Следва

Chanel Cruise 2024/25: идилия в Марсилия

Дизайнерът Джавара Алейн проправя свой собствен път в модата - и Риана го одобрява

За важността на карибските корени, за бавния и стабилен подход в модата, и какво е усещането да получиш овации от Рири.

All fashion преди 1 месец

Преди няколко седмици лондонския дизайнер, роден в Ямайка, Джавара Алейн получи аплауза на живота си: когато главният редактор на Interview Мел Отенберг попита Риана какво носи в деня на снимките ѝ за корицата на списанието за месец април, звездата от Барбадос отговори: „Това е от Jawara Alleyne, който е новият ми любим дизайнер.“

„Това е честта на века“, възскликна Алейн часове след излизането на статията за "Интервю". Риана носи неговите деконструирани и украсени с безопасни игли ризи през предишните месеци, но Алейн никога не е и мечтал, че тя наистина ще го назове по име. „Когато бях малък, вечно гледах на нея като на източник на вдъхновение, защото тя идва от място, което прилича на мястото, от което идвам аз, и нейната история не се различава много от моята.“

Историята на Алейн започва в Ямайка, където е роден; той и семейството му се преместват на Каймановите острови, когато момчето е на 12 години. Винаги се е интересувал от мода, но любовта му към дизайна разцъфтява през тийнейджърските години. Алейн прави първото си ревю на 16 години чрез местна модна програма и след това продължава да създава свои собствени колекции от вкъщи. Стреми се обаче да се премести в Европа и да се присъедини към редиците на своите герои - Мартин Марджела, Карл Лагерфелд и Албер Елбаз от Lanvin. Модните състезания, в които участва като тийнейджър, са фокусирани върху дизайнерски предизвикателства, закотвени в местната култура. По това време Алейн чувства, че това задушава творчеството му и копнее да прави „наистина славна мода“.

Дизайнерът в крайна сметка напуска дома си на 19 години, след като завършва бизнес образователна програма на Кайманите, и се премества в Обединеното кралство, за да учи в Лондонския колеж по мода. През втората си година там той започва стаж при Peter Pilotto, където работи няколко години след дипломирането си, докато завършва магистърската си степен по мъжко облекло в Central Saint Martins. Алейн е настанен в студиото на Peter Pilotto и смята, че тази позиция му е помогнала да придобие истинско разбиране за инфраструктурата на марката, от бизнеса до производството до маркетинга и, разбира се, дизайна. „Можете да имате наистина страхотни идеи, но ако не намерите добър начин да управлявате своя процес, креативността и търговията, вашият бранд никога няма да издържи“, казва той. „Но когато започвате, всъщност нямате капацитета за всичко това. Вие правите всичко сами.”

Голяма част от дизайнерския почерк на Алейн произтича от пандемията COVID-19. Той завършва Central Saint Martins през пролетта на 2020 г. и след като привлича известно медийно внимание с дипломната си колекция, се заема с първото си цялостно предложение като независим дизайнер. Заради коренните промени Алейн не получава достъп до някои материи, затова предприема подхода „Направи си сам“, който го връща назад във времето му като много млад и много амбициозен дизайнер.

„Пандемията беше благословия за мен. Принуди ме да разчитам на нещата така, както натурално се случват, вместо да се опитвам да докажа, че знам как да правя дрехи по начина, по който смятах, че трябва да се правят.“ За дебютната си линия той споделя: „Току-що получих куп стари тениски, които лежаха наоколо, няколко дънки, панталони и други неща от благотворителния магазин. И отидох в Нигерия с куфар, ножица и безопасни игли и просто направих колекцията в хотелската стая.”

Jawara Alleyne RTW Есен 2022

През годините след това Алейн бавно, но стабилно изгражда бранда си, базиран на, както той се изразява, „честността да можеш да създаваш, когато нямаш достъп до нищо“. В момента африканският талант работи директно за клиентите си, както и с някои нишови търговци като Machine-A и APOC. Дрехите, които се продават в момента на уебсайта на Jawara Alleyne, са боядисана риза на черно-бели райета, плетена макси пола, преливаща в омбре, бижута с мъниста в цветовете на дъгата и горнища по поръчка като тези, които Риана харесва. Алейн остава под радара, но колекцията му за есен 2024 г., показана на Седмицата на модата в Лондон, отбеляза повратна точка. Вижте я в галерията по-горе.

Проведено в параклиса на църквата St. Mary le Strand в лондонския квартал Holborn, шоуто на Алейн беше за последиците от един от сезонните урагани в Карибите (които се случват през есента) и ефектите му върху хората и земите на неговия втори дом - Каймановите острови. В усуканите и изрязани горнища и драпирани и нагънати поли на колекцията Alleyne съживява усещането за неща, разхвърляни навсякъде от проливни дъждове и ужасяващ вятър. Красиво хаотичните дрехи изглеждат като вдигнати от земята или извадени от счупени, натрошени чекмеджета и увити около телата на моделите.

„Исках да помисля за времето, когато това усещане за уют действително влиза в игра в една карибска история. И за усещането за силна нужда от защита. Става въпрос и за значението на кръговрата в рамките на карибското мислене. Израснах на място, където всяка година имаше ураган, който идва и на практика унищожава целия остров, това ти дава различна гледна точка, когато става дума за материализъм. Нищо никога не се губи и нещата винаги се връщат в цикъл.“

Той работи усилено върху следващата си колекция и върху марката като цяло (изгражда екип и се фокусира върху търговията на едро) През есента Алейн ще се завърне на Седмицата на модата в Лондон; през ноември ще има ревю на Каймановите острови, за да отпразнува изложба на негови творби, която ще се помещава в Националната галерия на Каймановите острови. Неговата цел, казва той, е да продължи да развива разказа от есенното шоу и да създаде марка, която води със занаят, разказване на истории и човечност, както и такава, която въплъщава устойчивото, уникално отношение на неговия дом.

„Обожавам непокорната енергия и природата на островите“, казва Алейн. Той вижда подобна енергия и в Риана - енергията, която винаги е била вдъхновение за него. „Тя е нещо като муза“, отбелязва той. „Става дума за жена, която се държи с увереност, която далеч надхвърля това как изглеждате.“

More All fashion

„Не взимаме назаем, купуваме“: Лоу Роуч за стайлинга на Зендая, 75% от който винтидж

All fashion преди 3 дни

Преди точно 4 месеца престурнето на Dune: Part Two се оказа абсолютният претендент за най-зрелищен стилов спектакъл на годината. Звездите на филма Зендая, Тимъти Шаламе, Флорънс Пю и Остин Бътлър направиха изумителни в модно отношение спирки из целия свят, а показанто бе епично.