко, което се случва на модната арена. И тези промени не отговарят на нейния вкус. Тя атакува ударно Dior, казвайки, че той не облича жените, а ги "тапицира като мебели“ и сравнява момичето, седнало в рокля на Dior, със „счупен стол“. „Вижте колко нелепо изглеждат тези жени. Те носят рокли, проектирани от мъж, който не познава жените, който никога не е имал жена - и който мечтае сам да стане жена", подиграваше се тя на клиентите на Dior. Историята казва, че един ден тя вървяла по улицата след две момичета, облечени в рокли на Dior. Едното изпуснало ридикюла си и не могло да се наведе, за да го вземе заради стегнатия корсет и много пълната пола. Виждайки сцената, Шанел се изсмива на висок глас.


Коко Шанел в апартамента си в Риц Париж

Съвсем очевидно е защо тя толкова не харесва колегата си. Работата на Диор е пълна противоположност на собствените й възгледи за модата. Chanel настоява за практичност и удобство. Тя освобождава жените от корсетите и им дава красиви униформи, в които им е удобно да работят и водят активен живот. Тя създава мода за жените от новото време - силни, независими и успешни. Клиентките на Dior са пълна противоположност. Неговите „жени цветя“ не работят и всъщност служат като витрини за постиженията на своите мъже. Неговите колекции са напълно лишени от практичност, която Шанел издига в култ. Неговите рокли отнемат километри плат - и всичко това единствено в името на визуалния ефект. Някои от вечерните рокли на Dior тежат до 27 килограма - разбира се, няма съмнение, че не е било възможно да се движите свободно в тях.


Творческият директор на модна къща Dior Марк Бохан и Коко Шанел, 1964 г

Всичко това дразни Коко, която се чувства победена. Тя разбира, че нейната епоха е изчезнала, и по-лошото, заменена е от пълната противоположност на нейните идеали и възгледи. И не се лишава от възможността да ужили този, който според нея е виновен. Това е съвсем в нейния дух: по различно време Елза Скиапарели, Кристобал Баленсиага и Ив Сен Лоран получават язвителните й забележки. Мадмоазел Шанел обаче тепърва ще има своето отмъщение: след няколко години ще се случи нейното собствено триумфално завръщане в модата. Но това е съвсем различна история.

More All fashion