Следва

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

15-те модни изложби, които не трябва да пропускате на Salone del Mobile

Prada, Gucci, Moncler, Zegna, Bottega Veneta, Balenciaga, Antonio Marras, Gucci, Ralph Lauren, Loewe, Dolce&Gabbana, Versace и др. Какво прави модата на Salone del Mobile 2024? Прочетете ръководството ни за събитията, които трябва да видите.

Events преди 1 месец

„Оперативната мода“ на Salone del Mobile 2024 е в ход. От 16 до 21 април календарите на хората от индустрията са белязани със Седмицата на дизайна в Милано, но какво всъщност движи атмосферата в града? Тъй като светът на дизайна се превръща в неограничен, експериментален свят (както и възможност за изследване), не е изненада, че луксозните марки се възползват от възможността да покажат висотата на своите творчески визии.

Gucci Design Ancora

„Design Ancora“ на Gucci е проект, роден от идеята на Сабато де Сарно да дефинира концепцията за емблематичност в пресечната точка на модата и дизайна. Подготвена съвместно от Микела Пелицари, във водещия магазин на Via Monte Napoleone 7, от 15 до 21 април има изложба от пет произведения, които са емблематични за италианския и миланския дух, специални издания, които са в продажба на уебсайта на марката: „Le Mura“ на Марио Белини за Tacchini, „килимът Clessidra“, „Portaluppi Pattern Project“ от cc-tapis, „Storet“ на Нанда Виго за Acerbis, „Opachi“ на Тобиа Скарпа за Venini и накрая „Parola“ на Гае Уленти и на Пиеро Кастилиони за FontanaArte.

Prada Frames

Prada Frames бележи завръщането на мултидисциплинарен симпозиум, предназначен да изследва сложната връзка между природната среда и дизайна. От 14 до 16 април Museo Bagatti Valsecchi бе мястото за размисъл върху личната среда, разбирана като референтна рамка, в която да се изправим пред съвременните предизвикателства.

„Being Home“ е най-новата глава от Prada Frames, проект, роден през 2022 г. Провеждан на № 5 Via del Gesù в Милано, в мястото, което до 1974 г. е било лична резиденция, Prada създава момент на колективно прозрение. Подготвен от дизайнерското и изследователско студио Formafantasma – с участието на Паола Антонели, Брижит Баптист, Кейт Крауфорд, Джак Халбърстам, Керстен Гиърс, Дейвид Ван Северен, Анна Пуиджанер, Алис Роустхорн, Изабела Роселини и Франсоаз Вергес – е един вид „културен банкет“, който изследва по-дълбоките значения на жизненото пространство и дома като концепция чрез богатата програма.

Moncler, An Invitation To Dream

От 15 до 21 април централната гара на Милано – централната точка на града – е превърната в един вид илюзорен пейзаж, оживен от портрети и цитати в текст, който надвива шума на гарата. Moncler кани публиката да мечтае, и то не чрез произведение на изкуството, което трябва да се съзерцава, а чрез диалог, който ще продължи.

Като една от най-големите галерии, отворени за обществеността, станцията е декор за изложбата на Moncler „An Invitation To Dream“, курирана от Джеферсън Хак, заснета от Джак Дейвисън. „Мечтите съпътстват мен и Moncler от първия ден: никога не сме спирали да мечтаем, като сме източник на вдъхновение и в същото време се вдъхновяваме от другите“, казва Ремо Руфини, президент и главен изпълнителен директор на Moncler. „В този проект събрахме някои от най-ярките творчески умове, които се осмеляват да мечтаят и за нас“, добавя Хак. Време, човечност, интимност: ценности, които трябва да бъдат открити на местата, от които обикновено бягаме.

Bottega Veneta, On The Rocks

В Palazzo San Fedele, миланския дом на Bottega Veneta, „On The Rocks“ е потапяща инсталация, която от 16 до 20 април оформя втората глава от наративното пътешествие, започнало с модно ревю Есен/Зима '24. В сътрудничество с Cassina и фондация Le Corbusier, това е почит към гения на архитект, който пише бъдещето чрез миналото. Табуретката LC14 Taburet Cabanon играе главна роля в декорацията на последния спектакъл на Матю Блази: „практичен предмет, превърнал се в легенда“, по думите му.

Loewe, Lamps

Loewe „Лампи“ е изложбата, която от 15 до 21 април в Palazzo Citterio (Via Brera 12) представя ексклузивна колекция от 24 лампи, създадени по поръчка от световноизвестни художници, които винаги са били дълбоко свързани с Maison. Светлината се превръща в инструмент за наблюдение на света от различни гледни точки, а подовите или настолните са пътешествия към вдъхновението на тези, които са ги създали.

Balenciaga, Art In Stores

Бутикът на Via Monte Napoleone 23 е мястото за най-новата глава от проекта на Balenciaga „Art In Stores“. Всъщност от 13 април тя е трансформирана в преосмислена художествена галерия, включваща осем творби от поредицата „Вечни символи“ на Андрю Дж. Грийн. В центъра на отражението е животът на предметите и всичко, свързано с техния вкус, смисъл, идеологическа, социална и материална стойност. На свещниците от неръждаема стомана скрит мотор бавно върти всяко парче, имитирайки жеста на продажба. Преносимо огледало, коктейл от скариди, червена роза, глобус, чаша, обувка или пакет чипс: те не са това, което изглеждат, и карат зрителя да се осъмни от собствената си гледна точка.

Versace Home, If These Walls Could Talk

По време на Salone del Mobile 2024 Versace отваря вратите на своя дом. Това е Palazzo Versace, на 12 Via del Gesù, мястото за потапящо аудио изживяване, разкриващо звуковото измерение, което разиграва цялата си история. От 17 до 21 април „Домът на Versace: Ако тези стени можеха да говорят“ е отворен за посещение – след регистрация на уебсайта – за сетивно пътешествие през това, което представлява модната къща. Какво се случва, когато прекрачиш прага на такова емблематично място? Какво се случва след модно ревю или преди фотосесия? И ако стените можеха да говорят, какво биха казали?

Born In Oasi Zegna

От 16 до 21 април Милано се превръща в оазис на една ръка разстояние, или по-скоро Oasi Zegna – природен резерват, който обхваща 100 km² в обстановката на Биелските Алпи в Пиемонт, който е създаден благодарение на програмата за повторно залесяване около мелницата за вълна на Ermenegildo Zegna. От инсталирането на павилион на Via dei Giardini до този на Piazza Duomo (където брандът, наред с други неща, ръководи препроектирането на цветните лехи) до Rizzoli Store в Galleria Vittorio Emanuele II до бутика на 27/E Via Monte Napoleone , „Роден в Oasi Zegna“ няма да бъде просто книга за четене или изложба, която да посетите, а философия, чрез която да се вдъхновите.

Това е заглавието на тома, публикувано от Rizzoli, което служи като средство за наследени ценности, стимул да продължим да надграждаме. Това е заглавието на изложба, която разказва своята история в централата на Zegna, отворена за посещение. Но преди всичко това, което Zegna представя с истинска и ангажираща автентичност: важността и неотложността на уважението към природата, както и към градските зелени пространства, за да доближат хората до естествените екосистеми и социалната отговорност.

Loro Piana Interiors, A Tribute To Cini Boeri

Loro Piana Interiors е почетна изложба на гения на архитекта. „Почит към Cini Boeri“ в Cortile della Seta е бъде инсталация, проектирана със сътрудничеството на архива на Cini Boeri, посветена на мебелите arflex. 16-21 април на Via della Moscova 33. 

Saint Laurent Rive Droite

Chiostri di San Simpliciano (в Piazza San Simpliciano 7) ще бъде мястото на изложбата, курирана от Антъни Вакарело по повод Седмицата на дизайна в Милано 2024 г., отворена за посещение от 16 до 21 април (необходима е регистрация). Saint Laurent Rive Droite, в сътрудничество с Ginori 1735, преиздава 12 оригинални чинии от колекцията Villa Planchart Placeholders, създадена от Gio Ponti през 1957 г., която включва серия от порцеланови сервизи.

Dolce & Gabbana Home

Gen D Vol. 2 е задължителното събитие на Dolce & Gabbana, ако искате да откриете младите таланти, които ще са водещи в дизайна на бъдещето. На локацията Via Broggi 19 от 16 до 21 април са изложени произведения на младите творци и дуото Touche-Touche, избрано от куратора Федерика Сала.

Към представянето на новите допълнения към линията Casa, направени в партньорство с Luxury Living Group, колекцията Dreaming и темата Verde Maiolica създава пространство за видимост за единадесет творци от цял свят, като им дава възможност да покажат своята родина в тандем с италианската занаятчийска култура и естетическите кодове на италианската модна къща. 

 

Sunnei x cc-tapis - The Process

Palazzina Sunnei - частна улица Pietro Cironi 15 - става дом на cc-tapis. От 15 до 21 април, Sunnei x cc-tapis - The Process е ретроспекция през всички стъпки на сътрудничество, което довежда до 72 квадратни метра плат с цветни райета, които покриват пода на модното шоу за Есен/Зима '24. Никой не го знае, но творческата алхимия не приключва с един гигантски килим. Новата вълна на съвременния дизайн предстои да бъде открита.

Antonio Marras, The Sea Where You Don't Touch It

NonostanteMarras е не само концептуален магазин, разработен като сетивна еволюция на традиционното пазаруване, но е и мястото да наблюдавате безпокойството и многоизмерния усет на Антонио Марас от безпрецедентни гледни точки. На Via Cola di Rienzo 8, от 16 до 21 април, адресът е дом на изложбата „Морето, там, където никой не докосва“.

В допълнение към керамиката, изработена от художника от Сардиния, сред ръчно бродирани лампи и ризи, столове, дивани и маси, родени от сътрудничеството с Nodo Italia, са представени доказателства за еклектичното творчество на дизайнера. В среда на емоция, естетическата сила на синьото ще ръководи разказа: характеризираща изложбата в сутерена на шоурума е перспективната симулация на лабиринт от стъклени врати, изработени от износено дърво. Човек гледа през прозореца, за да види миналото и да преживее спомените си. Моряците „целуват, оставят обещание, тръгват и никога не се връщат“, но емоциите остават.

Thom Browne by Frette

Сред събитията, които не трябва да се пропускат, е представянето на колекцията Thom Browne от Frette. Налична от 16 април в бутиците на Thom Browne по целия свят и на уебсайта на марката, тя ще бъде представена в Palazzina Appiani - на Viale Giorgio Byron 2 - по време на Salone del Mobile 2024. Отразявайки страстта на дизайнера към традиционните тъкани и занаятчийски техники, той разширява линията на марката със спално бельо, халати и други, превръщайки качеството и изтънчеността в стилни детайли за живеене.

La Double J Solar

Събитието с La Double J се провежда в Palazzo Belgioioso, Piazza Belgioioso 2, от 17 до 21 април (10:00 до 18:30). Инсталация, вдъхновена от слънчевата система, създадена от Макс Сидентопф, ще бъде основата за новата колекция на Solar. Извличайки от енергията на Средиземно море през пролетта, се празнува сезона на прераждането и първичната сила на Слънцето. Със скъпоценно майсторство на изработка, той отразява ценностите и творческата жизненост на J.J. Martin.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 седмици

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 месец

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.