Следва

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Местят Мона Лиза в мазето

Лувърът се оглежда за нов дом за Мона Лиза на Леонардо да Винчи.

Events преди 2 месеца

Според нов доклад перлата в короната на музея е в центъра на плановете за обновяване, насочени към потушаване на „разочарованието“ от масовото потребление на гениалното произведение на Леонардо. Според френския вестник Le Figaro шедьовърът на Да Винчи, който в момента се намира в крилото Denon на музея, ще бъде преместен в собствена отделна камера в сутерена на институцията.

Съобщава се, че решението ще позволи на гостите да заобиколят известния вход на стъклената пирамида в полза на две подземни входни точки: едната за Мона Лиза, а другата за временни изложби. Бюджетът за основен ремонт на музея се оценява на 500 милиона евро, но може да бъде намален поради усилията на френския президент Еманюел Макрон да ограничи държавните разходи.

„Не посрещаме подобаващо посетителите в тази стая на музея, което значи, че не си вършим работата както трябва“, обясни Лоранс де Кар, директор на Лувъра. „Преместването на Мона Лиза в отделна стая може да сложи край на общественото разочарование.“ De Cars споменава още, че обновяването ще позволи на гостите по-приятно изживяване при гледане на други произведения, които се съхраняват близо до Мона Лиза, като „Сватбеният празник в Кана“ на Веронезе, който според нея остава скрит от стиковете за селфита.

Венсан Дельовен, главният куратор на италианската живопис от 16-ти век в Лувъра, повтори изявлението на Де Кар. „Мислим за това от дълго време, но този път всички са съгласни“, каза той пред Le Figaro, добавяйки, че „Това е голяма стая и Мона Лиза е отзад, зад защитното си стъкло, така че на пръв поглед изглежда като пощенска марка".

Картината, която изобразява италианската благородничка Лиза дел Джокондо, се радва на около 30 000 посетители дневно с време на чакане, което може да достигне до два часа. Картината се съхранява зад бронирано и антирефлексно стъкло, което в допълнение към настройките за температура и влажност може да причини доста неприятно изживяване при гледане. Нищо чудно, че онлайн прегледите на портрета често го определят като „най-разочароващия шедьовър в света“. Любителите на изкуството също отдавна се оплакват, че картината засенчва другите произведения на изкуството, изложени в близост. 

През януари Мона Лиза се оказа в центъра на протест, при който активисти от Riposte Alimentaire хвърлиха тиквена супа по картината. Въпреки че картината не беше повредена, министърът на културата на страната Рачида Дати нарече събитието „атака срещу нашето наследство“. По всичко личи, че идеята за нов дом на Джокондата ще е най-доброто за всички.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 месеца

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.