Следва

Nota Bene: правилата при избор на слънцезащитен крем

Мултивитамините: да или не, кога и защо

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

All About Life преди 1 месец

Кои мултивитамини да изберете, кога да ги приемате и дори дали приемането на мултивитамини е абсолютно необходимо. Разговаряхме с експерти, за да отговорим на многото въпроси.

Трябва ли да приемам мултивитамини?

Диетологът Суман Агарвал казва, че мултивитамините не са само за определена възрастова група. Той твърди: „Ако обичайната ви диета не осигурява достатъчно витамини и минерали, трябва да се консултирате с вашия лекар и да обмислите приема на мултивитамини.“

Според д-р Вишакха Шивдасани има определени типове хора, които трябва да приемат мултивитамини: „Бременните жени се нуждаят от фолиева киселина и желязо. Жените в менструация трябва да приемат желязо. Вегетарианците често имат дефицит на витамин В12. Повечето хора пък се нуждаят от допълнителен прием на витамин D, дори да не го осъзнават“, обяснява експертът. 

Какви съставки трябва да съдържа мултивитаминният ни препарат?

Агарвал казва, че всички мултивитамини трябва да съдържат витамини от група В. Това е така, защото начинът на живот и диетите на повечето съвременни хора не съдържат достатъчно витамини от група В. Също така трябва да съдържа малки количества минерали като цинк, селен, желязо и калций, мастноразтворими витамини, включително витамини A, D и E, и антиоксиданти, включително ликопен и астаксантин. 

Кога е най-добре да ги приемате?

Зависи от съставките и вида, но: 

Витамин C
е идеален след закуска.

Омега 3 и убиквинол
: Най-добре след обяд. По-специално, омега-3 може да увеличи усвояването, когато се приема с храна и да намали страничните ефекти като миризма на риба или оригване.Желязо
: Препоръчително е да се приема на празен стомах, поне 1 час преди или 2 часа след хранене. За някои обаче може да е по-добре да го вземат с храна, в случай, че стомахът им е чувствителен. 

B-комплекс: Не забравяйте да го вземете сутрин, защото забавянето на приема може да причини безсъние.

Калций:  Добре е да се приема с храна, особено храни, богати на витамин D, който подпомага усвояването на калция. Агарвал препоръчва да се сервира с чаша млако или мътеница.

Магнезий: Препоръчва се 15 минути преди лягане - ще помогне да спите добре и да се отпуснете.

Оптимално е да приемате мастноразтворими витамини с храната, но няма значение как приемате водоразтворимите витамини. Експертите разясняват: „Някои минерали, като желязото, се усвояват по-добре на празен стомах, докато степента на усвояване на минерали, като калций, се увеличава, когато се приемат с храна.“

Най-добрите комбинации

Желязо и витамин С: Витамин С повишава усвояването на желязото.

Калций, магнезий, витамин D и K2: Оптималната комбинация за здравето на костите.

Shivdasani твърди, че: „Повечето пациенти, които лекувам, приемат само калций или в най-добрия случай витамин D3. Но, приемането на витамин K2, магнезий и витамин D заедно помага на калция да тече безопасно към костите, без да запушва кръвоносните съдове“.

Комбинации, които не трябва да се приемат заедно

Цинк и мед: И двата са основни минерали, но тяхното усвояване може да бъде възпрепятствано. Просто трябва да промените часовете. По принцип е най-добре да приемате цинк сутрин, а мед следобед или вечер. Има много жени, които пропускат медта и приемат само цинк, но тогава е възможно е да има странични ефекти като загуба на коса.“

Желязо и калций: Калцият може да попречи на усвояването на желязото. 

More All About Life

Наречи го грил майстор и ще ти приготвя наденички цял живот

All About Life преди 1 ден

Привет, онлайн читателю. Аз съм Камен и вече 10 години съм призван да бъда истински грил майстор на приятелската ми компания. Ако трябва да бъда честен, тази титла изобщо не ми тежи и изобщо не ми е трудно да се подвизавам на това поприще. Но защо това е така - ще разбереш след минутка.

Кучето е мое! Споделеното попечителство над любимците след развода

All About Life преди 4 дни

Когато се омъжих, най-накрая разбрах какво е безусловната любов - благодарение на моя булдог. Бях безнадеждно отдадена на това пухкаво, набръчкано кученце, откакто го взехме у дома месец след сватбата ни. Всичко, което правеше Чарли, ме радваше: мърдането на дупето му, начина, по който се плъзга през кухнята, за да облизва трохите по пода, настойчивостта му да гризе стените на апартамента ни.