Следва

Трейлърът на "Мегалополис" на Франсис Форд Копола

10 важни неща, които научаваме от новия документален филм за Джон Галиано „High & Low“

Модата никога не е претърпявала такива възход и падение, колкото при Джон Галиано. Новият документален филм High & Low показва драматичния живот на Галиано, с по-малко известни подробности за живота и кариерата на дизайнера, показвани в ефир преди много години.

Movies & TV преди 1 месец

Cancel културата е често срещана тема в модната индустрия. Съмнителен туийт от преди десетилетие или изцепка на червения килим често предизвиква тежки и монументални последствия. Подобно нещо се случи през 2011 г., когато дизайнерът Джон Галиано, тогава на творческия трон на Dior и собствената си едноименна марка, се озовава в окото на бурята, изправен пред обвинения за публична антисемитска обида.

Какво е необходимо, за да отскочите от дъното? В случая на Галиано, заклинание за рехабилитация, повече от 11 години трезвеност и обширни упражнения за разкаяние. След като пада от най-високата титла в йерархията на модата, Галиано преживява постепенно изкупление, тихо се завръща и поема кормилото на Maison Margiela през 2014 г. – наслаждавайки се на завръщането си с особено блестящи ревюта и особено представянето на Couture за модната къща през януари 2024.

Отвъд черното и бялото на грешките на Галиано има много нюанси на сивото в таланта му с гениален калибър и страданието от зависимости. Сега британският режисьор Кевин Макдоналд описва тези завладяващи възход, падение и Ренесанс, в който самият Галиано участва с честен коментар за всичко, което се е случило – на фона на нови прозрения от колеги и приятели като Кейт Мос, Анна Уинтур и бившият изпълнителен директор на Dior Сидни Толедано.

Проблемната история на Галиано не е нова, но дори и най-информираните в света на модата ще открият нови подробности в High & Low. Като такива, ето 10 поуки, взети от документалния филм.

1. Работил е като стилист в Народния театър
Когато получава стипендия за обучение в лондонския Сентръл Сейнт Мартинс през 80-те години на миналия век, Галиано също поема ролята на стилист в столичния Национален театър. „Видях дрехите в среда“, казва Галиано в High & Low, „и ме заинтригува как съответният герой се движи или мирише“, обозначавайки началната точка на характерните сценични изяви, които се появяват в неговите бъдещи шоута.

Лондонската театрална сцена се оказва популярна сред общността на модните училища, когато се провеждат разпродажби на костюмите. Роклите в стила на 19-ти век и облеклата с накъдрени декорации вдъхновяват естетиката на „Новата романтика“, която Галиано и модните му връстници биха носили, когато купонясват в Soho.

2. Има силна връзка с майка си

В един от многото паралели със своя съвременник Александър Маккуин, Галиано има силна връзка с майка си. Анита Галиано е испански учител по фламенко, която, по думите на Галиано, винаги е била „безупречно облечена“ и се е гордеела с външния вид в семейството си, като често е обличала сина си в сложни и интригуващи тоалети.

Въпреки голямото влияние на Анита в живота и творческите му занимания, Галиано не поддържа близки отношения със семейството си, откакто кариерата му стартира. Неговата по-голяма сестра, която винаги е играла голяма роля като негов настойник, коментира в High & Low, че „той е държал живота си много скрит. Не ни е забравил, но не съм го виждала от години.”

3. Мъртви риби на първото му шоу

Озаглавено „The Ludic Game“, първото ревю на Галиано на Седмицата на модата в Лондон през 1985 г. заема място в историята на модата със своята смесица от еклектични препратки. „Тази колекция наистина се откроява в паметта ми като едно от петте най-добри модни ревюта, които съм виждал. Беше абсолютно удивително“, казва Хамиш Боулс от Vogue в High & Low.

По-малко известен факт е реквизита, с който са били оборудвани моделите. „Един от тях  хвърли риба към публиката, а Сузи Менкес от The Times я улови в скута си“, споделя Боулс.

4. Той подгрява моделите преди шоу, за да се „стоплят“ дрехите

Галиано е известен с това, че борави с ножиците си по начин, който популяризира техниката „bias cut“ (рязане по дължината на тъканта, вместо срещу нея) сред съвременната публика. Въпреки това има допълнителна стъпка, предприета от Галиано мигове преди всяко шоу на подиума: загряване на тялото и крайниците на всеки модел, за да се подобри плавността и драпировката на облеклата с bias cut.

„Влакната реагират на топлината на тялото, така че стават още по-чувствени, още по-живи върху тялото“, обяснява Галиано. „Преди се забавлявахме толкова много зад кулисите. Бързо разтривахме момичетата и роклите почваха да се топят."

5. Неговата главна колекция AW94 е създадена само за три седмици

В началото на 90-те Галиано остава без средства. Анна Уинтур и Андре Леон Тали от Vogue се притичат на помощ, като му предоставят финансова подкрепа и място за ревю, поръчани от покровителката на модата от висшето общество Сао Слумберже. След това, само за три седмици, Галиано събира 17 визии за своята колекция за Есен/Зима '94, повечето от които са изрязани от черен креп със сатенена основа (тъй като е нямал време да произведе свои собствени материали по поръчка).

Кейт Мос, Хелена Кристенсен, Наоми Кембъл и Линда Еванджелиста се отказват от редовния си хонорар, за да подкрепят Галиано като дефилират. „Той облече момичетата в тези невероятно секси черни плъзгащи се рокли и през следващите 10 години жените излизаха с именно такива плъзгащи се рокли“, отбелязва Уинтур в High & Low.

6. Джон получава забрана за достъп до 20 хотела в Лондон

„Той наистина можеше да унищожи стая“, казва бившият изпълнителен директор на Dior Сидни Толедано в High & Low. Повтаряйки мнението, Джереми Хийли, диджей и музикант (и дългогодишен приятел и сътрудник на Галиано) потвърждава, че дизайнерът е бил в черния лист на около 20 хотела в Лондон за причиняване на хаос по време на етап от живота му, който може да се счита за началото на падението в кариерата му.

В един конкретен инцидент Хийли казва, че Галиано е бил в асансьора на хотел The Ritz поне четири часа без дрехи, „казвайки на всички, че е лъв и ръмжейки на хората“.

7. Смъртта на колегата и близък приятел Стивън Робинсън преобръща живота му

През 2007 г. Стивън Робинсън, дясната ръка на Галиано в дизайнерското ателие на Dior, почива от свръхдоза на 38-годишна възраст. Робинсън е не само близък колега на Галиано, но и важен приятел (в High & Low, техен познат описва приятелството им като „зависимост един от друг“). Години по-късно, когато Галиано е изправен пред съда, той говори за депресията, която го е връхлетяла след смъртта на Робинсън, причинявайки по-нататъшното му изпадане в алкохолизъм и наркомания.

8. Той разбира защо Маккуин се е самоубил

Като лондонски дизайнери от работническата класа, изстреляли се на върха в една и съща епоха, много често са правени сравнения между Галиано и Маккуин. Под същия натиск като Галиано да произвежда невъзможно количество колекции всяка година и със същите зависимости от наркотични вещества и проблеми с психичното здраве, Маккуин се самоубива през 2010 г.

В High & Low Галиано коментира, че когато чува за смъртта на Маккуин, той разбира защо колегата му е решил да сложи край на живота си. „Просто исках гласовете да спрат и да няма повече въпроси. Бих могъл да разговарям с водопровод, казва той. - И разбирах какво казва този водопровод. Самоубивах се бавно, просто исках да заспя завинаги".

9. Всъщност е имало три инцидента в Cafe La Perle

Самият Галиано научава това пред камерата в High & Low. Имало е три отделни инцидента в Cafe La Perle в Париж, когато той бълва расистки и антисемитски критики към посетителите около него. Това е бил третият случай, в който жертвите на неговите обиди са се обадили в полицията, предизвиквайки обвинения и съд – което довежда до условна глоба от 6000 евро.

10. Той вижда дизайна на сватбената рокля на Кейт Мос като своя „творческа рехабилитация“

„Тя ме предизвика отново да бъда Джон Галиано… Това беше моята творческа рехабилитация“, каза Галиано за дизайна на сватбената рокля на Кейт Мос през 2011 г. Поръчката от Мос идва в момент, когато той е изгонен от Dior и прокуден от света на модата, време, когато Галиано казва, че „дори не можех да хвана молив“. Той създава рокля, вдъхновена от миналото, за сватбата на Мос с Джейми Хинс в английската провинция.

Галиано идва от рехабилитационен център, за да се срещне с Мос, след като обсъждат визията за роклята по телефона. Той носи със себе си, както тя описва, „чанти, пълни с парченца, и извади тюл, пайети, воали и цветя... И тогава просто сглобихм всичко заедно“.

More Movies & TV