Следва

Почина Клод Монтана, чиито подсилени в рамото силуети дефинираха 80-те години на миналия век

Chanel Cruise 2024/25: идилия в Марсилия

Креативният директор Виржини Виар представи най-новата си колекция за къщата на френското крайбрежие.

 

Runway преди 1 месец

Преди седмица творческият директор на Chanel Виржини Виар организира шоуто на модната къща Cruise 2024/2025 в Марсилия, Франция, на покрива на Cite Radieuse, емблематичен жилищен комплекс, построен между 1947 и 1952 г. от Шарл-Едуар Жанере, по-известен като Льо Корбюзие. Футуристичното бетонно пространство в момента е център на изкуствата с текущи изложби и програми, фокусно място на разнообразната творческа сцена, която процъфтява в южния морски град. В тандем с шоуто, Chanel създаде собствена радиостанция за подкаст, включващ разговори между пъстра смесица от художници и творци, сред които актрисата Марион Котияр, звуковият режисьор Мишел Гобер, готвачът Валентин Рафали и кураторът и изкуствовед Емануел Лучани.

Марсилия е далеч от улиците на Манчестър, където Виар покани гостите си за колекцията си Pre-Fall 2024, но не толкова далеч от вдъхновението зад предложението на Chanel за пролетта на 2024 г., Довил, бягството от френското крайбрежие, където Габриел Шанел стартира бизнеса си като модист.

Общото между трите дестинации е артистичната връзка на Виар с тях. Всяко място има лична връзка с дизайнера, както с музиката, изкуството, архитектурата си, така, разбира се, и с ДНК-то на Chanel. Откакто влезе в ролята на креативен директор през 2019 г., Viard се фокусира върху това да се хареса на клиентите от Millennial и Gen Z с колекции, вдъхновени от ретрото, ​​понякога нахални, но последните няколко ревюта доказаха, че Маестра е намерила точната пресечна точка между новото и носталгията.

Виар пише в бележките си към колекцията: „Слънцето, архитектурата, музиката и танците: Марсилия внушава много силно чувство за свобода.“ И добавя: „Вдъхновяват ме начинът на живот тук, ежедневието и всички неща, които приканват към движение. Морето и вятърът ме накараха да се заиграя с неопренови костюми.“ Наистина, колекцията е пълна с плажни препратки, но нищо, което да ви зашемети. Напротив, усещането е за пълно спокойствие, с леки, въздушни дрехи от туид, много секси, но не и оскъдни бански костюми, силно застъпен деним и елегантни детайли като бродери, качулки за гмуркане и копчета. Градски мацки на почивка, нито повече, нито по-малко.

Късите бермуди, изплетена на една кука и жилетчицата към тях биха могли да внушат бабешко усещане, но не го правят, благодарение на добавеният златен колан от смесени материали и очарователно украсената ризница. Сивата мини пола и жилетката със спортна кройка са покрити с дупки, а мини роклята с цип и качулка не прилича на нищо друго, бидейки украсена с бижута и аксесоари в злато. Размитата мини рокля с дъгови ивици и подходящото изрязано карди също са готини, както и финалните визии изцяло в бяло – парад на уверените жени на Chanel, които изследват пристанищния град в хавлиените си джапанки на платформа или в ниските си балетни пантофки от лачена кожа. 

„Марсилия е град, който ме поставя в контакт с моите емоции“, пише Виар в бележките към колекцията си. „Опитах се да уловя силата му на привличане, глътката свеж въздух и да предам енергията, която цари там.“ Енергията е нещо, което Виар действително успява да предаде в последните си три колекции (включително тази). Наблюдаваме младежко, успокояващо настроение, което резонира с наследството на Коко Шанел да прави дрехи за жени, които трябва да се движат свободно – но винаги със стил – по света, независимо дали по суша, въздух или море.

More Runway

Louis Vuitton Menswear Spring/Summer 2025

Runway преди 2 дни

Може да изглежда като репетиция за Олимпиадата през 2024 г., която е на път да започне във Франция, но това беше мъжкото шоу на Louis Vuitton Le Monde est à Vous (Светът е твой), водено от (изявено) Фарел Уилямс, придружен от симфоничен оркестър и хор, соул певците Tems и DJ Waffles.  

Dior Resort 2025

Runway преди 2 седмици

За новата колекция на Dior Мария Грация Кюри избра за отправна точка Шотландия, главната жена (дизайнерът последователно се ръководи от дневния ред на жените) е кралица Мери, точното място - пътеките и стълбите на градините на замъка Дръмънд, „най-добрите терасирани градини в света“, както признават експертите.