Следва

Celine с нов парфюм след тригодишна пауза

Парните бани срещу акне и черни точки, и другите ползи

Натурален лек за проблемна кожа, който работи, но трябва да внимаваме >>> 

Face преди 4 седмици

Маникюри. Педикюри. Процедури за лице. Масажи. Всички те са страхотни за душата, но ние обичаме особено тези бюти процедути, които са и полезни и за здравето. Парните бани не са просто релаксиращи – те имат много предимства, включително подобряване състоянието на кожата на лицето, което силно ни мотивира по-често да посещаваме. Разказваме надолу как да се възползваме от парната баня максимално >>>

Каква е разликата между парна баня и сауна?

Парната баня е пространство с пълен с вода генератор, който изпомпва влажна топлина в помещението. Температурата в стаята обикновено е мека, 110 градуса по Фаренхайт, и е толкова влажно, че не е необичайно да виждаме вода, стичаща се по стените. Традиционната суха сауна, от друга страна, използва нагревател на дърва, газ или електричество, за да създаде по-гореща, суха топлина и обикновено се помещава в стая, облицована с кедър, смърч или трепетлика. Температурата обикновено е много по-висока, отколкото в парна баня (180 градуса по Фаренхайт) и понякога може да се добави малко допълнителна влажност чрез изливане на вода върху горещите камъни в стаята.

Седем предимства на парната баня

1. Елиминира черните точки

Чудили ли сте се някога защо вашият козметик поставя гореща, напоена с гореща вода кърпа върху лицето ви, преди да "бръкне" в порите? Това е така, защото топлата влага ги отваря и омекотява себума и мръсотията, което позволява по-лесното им отстраняване. Тъй като потта ни тече свободно в парна баня (110 градуса плюс влажност не е шега), порите се отварят и освобождават всякакви нечистотии в процеса. Въпреки че не можем да обещаем, че след срещата си с интензивната влажност няма да имате черни точки, д-р Дебра Джалиман, сертифициран дерматолог от Ню Йорк и асистент клиничен професор по дерматология в Медицинския факултет на Икан в планината Синай, казва, че една сесия може да помогне за премахване на черни точки за хора с определени типове кожа. "Ако имате много мазна кожа, препоръчвам да преминете към парна баня“, добавя тя, като отбелязва, че влажността и мократа топлина може да направят кожата ви още по-податлива на мазнина.

2. Предотвратява дълбоките, болезнени пъпки

Друго голямо предимство за кожата: За някои хора, седенето в парна баня може да изчисти проблемната кожа, което включва предотвратяване появата на болезнени дълбоки пъпки (особено в долната част на лицето). Отново, резултатите са силно зависими от вашия тип кожа и излагането на горещо и на пара не е идеалното лечение за всеки. „[Парните бани] не са добри за хората, които имам розацея“, ни казва д-р Джалиман. „Парната баня ще влоши това състояние.“ Добре е да се знае. Още една бележка? Въпреки че са рекламирани като начин за детоксикация на тялото, няма доказателства, че парните бани действат на вътрешно телесно ниво.


3. Разхлабва синусите и хидратира лигавицата

Забелязали ли сте колко по-добре се чувствате след горещ душ при настинка? Да не говорим за факта, че когато почувстваме запушен нос, трябва незабавно да включите овлажнителя. Това е така, защото вдишването на влага може да помогне за разхлабване на назалната конгестия - така че може да почувствате запушените си синуси напълно изчистени, когато влезете в парната баня. Само не забравяйте да останете хидратирани и да не се потите твърде дълго - дехидратацията може също да причини хаос на синусите и ако имате допълнителни симптоми като треска, не трябва да повишавате телесната си температура.

4. Подобрява кръвообращението

Няколко проучвания (като това от Medical Science Monitor) установяват, че влажната топлина може да помогне за подобряване на кръвообращението, но Джъстин Хакимян, MD, FACC, кардиолог в ProHEALTH Care, твърди, че рисковете може да надхвърлят ползите, особено за пациенти, които имат проблеми с кръвообращението. "Тези проучвания в никакъв случай не са убедителни“, казва той. "Парните бани и сауните могат да причинят повишен сърдечен ритъм, припадък и топлинен удар наред с други усложнения. Като цяло препоръчваме на възрастните хора, бременните жени и пациентите със сърдечно-съдови заболявания да избягват напълно парната баня - всеки друг трябва да използва парната баня за ограничен период от време. Не повече от 20 минути на "сесия.”

5. Помага за възстановяване след тренировка

Знаете колко страхотно се чувствате веднага след тренировка, но на следващата сутрин цялото тяло ви боли? (И не ни карайте да започваме с това колко болки усещаме в деня след това.) Нарича се мускулна треска и седенето в парна баня може да помогне за намаляване на болката. В проучване от 2013 г., проведено от изследователи от университета Лома Линда, тестовите субекти са инструктирани да тренират и след това да прилагат или влажна, или суха топлина в различно време след тренировката. Хората, които незабавно са приложили влажна топлина - като топлината, присъстваща в парна баня - след упражняване, съобщават за най-малко болка по време на възстановяване. (BRB, задължително избираме фитнес зала с парна баня.)

6. Намалява стреса

Според Healthline прекарването на време в парна баня също може да намали производството на кортизол в тялото - хормон, който регулира нивото на стрес, което изпитваме. Намаляването на нивата на кортизола може да помогне да се отпуснем повече, което е полезно както за психическото, така и за физическото здраве.

7. Укрепва имунната система

Не ви препоръчваме да бягате към парната баня всеки път, когато настинете. Въпреки това, топлината и топлата вода могат да засилят имунната система, стимулирайки клетките, които се борят с инфекцията. По този начин процедурата ни улеснява в борбата с настинка и става по-трудно за тялото ни да хване такава. Indigo Health Clinic също така заявява, че прекарването на време в парна баня може да повиши кръвообращението на повърхността на кожата, което може да помогне за отваряне на порите и освобождаване на онези нечистотии, които споменахме в номер едно.

8. Разхлабва схванатите стави

Според Veritas Health топлината е ефективен инструмент за разхлабване на сковани стави. „Ние знаем, че топлинната терапия увеличава притока на кръв [и] ускорява сърдечната честота до ниво, което е подобно на упражнения“, отбелязва д-р Адам Риндфлейш, лекар от Университета на Уисконсин. Когато притокът на кръв се увеличи, той доставя повече кислород и хранителни вещества към околните тъкани, което може да помогне за отпускане на тези схванати стави. Може да бъде от полза за всички, от спортисти до възрастни хора. Проучване от 2002 г. съобщава, че влажната топлина може да бъде ефективно палиативно лечение за ревматоиден артрит, докато проучване от 2013 г. показва, че тя прониква в кожата по-дълбоко, като същевременно ефективно намалява болката.

9. Гори калории

Влизането в парна баня предизвиква потене, както и ускорява сърцето до честота, подобна на тази, която бихме изпитали, докато тренираме. Доказателствата обаче не са ясни по отношение на това колко калории всъщност изгаряме. Според Колумбийския университет повечето изследвания относно ползите от изпотяването се отнасят до сауните. Влажността влияе върху степента на изпотяване и варира между сауната и парната баня, така че предимствата на първата не могат непременно да се приложат към втората. Освен това всяко „тегло“, което губите в парната баня, е загуба на течност, която трябва да заменим, за да избегнем дехидратация. Въпреки това, използвана в тандем с нормалните рутинни упражнения, парната баня може да увеличи броя на калориите, които изгаряме.

Колко често трябва да използваме парна баня?

За оптимални резултати и безопасност ограничете всяка сесия в парна баня до 10 до 20 минути, два до три пъти седмично. И, разбира се, слушайте тялото си. Ако ви казва да спрете по-рано, трябва да го направите.

Рискове

Въпреки че парните стаи могат да помогнат за изчистване на порите и намаляване на времето за възстановяване след физическо натоварване, важно е да запомним да не прекаляваме. Поради високата им топлина може да се потим повече, отколкото предполагате, което ни прави податливи на дехидратация. Това означава, че трябва да ограничим сесиите до 15 или 20 минути, максимум. Обществените парни бани също могат да съдържат микроби и бактерии, така че се уверете, че се изпотявате на чисто място, на което имате доверие.

Парните бани често се рекламират като начин за детоксикация, но това не е медицински или научно доказано. „Не знам за убедителни проучвания, които да показват, че парните бани са ефективен начин за „детоксикация“ на тялото“, ни казва д-р Хакимян. Освен че няма научна основа, използването на парна баня за детоксикация може да бъде и опасно: през 2009 г. трима души загиват по време на церемония в sweatroom в Седона, Аризона, след като прекарват повече от два часа в жегата в опит да пречистят телата си.

Ако сте бременна или в напреднала възраст, не използвайте парна баня. И ако сте били диагностицирани с някакво медицинско състояние, говорете с вашия лекар, преди да опитате парната баня, за да сте сигурни, че няма да влоши симптомите. В противен случай, стига да го използвате пестеливо тази процедура и да останете хидратирани, парната баня е относително нисък риск за повечето хора. 

More Face