Следва

"Сена", историята на Айртон, пристига в Netflix през есента

Ripley - най-стилният минисериал на годината

Ето как го постигнаха костюмографите.

Movies & TV преди 1 месец

В пантеона на най-стилните филми в киното, “Талантливият мистър Рипли” винаги е бил един от най-добрите. Адаптацията от 1999 г. на класическия роман на Патриша Хайсмит – с участието на Мат Деймън в главната роля, заедно с Джуд Лоу и Гуинет Полтроу – е шивашка мечта, пренасяща зрителите в италианска Ривиера от 50-те години на миналия век, където лагерни тениски, великолепни кройки и цветни бански се преплитат с психосексуален трилър. Атмосферата на филма е дълбоко изнервяща и от задъхващия му край разбрахме, че дрехите играят ключова роля в съблазняването на публиката по пътя. Това е така, защото характерът на Том Рипли е свързан с представянето. Ние го виждаме по начина, по който той иска да го видим – което прави историята му страхотна възможност да бъде разказана чрез модата.

Ripley на Netflix – създаден, написан и режисиран от Стивън Зейлиън и с участието на Андрю Скот в главната роля и Дакота Фанинг – преразглежда изходния материал на Хайсмит със зашеметяващ ефект. Въпреки че има препратки към филма от 1999 г., този нов минисериал от осем епизода прави драматично отклонение от обления в слънце, наситен с цветове свят, който си мислехме, че познаваме, като вместо това ни въвежда в елегантно, черно-бяло преосмисляне на романа. В света на Рипли в сиви нюанси облеклото излъчва мистерия и смисъл, а монохроматичното представяне служи само за подчертаване на текстурите и силуетите, които виждаме на екрана.

Колегите ни от Bazaar се свързаха с Джовани Казалново и Маурицио Миленоти, създателите на костюмите на Ripley, за да научат повече за това как дуото облече тази емблематична история по чисто нов начин.

Каква беше общата ви теза за оживяването на този роман чрез костюмите?

Нашият основен подход към обличането на Рипли беше да създадем визуално различен свят, който улавя същността на романа, като същевременно предлага нова перспектива в сравнение с предишните адаптации.

“Талантливият мистър Рипли” е смятан за един от най-стилните филми на всички времена. Как се опитахте да направите препратка - или отклонение, без да “копирате” този филм?

Филмът от 1999 г. е истинско стилово вдъхновение, а дизайнът на костюмите на Ан Рот и Гари Джоунс е безспорно емблематичен. Ние подходихме към нашите серии с огромно уважение към работата им, но с ясен фокус. Нашата пътеводна светлина беше изключителният сценарий, който послужи като брилянтен превод на завладяващия роман на Патриша Хайсмит. Видяхме възможност да навлезем по-дълбоко в сложността на героите и техните пътувания, създавайки визуално различен свят, който почита богатството на книгата.

Това означаваше да отидем отвъд препратката към стилистичния избор на филма. Самият черно-бял формат беше уникално предизвикателство. Докато филмът от 1999 г. използва цветовете успешно, ние трябваше да разчитаме на други елементи, за да разграничим героите и да изобразим социалното положение. Това ограничение се превърна във вълнуваща възможност за изследване на силуета, текстурата и шарките в още по-големи подробности. Например, социалният статут на някой герой може да бъде намекнат чрез остротата на неговия костюм или качеството на тъканта. По същия начин смелият геометричен модел може да внуши бунтарски дух, докато класическите райета придават вечна елегантност. Тези детайли, прецизно обмислени благодарение на дълбочината на сценария, се превърнаха в тих език, вплетен в костюмите.


„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг


Въпреки че зрителите, запознати с филма, могат да разпознаят фините препратки тук и там, нашата обща цел беше да създадем различно и уникално изживяване с костюми, което отдава почит на сложността на романа.

Беше ли черно-белият формат обезсърчителен в началото? Или сте гледали на него като възможност?

Черно-бялото определено беше плашещо в началото! В днешния свят на живи цветни филми, това изглеждаше доста смел избор. Ние, като дизайнери на костюми, сме свикнали да разчитаме на цвета, за да дефинираме героите и да създаваме настроение в сцените. Но докато навлизахме по-дълбоко, ограниченията на черно-бялото се превърнаха в завладяващо творческо предизвикателство. Вместо цвят, ние се съсредоточихме върху взаимодействието на модели, текстури и силуети. Това ни принуди да бъдем невероятно педантични в дизайна на нашите костюми. Всеки детайл – смел принт, луксозна кадифена материя, строго вталена кройка – се превърна в мощен инструмент за разказване на историята. В крайна сметка черно-бялата палитра ни тласна да създадем свят с уникален визуален език, който е едновременно елегантен и дълбоко емоционален.

Откъде намерихте костюмите за Рипли? Колко от дрехите са закупени, колко са поръчани и колко от тях са ръчно изработени?

Набирането на костюми за Рипли беше многостранен подход. Имахме за цел да създадем свят, който да е автентичен за периода, като същевременно предлага нова перспектива.

Претърсихме ретро магазини и колекционери за уникални находки, които уловиха същността на епохата. Тези находки добавиха слой автентичност и визуален интерес. Въпреки това, поради необходимостта от дубликати за някои сцени, не всички винтидж тоалети бяха стабилни опции и използвахме ретро дрехите най-вече за статистите.

За почти целия основен актьорски състав си сътрудничихме с шивачи и костюмографи, за да създадем тоалети по поръчка. Това ни позволи да постигнем перфектното прилягане, стил и детайли, които съответстват на нашата визия. И някои основни неща за гардероба се доставят от утвърдени къщи за костюми или реномирани търговци на дребно. Това осигури основа от висококачествени облекла, които могат да бъдат адаптирани.

Трудно е да се предостави точна процентна разбивка, но имахме за цел да постигнем баланс между уникалния характер, предлаган от ретро находките, прецизността на персонализираните творения и практичността на закупените тоалети.

Имаше ли специфични тоалети, които са били по-трудни за създаване от останалите?

Определено имаше някои костюми, които изискваха допълнително внимание! Един пример са обувките на Дики Грийнлийф (изигран от Джони Флин). Пресъздаването на тези емблематични мокасини с всички сложни детайли в черно и бяло беше завладяващо предизвикателство. Трябваше да се фокусираме върху силуета, текстурата на кожата и финия блясък, за да уловим същността им. Друга интересна история е банския костюм на Мардж (Дакота Фанинг). Намирането на перфектният бански, която подчертава нейния безгрижен дух, докато се превежда добре на черно-бяло, беше трудно. Проучихме много опции, като в крайна сметка се спряхме на дизайн с уникален геометричен мотив, който се появява на екрана и загатва за нейната личност.

Но може би най-голямото предизвикателство беше целият гардероб на Том Рипли. В цвят можете да използвате дрехи, за да покажете богатство, вкус или социален статут. В черно-бялото трябваше да разчитаме на други детайли. Дрехите на Том често имат фини текстурни вариации или интересни кройки, за да подскажат неговия произход и да го разграничат от по-заможния Дики. Това беше щателен процес, но той в крайна сметка помогна да се дефинира визуално характерът на Том.

Има ли детайли по някои от костюмите, с които особено се гордеете?
 
Определено има някои детайли на тоалетите, с които сме особено горди! Много голямо  предизвикателство беше създаването на характерни детайли за конкретни герои. Пръстенът и копчетата за ръкавели на Дики, например, бяха щателно проектирани и изработени ръчно специално за шоуто. Улавянето на същността на епохата в тези произведения по поръчка беше възнаграждаващ процес. Понякога обаче най-въздействащите детайли са по-фини. Имахме късмета да открием съкровищница от ретро платове от 50-те години. Набирането на тези тъкани ни позволи да създадем автентични костюми за главния актьорски състав.

Дакота Фанинг е актриса с невероятен личен стил. Какво беше да работите с нея?

Тя е абсолютна мечта за колежка! Нейният талант и всеотдайност могат само да се сравняват с нейната доброта и позитивен дух. Тя определено има силно чувство за личен стил и проведохме няколко фантастични разговора за това как гардеробът на героинята й може да отрази това. Дакота беше невероятен сътрудник през целия процес. Винаги идваше подготвена с обмислени идеи за мотивацията на героя си и как изборът на дрехи може да ги изрази. В същото време тя беше невероятно отворена към нашите предложения и обичаше да пробва различни варианти. Има истинско чувство на взаимно уважение и творчески обмен, което в крайна сметка доведе до някои вдъхновени избори на костюми за нейната героиня. 

Имате ли любим моден момент от Рипли, за който публиката трябва да се оглежда?

Разчитахме много на детайлите - силно геометричен мотив, загатващ индивидуалността, луксозна текстура на тъканта, внушаваща богатство, контрастен силует, създаващ безпокойство. Тези детайли фино се развиват и взаимодействат с историята, създавайки дълбочина и интрига, които вярваме, че зрителите ще открият, докато гледат. Насърчаваме зрителите да обърнат голямо внимание на това как костюмите се трансформират и взаимодействат с историята. Сложните детайли, вплетени във всяка дреха, добавят още един слой смисъл към удоволствието от гледането.

More Movies & TV